Caenagnathoidea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Caenagnathoidea
Evolúciós időszak: kréta, 125–65,5 Ma
A Khaan mckennai fosszilizálódott csontváza
A Khaan mckennai fosszilizálódott csontváza
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Oviraptorosauria
Öregcsalád: Caenagnathoidea
Sternberg, 1940
Szinonimák

Oviraptoroidea Barsbold, 1976

Családok
  • Caudipteridae
  • Oviraptoridae
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Caenagnathoidea témájú rendszertani információt.

A Caenagnathoidea (nevének jelentése 'újkeletű állkapocs formájúak') a fejlett oviraptorosaurus dinoszauruszok egy csoportja, amely a kréta időszakban élt a mai Ázsia és Észak-Amerika területén. Egyedi jellegzetességük a felül gyakran csontos fejdísszel ellátott rövid, csőrös, papagájszerű koponya. A méretük a pulyka nagyságú Caudipteryxtől a 8 méter hosszú és 1,4 tonna tömegű Gigantoraptorig terjed.[1] A csoport (az összes maniraptora dinoszaurusszal együtt) közeli rokonságban áll a madarak őseivel. A legteljesebb példányokat, az Oviraptorinae alcsoport képviselőit Ázsiában találták meg.[2] Jelentős, de töredékes maradványok váltak ismertté Észak-Amerikából is, melyek szinte kivétel nélkül az Elmisaurinae alcsoporthoz tartoznak.[2]

A legkorábbi valódi caenangnathoidea a kora kréta korban, a késő apti alkorszakban élt Microvenator celer, bár a kínai Jihszien-formációból, valamivel korábbról származó Caudipteryx talán szintén e csoport tagja volt.

Osztályozás[szerkesztés]

Az oviraptorosaurusok osztályozása szintén viták tárgyát képezi. A legkorábbi tanulmányok két elsődleges alcsoport, a Caenagnathidae és az Oviraptoridae között osztják szét ezeket az állatokat. Az Oviraptoridae a kisebb, rövid mellső lábú és fejdísz nélküli Ingeniinae, és a nagyobb, hosszú mellső lábú, fejdíszes Oviraptorinae alcsoportra oszlott fel. A későbbi filogenetikai vizsgálatok azonban megmutatták, hogy a Caenagnathidae tradicionális tagjai közül több is jóval közelebbi rokonságban állt a fejdíszes oviraptoridákkal. Mivel magát a Caenagnathust nem tekintik többé a csoport tagjának, az alcsaládot rendszerint Elmisaurinae-nek nevezik. Az alábbi taxonómia a külön forrással ellátott részletektől eltekintve a Thomas R. Holtz, Jr. által 2010-ben publikáltat követi.[3]

Az alábbi kladogram Phil Senter 2007-es elemzése alapján készült.[4]

Caenagnathoidea

AvimimusCaenagnathus


unnamed

CaudipteryxMicrovenator


Oviraptoridae

Oviraptor


unnamed

IGM 100/42Rinchenia


unnamed

Citipati


unnamed

ChirostenotesElmisaurusHagryphus

Ingeniinae
unnamed

IngeniaHeyuanniaunnamed

ConchoraptorKhaanJegyzetek[szerkesztés]

  1. Xu 2007
  2. a b Varricchio 2001
  3. Holtz 2010
  4. a b Senter 2007
  5. He 2008

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Barsbold, R. (1983). „Carnivorous dinosaurs from the Cretaceous of Mongolia”. Transactions of the Joint Soviet-Mongolian Paleontological Expedition 8, 39–44. o.  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Caenagnathoidea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.