Edda Művek 5.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Edda Művek
Edda Művek 5.
CD/LP
Megjelent 1985
Stílus Rock
Hossz 40:50
Kiadó Hungaroton
Edda Művek-kronológia
Viszlát, Edda – Edda Művek 4. (1984)Edda Művek 5. (1985)Edda Művek 6. (1986)

Az Edda Művek 5. az újjáalakult Edda Művek első, sorozatban ötödik albuma, a második koncertlemezük. A felvételek 1985. június 7-én készültek a Budapest Sportcsarnokban. Kizárólag új dalok hallhatóak rajtuk, köztük a máig közkedvelt "Kör" és "Ünnep".

Áttekintés[szerkesztés]

A régi Edda feloszlása után Pataky Attila újjászervezte a zenekart, új zenészekkel. A felállás azonban 1984 és 1986 között többször változott. Pataky egy évre Norvégiába ment, csakúgy, mint akkoriban sok más zenekar, a helyi szórakozóhelyeken bérért zenélni. Ekkortájt keletkeztek az új számok. Mikor 1985-ben hazajött, az Edda Művek felállása még mindig nem volt teljes, népszerűségük viszont újra megnőtt. Budapesti fellépésükről készült az Edda Művek 5. című koncertlemez. Érdekesség, hogy az "Ünnep" című számot az első feljátszás elrontása miatt újra fel kellett játszani, ez hallható ma a lemezen.

Az albumon vadonatúj számok hallhatóak, mégis koncertlemez. Ennek az az oka, hogy a stúdiókapacitás akkoriban elégtelen volt az országban, így rendes nagylemez helyett jobban megérte így rögzíteni azt.

Nem sokkal az album megjelenése után újabb gitárossal, Csillag Endrével bővült a csapat, majd sor került a felállás véglegesítésére: Mirkovics Gábor előlépett teljes jogú taggá, a két billentyűs közül Gömöry Zsoltra, a gitárosok közül Csillag Endrére esett a választás.

Gellért Tibor később éveken át hangmérnökként tevékenykedett az Edda-koncerteken. Egy időben A kör alatt a keverőpult mellett gitározott.

Érdekesség, hogy 1985. június 11-én a zenekar Dunapatajon lépett volna fel, azonban jött a hír, hogy a frissen rögzített koncert felvételén nem jó a közönségzaj. Ezért villámgyorsan lekötöttek egy miskolci bulit, ahol "megénekeltették" a közönséget, így a lemezen ennek a miskolci koncertnek a közönsége (is) hallható.

Számok listája[szerkesztés]

 1. Az enyém is volt (Fortuna L. - Pataky A.[1])
 2. Emlékezni egy régi jóbarátra (Pataky A.)
 3. Így akarom (Pataky A.)
 4. Barát (Fortuna L. - Pataky A.)
 5. Barbárok (Fortuna L. - Pataky A.)
 6. A kör (Pataky A.)
 7. Gyönyörű lányok (Fortuna L. - Pataky A.)
 8. Ünnep (Fortuna L. - Pataky A.)

Koncert[szerkesztés]

A koncerten természetesen jóval több számot lejátszottak, mint ami a lemezen is hallható. Ráadásul a lemeztől teljesen eltérő sorrendben is hallhatóak számok. A következő dalokat játszották, ebben a sorrendben:

 1. Minden sarkon álltam már
 2. Egek felé kiáltottam
 3. A hűtlen
 4. Enyém is volt
 5. Emlékezni
 6. Így akarom
 7. Gyönyörű lányok
 8. Érzés
 9. Rossz állapot
 10. A keselyű
 11. A barát
 12. A kör
 13. Elhagyom a várost (km. Bodonyi Attila szájharmonikán)
 14. Barbárok
 15. Ünnep
 16. Óh, azok az éjszakák
 17. Ünnep (reprise)
 18. Enyém is volt (reprise)
 19. Kölyköd voltam

Az együttes felállása[szerkesztés]

Kiegészítő zenészek:

Közreműködött:

Források[szerkesztés]

 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap