Microvenator

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Microvenator
Evolúciós időszak: kora kréta
A Microvenator rekonstrukciója költő helyzetben
A Microvenator rekonstrukciója költő helyzetben
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Oviraptorosauria[1]
Nem: Microvenator
Ostrom, 1970
Fajok
  • M. celer Ostrom, 1970 (típus)

A Microvenator (jelentése 'apró vadász') az oviraptorosaurus theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta korban élt a mai Montana állam középső déli részén, a Cloverly-formáció területén. A holotípus fosszília egy hiányos csontváz, ami valószínűleg egy fiatal, nagyjából 1,2 méter hosszú példányhoz tartozott. A Microvenator felnőttkori hossza a becslés szerint 3 méter körül lehetett.

A típuspéldányra (az AMNH 3041 azonosítójú leletre) Barnum Brown talált rá 1933-ban. A lelethez érdekes módon a ma Deinonychus néven ismert nem fogait kapcsolta, és úgy vélte, hogy az újonnan felfedezett állatnak kis teste és szokatlanul nagy feje volt. Emiatt a nemnek nem hivatalosan a „Megadontosaurus” ('nagyfogú gyík') nevet adta. Illusztrációkat készített a példányról, de a nevét sosem publikálta (ahogy azt több más, a Cloverly-formációban felfedezett és később, más által elnevezett dinoszaurusz, például a Deinonychus, a Sauropelta és a Tenontosaurus esetében is tette). Az AMNH 3041 részét képezi a koponya, a mellső láb, a lábfej, a bal sípcsont, 23 csigolya, 4 borda, egy meglehetősen teljes medencecsont a szeméremcsont, a combcsont, a bal boka, valamint a bal felkarcsont, orsócsont és singcsont. 1970-ben John Ostrom leírást készített a típuspéldányról és hivatalos nevet adott a számára. Ostrom az új fajhoz kapcsolta a Yale Egyetem Peabody Múzeumának gyűjteményébe tartozó YPM 5366 azonosítójú fogat is.[2] A Brown által készített illusztrációk Peter J. Mackovicky és Hans-Dieter Sues átfogó, 1998-as monográfiájában jelentek meg. A szerzők nem tudták igazolni, hogy az YPM 5366 a Microvenatorhoz tartozik. Úgy ítélték meg, hogy a Microvenator egy oviraptorosaurus, és a csoportja legkorábbi ismert észak-amerikai tagja.[3]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Microvenator című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Senter, P. (2007). „A New Look At The Phylogeny of Coelurosauria (Dinosauria: Theropoda)” (abstract). Journal of Systematic Palaeontology 5 (4), 429–463. o. DOI:10.1017/S1477201907002143. (Hozzáférés ideje: 2010. július 14.)  
  2. Ostrom, John H.. Stratigraphy and paleontology of the Cloverly Formation (Lower Cretaceous) of the Bighorn Basin area, Wyoming and Montana, 234. o (1970) 
  3. Mackovicky, Peter J., Sues, Hans-Dieter (1998. augusztus 27.). „Anatomy and phyolgenetic relationships of the Theropod Dinosaur Microvenator celer from the Lower Cretaceous of Montana”. American Museum Novitates 3240, 27. o.  
  • Norell, M.A., Gaffney, E.S., and Dingus, L.. Discovering Dinosaurs in the American Museum of Natural History. New York: Alfred A. Knopf, Inc., 204. o (1995) 
  • 'Microvenator'. The Dinosaur Encyclopaedia. [2009. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 14.)