Deinocheirus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Deinocheirus
Evolúciós időszak: késő kréta, 70 Ma
A Deinocheirus óriás ornithomimosaurusként, elképzelés alapján rekonstruálva
A Deinocheirus óriás ornithomimosaurusként, elképzelés alapján rekonstruálva
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Ornithomimosauria?
Család: Deinocheiridae
Osmólska & Roniewicz, 1970
Nem: Deinocheirus
Osmólska & Roniewicz, 1970
Fajok
  • D. mirificus Osmólska & Roniewicz, 1970 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Deinocheirus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Deinocheirus témájú kategóriát.

A Deinocheirus és az ember méretének összehasonlítása

A Deinocheirus (jelentése 'rettentő kéz' az ógörög δεινός / deinosz 'rettenetes, borzalmas' és χειρ / kheir 'kéz' szavak összetételéből) a theropoda dinoszauruszok egyik nagyméretű neme, amely feltehetően az Ornithomimosauria csoportba tartozott, és a késő kréta korban, mintegy 70 millió évvel ezelőtt, a mai Mongólia déli részén, a Nemegt-formáció területén élt. Az új maradványok 2009-től 2014-ig terjedő feltárásáig és leírásáig egyetlen ismert fosszilis maradványa egy pár súlyos, 2,4 méter hosszúságú, 19,6 centiméteres karmokban végződő mellső láb, valamint néhány borda- és csigolyamaradvány volt.[1] A Deinocheirust Halszka Osmólska és Ewa Roniewicz nevezte el 1970-ben.[2] Az egyetlen elnevezett faj a típusfaj, a D. mirificus (a latin név jelentése 'szokatlan, sajátságos'). A fosszilizálódott karok másolatai jelenleg az Oslói Egyetem Természetrajzi Múzeuma (Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo), a New York-i Amerikai Természetrajzi Múzeum (American Museum of Natural History), a Londoni Természettudományi Múzeum (Natural History Museum) és a Utah állambeli Blandingben levő The Dinosaur Museum kiállításán láthatók.

Osztályozás[szerkesztés]

A Deinocheirus mirificus részben rekonstruált karjai az Amerikai Természetrajzi Múzeumban (American Museum of Natural History)

A Deinocheirust jelenleg a legtöbb őslénykutató ornithomimosaurusnak tartja, mivel karjainak felépítése leginkább erre a csoportra hasonlít. Ez által a Deinocheirus (az egyik legnagyobb theropoda) a legnagyobb ornithomimosaurusszá vált, mivel a tömege nagyjából 6,4 tonna lehetett.[1] Peter J. Makovicky és szerzőtársai kijelentették, hogy ha a Deinocheirus az ornithomimosaurusok közé tartozott, elég kezdetleges volt, ugyanis több olyan jellemző is hiányzik nála, ami a csoport tagjainál rendszerint megtalálható.[3] Kobajasi Josicugu és Rinchen Barsbold hozzátették, hogy a Deinocheirus több újabb keletű kladisztikai elemzés szerint theropoda, és lehetetlen meghatározni a pontos rokoni kapcsolatait, de utaltak arra, hogy talán ornithomimosaurus volt.[4]

Az évtizedek során azonban a tudósok nem mindig értettek egyet a Deinocheirus Dinosauria öregrenden belüli elhelyezésével. Osmólska és Roniewicz új családot hozott létre a Deinocheirus számára Deinocheiridae néven. A Deinocheiridae családot eredetileg a Carnosauria alrendágban helyezték el, „óriási méretük és vastag falú végtagcsontjaik” miatt, de Osmólska és Roniewicz úgy vélekedett, hogy ez az állat talán egy „összekötő láncszem a Carnosauria és a Coelurosauria között”. A Carnosauria csoporton belül a Deinocheiridae családot kísérletképpen a Megalosauroidea öregcsaládba helyezték, ugyanis nyilvánvalóan nem volt tyrannosauroidea (a tyrannosauroideák mellső lábai nagy mértékben megkisebbedtek).[2]

Ősbiológia[szerkesztés]

A Deinocherius holotípus fosszíliája

A korai művek szerzői a Deinocheirust olyan húsevőként képzelték el, amely hosszú mellső lábaival „széttépi vagy legyengíti a zsákmányt” (Osmólska & Roniewicz 1970: 15).[2] David Lambert támogatta ezt a nézetet, és a Deinocheirus karmairól azt írta: „szinte bármilyen méretű dinoszaurusz megtámadására alkalmas borzalmas fegyverek … képesek felhasítani egy sauropoda puha hasfalát”.[5] Gregory S. Paul ezzel nem értett egyet, és kijelentette, hogy a karmok túl tompák voltak az öléshez, de védekezésre jók lehettek.[6] Az orosz őslénykutató, Anatolij Konsztantyinovics Rozsdesztvenszkij a Deinocheirus és a lajhárok mellső lábainak összehasonlítását követően azzal az elmélettel állt elő, ami szerint a Deinocheirus egy mászáshoz alkalmazkodott dinoszaurusz volt, amely gyümölcsökkel, levelekkel, és talán tojásokkal, valamint kisebb, fán élő állatokkal táplálkozott. Rozsdesztvenszkij úgy képzelte, hogy a Deinocheirus torzója és hátsó lábai nem voltak hosszabbak a mellső lábaknál,[7] de erre nem volt szilárd bizonyítéka, és a mászó elméletet más tudósok nem nagyon támogatták.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Lee, Yuong-Nam; Barsbold, Rinchen; Currie, Philip J.; Kobayashi, Yoshitsugu; Lee, Hang-Jae; Godefroit, Pascal; Escuillié, François; Chinzorig, Tsogtbaatar (2014). „Resolving the long-standing enigmas of a giant ornithomimosaur Deinocheirus mirificus”. Nature 515, 257–260. o. DOI:10.1038/nature13874.  
  2. a b c Osmólska, H., Roniewicz, E. (1970). „Deinocheiridae, a new family of theropod dinosaurs” (pdf). Palaeontologica Polonica 21, 5–19. o. (Hozzáférés ideje: 2010. április 21.)  
  3. Makovicky, P.J., Kobayashi, Y., and Currie, P.J.. Ornithomimosauria, The Dinosauria, Second Edition, Berkeley: University of California Press (2004) 
  4. Kobayashi, Y., Barsbold, R. (2006). „Ornithomimids from the Nemegt Formation of Mongolia”. Journal of the Paleontological Society of Korea 22 (1), 195–207. o.  
  5. Lambert, D.. A Field Guide to Dinosaurs. New York: Avon Books (1983) 
  6. Paul, G.S.. Predatory Dinosaurs of the World. New York: Simon & Schuster (1988) 
  7. Rozhdestvensky, A.K.. Giant claws of enigmatic Mesozoic reptiles, 117–125. o. (1970) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Deinocheirus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.