Változó idők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Edda
Változó idők
nagylemez
Megjelent 1988
Stílus Rock
Nyelv magyar
Hossz 42:30
Kiadó Hungaroton
Edda-kronológia
Edda Művek 6. (1986)Változó idők (1988)Pataky–Slamovits (1989)

A Változó idők az Edda Művek hetedik nagylemeze. Sokak szerint az összes Edda-album közül a legjobb. Előkészítésében, és a lemez előtt megjelenő "Fohász/Megmondtam" című kislemezen még Csillag Endre és Mirkovics Gábor vett részt, de a lemezfelvétel előtt egy hónappal Csillag Endre távozott a zenekarból. Helyét Alapi István vette át. A basszusgitáros poszton Mirkovics Gábor helyére Pethő Gábor került. Mivel a dalok többsége még a korábbi felállás alatt íródott, a viták elkerülése végett mindet Edda-Pataky szerzeményként jegyzik, az utolsó két dalban azonban még Mirkovics és Csillag Endre játszanak.[1] Az 1988-as Változó idők című nagylemezük egyértelműen a társadalmi-politikai fordulatra hívja fel a figyelmet. A lemez nyitó-, egyben címadó dalának felütése agresszív: az emberek nem barátkoznak, magányosak, ez a változó időkhöz való alkalmazkodás, hiszen ki tudja, mit hoz a holnap. Felhívja a figyelmet arra is, hogy számítógéppel ellenőrzik a társadalmat a „jóllakott pöffeszkedők”, a szabadság pedig olyan messze van, hogy csak az álom képes felidézni.

Az Ég a házunk leginkább a hazára értendő: fényt kívánnak az emberek „ennyi korom” és „ennyi duma után”. A kérdőjel,a „nem biztos semmi” életérzés általános 1988-ban, hiszen nem lehetett tudni, mit hoz a közeljövő.

A Börtön című dalt valószínűleg az Edda raboknak adott koncertjei inspirálták. Mind a Vasrock, mind a Bor, szex, rock & roll... és lélek című könyvben Pataky lesújtó képet fest a Nosztrán adott koncert (1986. augusztus 5.) kapcsán arról, amit a börtönéletből látott, ez köszön vissza a dalban. A szöveg szerint az énekes a fogva tartottak között van, és azt forszírozza, hogy akik eddig szabadlábon voltak – értsd: a kommunista vezetők –, azok kerüljenek hűvösre ("a helyük itt lenne, itt!").

Az Érdem rafinált módon teszi múlt időbe a Kádár-rendszert: a nincstelenség ma már nem érdem, ahogy azt a kommunisták álszent módon harsogták, és már az is elmúlt, hogy kevés köztünk az okos.

A Megmondtam című nótában a zenekar felhívja a figyelmet a gazdasági válság jeleire: „a forint ettől nem lesz kemény”, „zavarosak a grafikonok”, „a kifejezések pontatlanok”.

A zárószám, a még 1987 karácsonya körül felvett Fohász a panelrengetegben felnövő fiatalokért szól, hogy ne csalódjanak a jövőjükben, nem úgy, mint szüleik, nagyszüleik, akik a(z akkor már összedőlni látszó) pártállami rendszert szenvedték el, ezáltal a korai rendszerváltás egyik meghatározó dala. [2]

Számok listája[szerkesztés]

 1. Változó idők - 5:35
 2. Ég a házunk - 4:09
 3. Börtön - 5:54
 4. Érdem - 4:52
 5. Mindig veletek - 4:41
 6. Lisztománia - 7:39
 7. Megmondtam - 4:29
 8. Fohász - 5:05

Az együttes felállása[szerkesztés]

Kapcsolódó kislemez[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Mirkovics Gábor, Zserbó interjú - 2. rész, 2015. június 17. [2015. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 19.)
 2. ELEGÜK VOLT AZ EGÉSZBŐL A rendszerváltás dalai II.. [2020. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 5.)

Források[szerkesztés]

 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap