Ugrás a tartalomhoz

Deinonychosauria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deinonychosauria
Evolúciós időszak: késő jura-kréta, 154–66 Ma[1]
A Deinonychus csontváza a Field Múzeumban
A Deinonychus csontváza a Field Múzeumban
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia vagy Sauropsida)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Deinonychosauria
Colbert & Russell, 1969
Családok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Deinonychosauria témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Deinonychosauria témájú kategóriát.

A Deinonychosauria (nevük jelentése: "Rettentő karmú gyíkok") a theropoda dinoszauruszok egyik sikeres csoportja, amely a késő jura kor és a kréta időszak során élt. Ezek a húsevők a hátsó lábuk második lábujján levő sarló alakú karomról ismertek. Legnagyobb ismert nemük a 7 méter hosszú Utahraptor, a legkisebb pedig a 34 centiméter hosszúságú Anchiornis. A jura időszakból származó maradványaik Etiópia, Portugália, Spanyolország, Oroszország, Kína, valamint az Egyesült Államok Colorado és Wyoming államainak területéről kerültek elő. A kréta időszakban az Antarktiszt is beleértve szinte valamennyi kontinensen elterjedtek, bár Ausztráliában nem találtak hozzájuk kapcsolódó maradványokat.[2]

A Deinonychosauria alrendág a Dromaeosauridae és a Troodontidae családokat tartalmazza. A csoportot elsőként Kevin Padian és szerzőtársai definiálták kládként, ide sorolva minden maniraptorát, amely közelebb áll a Deinonychushoz, mint a Neornithes klád madaraihoz.[1] Paul Sereno (1998-ban, majd 2005-ben) egy csomópont-alapú definíciót alkotott, ide sorolva a Troodon formosust és Velociraptor mongoliensist, de kizárva az Ornithomimus edmontonicust és a Passer domesticust. A Deinonychosauria az Avialae testvérkládjának számít.[3] A közeli kapcsolatot jelzi, hogy a legtöbbször az Avialae legkorábbi ismert tagjának tekintett Archaeopteryx szintén rendelkezett az egyedi sarló alakú lábkarommal.

Osztályozás[szerkesztés]

Törzsfejlődés[szerkesztés]

Az alábbi kladogram Thomas R. Holtz és Halszka Osmólska (2004-es) munkája alapján készült:[4]

 Theropoda 


 Egyéb theropodák


 Eumaniraptora 
 Deinonychosauria 

 Dromaeosauridae Troodontidae
 Avialae (Madarak és rokonaik)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Deinonychosauria. Taxon Search. [2012. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 11.)
  2. Deinnoychosauria. Paleobiology Database
  3. Deinonychosauria. DinoData
  4. Holtz, Thomas R., Halszka Osmólska.szerk.: David Weishampel, Peter Dodson and Halszka Osmólska: Saurischia, The Dinosauria, 2. edition, University of California Press, 23. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Deinonychosauria című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.