Microvenator

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Microvenator
Evolúciós időszak: kora kréta
A Microvenator rekonstrukciója költő helyzetben
A Microvenator rekonstrukciója költő helyzetben
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Oviraptorosauria[1]
Nem: Microvenator
Ostrom, 1970
Fajok
  • M. celer Ostrom, 1970 (típus)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Microvenator témájú kategóriát.

A Microvenator (jelentése 'apró vadász') az oviraptorosaurus theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta korban élt a mai Montana állam középső déli részén, a Cloverly-formáció területén. A holotípus fosszília egy hiányos csontváz, ami valószínűleg egy fiatal, nagyjából 1,2 méter hosszú példányhoz tartozott. A Microvenator felnőttkori hossza a becslés szerint 3 méter körül lehetett.

A típuspéldányra (az AMNH 3041 azonosítójú leletre) Barnum Brown talált rá 1933-ban. A lelethez érdekes módon a ma Deinonychus néven ismert nem fogait kapcsolta, és úgy vélte, hogy az újonnan felfedezett állatnak kis teste és szokatlanul nagy feje volt. Emiatt a nemnek nem hivatalosan a „Megadontosaurus” ('nagyfogú gyík') nevet adta. Illusztrációkat készített a példányról, de a nevét sosem publikálta (ahogy azt több más, a Cloverly-formációban felfedezett és később, más által elnevezett dinoszaurusz, például a Deinonychus, a Sauropelta és a Tenontosaurus esetében is tette). Az AMNH 3041 részét képezi a koponya, a mellső láb, a lábfej, a bal sípcsont, 23 csigolya, 4 borda, egy meglehetősen teljes medencecsont a szeméremcsont, a combcsont, a bal boka, valamint a bal felkarcsont, orsócsont és singcsont. 1970-ben John Ostrom leírást készített a típuspéldányról és hivatalos nevet adott a számára. Ostrom az új fajhoz kapcsolta a Yale Egyetem Peabody Múzeumának gyűjteményébe tartozó YPM 5366 azonosítójú fogat is.[2] A Brown által készített illusztrációk Peter J. Mackovicky és Hans-Dieter Sues átfogó, 1998-as monográfiájában jelentek meg. A szerzők nem tudták igazolni, hogy az YPM 5366 a Microvenatorhoz tartozik. Úgy ítélték meg, hogy a Microvenator egy oviraptorosaurus, és a csoportja legkorábbi ismert észak-amerikai tagja.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Senter, P. (2007). „A New Look At The Phylogeny of Coelurosauria (Dinosauria: Theropoda)” (abstract). Journal of Systematic Palaeontology 5 (4), 429–463. o. [2009. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.1017/S1477201907002143. (Hozzáférés ideje: 2010. július 14.)  
  2. Ostrom, John H.. Stratigraphy and paleontology of the Cloverly Formation (Lower Cretaceous) of the Bighorn Basin area, Wyoming and Montana, 234. o. (1970) 
  3. Mackovicky, Peter J., Sues, Hans-Dieter (1998. augusztus 27.). „Anatomy and phyolgenetic relationships of the Theropod Dinosaur Microvenator celer from the Lower Cretaceous of Montana”. American Museum Novitates 3240, 27. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Microvenator című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Norell, M.A., Gaffney, E.S., and Dingus, L.. Discovering Dinosaurs in the American Museum of Natural History. New York: Alfred A. Knopf, Inc., 204. o. (1995) 
  • 'Microvenator'. The Dinosaur Encyclopaedia. [2009. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 14.)