Shenzhousaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shenzhousaurus
Evolúciós időszak: kora kréta, 125 Ma
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Család: Ornithomimidae
Nem: Shenzhousaurus
Ji et al., 2003
Fajok
  • S. orientalis Ji et al., 2003 (típus)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Shenzhousaurus témájú kategóriát.

A Shenzhousaurus a bazális ornithomimosaurusok egyik neme, amely a kora kréta korban élt, Kínában.[1] A holotípus (a Kínai Nemzeti Geológiai Múzeum NGMC 97-4-002 katalógusszámú lelete) a Yixian-formáció (Jihszien-formáció) alsó (apti korszakbeli) részének közeléből (egy folyóvízi padból), a Sihetun (Szehotun) fosszilis lelőhelyről, a nyugat-liaoningi Beipiaóból került elő. A példány egy homokkő lemezben, a törzse felett tartott fejjel, „hullapózban” megőrződött részleges csontváz. A hátsó láb disztális részei, a farok disztális része és a mellső lábak (a jobb kezet leszámítva), valamint a vállöv elveszett. A koponya összetört, ferdén felfedve a bal oldalt. A nem jelenleg monotipikus (típusfaja a S. orientalis), és míg a Pelecanimimus polyodonnál sokkal fejlettebbnek tűnik, a Harpymimus oklandikovinál jóval kezdetlegesebb. Az utóbbitól megkülönböztethető az „egyenes ülőcsonti perem és a medencecsont kihegyesedő vége” alapján,[2] emellett pedig a Harpymimust leszámítva eltér az egyéb ornithomimosaurusoktól is az első (a második felét elérő) lábközépcsont hosszának aránya, valamint a fogcsont symphsyshez tartozó részére korlátozódott fogazat révén. A holotípus koponya 185 milliméter hosszú. A fosszília gyomorüregében számos kisebb követ fedeztek fel, melyeket gasztrolitokként értelmeztek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ji, Q., Norrell, M., Makovicky, P. J., Gao, K., Ji, S., et Yuan, C. (2003). „An Early Ostrich Dinosaur and Implications for Ornithomimosaur Phylogeny”. American Museum Novitates 3420, 1–19. o. [2015. április 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 15.)  
  2. Makovicky, P. J., Kobayashi, Y., et Currie, P. J..szerk.: Weishampel, D. B., Dodson, P., and Osmólska, H.: Chapter Six: Ornithomimosauria, The Dinosauria, 2nd edition, University of California Press (2004) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Shenzhousaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]