Unenlagia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Unenlagia
Evolúciós időszak: késő kréta 91–88 Ma
Unenlagia BW.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Dromaeosauridae
Alcsalád: Unenlagiinae
Nem: Unenlagia
Novas & Puerta, 1997
Fajok
  • U. comahuensis Novas & Puerta, 1997 (típus)
  • U. paynemili Calvo, Porfiri & Kellner, 2004
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Unenlagia témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Unenlagia témájú kategóriát.

Az Unenlagia (jelentése 'félmadár', a mapucse uñen 'fél' és lag 'madár' szavak latinizált összetételéből[1]) a dromaeosaurida theropoda dinoszauruszok egyik neme. A késő kréta kori Dél-Amerikában (a késő turoni–kora coniaci alkorszakok idején) élt Unenlagia a dromaeosauridák Gondwana szuperkontinensről ismert rendkívül madárszerű alcsaládja, az Unenlagiinae tagja volt, és közeli rokonságban állt az olyan dinoszauruszokkal, mint a Buitreraptor és a Neuquenraptor (amely talán azonos ezzel a nemmel). Makovicky és szerzőtársai kijelentették, hogy a „repülő raptor”, a Rahonavis szintén ebbe a csoportba tartozhat, ami azt jelentheti, hogy az Unenlagia talán másodjára vált röpképtelenné egy repülő, Rahonavisszerű ősből kifejlődve, illetve, hogy a repülés képessége legalább kétszer fejlődött ki.[2] Mark Norell és kollégái 2006-ban szintén úgy találták, hogy a Rahonavis az Unenlagia testvértaxonja.[3]

Az Unenlagia különösen madárszerű volt. Fernando E. Novas és Pablo F. Puerta úgy ítélték meg, hogy a csípője nagyon hasonlít a korai madáréra, az Archaeopteryxére.[1] Az Unenlagia vállöve az evezőszárnyú repüléshez alkalmazkodott. Mivel 2 méter hosszú testével valószínűleg túl nagy volt a repüléshez, vagy repülő ősökből fejlődött ki vagy a Rahonavis (ha unenlagiina volt) fejlődött ki a repüléshez jól alkalmazkodott (de ahhoz túl nagy) dromaeosauridákból, az Archaeopteryx fejlődési vonalától függetlenül, abban az időben, amikor a madarak más fejlődési vonalai nagymértékű adaptív radiáción mentek keresztül.

Az Unenlagia rekonstukciója

Az Unenlagia nembe két faj tartozik: a Rio Neuquén-formációban felfedezett típusfaj, az U. comahuensis, melyről Novas és Puerta 1997-ben készített leírást, és a Portezuelo-formációban talált U. paynemili, melyet Jorge O. Calvo és szerzőtársai írtak le 2004-ben.[4]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Unenlagia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. ^ a b Novas, F.E., Puerta, P.F. (1997). „New evidence concerning avian origins from the Late Cretaceous of Patagonia” (pdf). Nature 387, 390–392. o. DOI:10.1038/387390a0. (Hozzáférés ideje: 2010. február 17.)  
  2. Makovicky, P. J., Apesteguía, S., Agnolín, F. L. (2005). „The earliest dromaeosaurid theropod from South America” (pdf). Nature 437, 1007–1011. o. DOI:10.1038/nature03996. (Hozzáférés ideje: 2010. február 17.)  
  3. Norell, M.A., Clark, J.M., Turner, A.H., Makovicky, P.J., Barsbold, R., and Rowe, T. (2006). „A new dromaeosaurid theropod from Ukhaa Tolgod (Omnogov, Mongolia)” (pdf). American Museum Novitates 3545, 1–51. o. (Hozzáférés ideje: 2010. február 17.)  
  4. Calvo, J.O., Porfiri, J.D. and Kellner, A.W. (2004). „On a new maniraptoran dinosaur (Theropoda) from the Upper Cretaceous of Neuquén, Patagonia, Argentina” (pdf). Arq. Mus. Nacional. Rio de Janeiro 62 (4), 549–566. o. (Hozzáférés ideje: 2010. február 17.)  

További információk[szerkesztés]