Nanshiungosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Nanshiungosaurus
Evolúciós időszak: kréta
A Nanshiungosaurus rekonstrukciója
A Nanshiungosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Therizinosauroidea
Család: Nanshiungosauridae
Dong & You, 1997
Nem: Nanshiungosaurus
Dong, 1979
Fajok
  • N. brevispinus Dong, 1979 (típus)
  • N. bohlini Dong & You, 1997
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nanshiungosaurus témájú kategóriát.

A Nanshiungosaurus a therizinosauroidea dinoszauruszok egyik neme, amely a csoport többi tagjához hasonlóan valószínűleg tollakkal és nagy karmokkal rendelkezett, de mivel a koponyáját, a bordáit és a végtagjait nem találták meg, a maradványain végzett elemzés csupán a csigolyáira és a medencéjére korlátozódik. Két ismert faját Kína kréta időszaki kőzetrétegeiben fedezték fel.

Fajok[szerkesztés]

  • A N. brevispinus a maastrichti korszakbeli Nanxiong-formációból (Nanhsziung-formáció) került elő, és egyedi tulajdonsága a Segnosaurus galbinensiséhoz nagyon hasonló medence.[1] A csípő mellett a lelethez tizenegy nyak-, tíz hát- és öt keresztcsonti csigolya is tartozik. Mivel a csigolyanyúlványok alakja és elhelyezkedése, valamint a medence a sauropodákéra emlékeztet, kezdetben úgy gondolták, hogy a maradványok egy különös, kisméretű titanosaurustól származnak.
  • A N. bohlini a jelenleg barremi korszakbelinek tekintett Xinminbao-csoportból (Hszinminpao-csoport) vált ismertté. Csak tizenegy nyak-, és öt hátcsigolyáját találták meg, melyekhez a N. brevispinusra nem jellemző összeforrt nyaki bordák és a hátcsigolyák esetében kisebb bemélyedések (pleurocoelek) tartoznak.[2] A méretbecslés szerint a hossza elérhette az 5,8–7,8 métert. A csigolyák eltérései, illetve a két lelet időbeli különbsége alapján lehetséges, hogy egy másik nembe tartozik.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nanshiungosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Nanshiungosaurus brevispinus. DinoData. (Hozzáférés: 2010. július 15.)
  2. Nanshiungosaurus bohlini. DinoData. (Hozzáférés: 2010. július 15.)

További információk[szerkesztés]