Ugrás a tartalomhoz

Változó idők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edda
Változó idők
nagylemez
Megjelent1988
2000
FormátumLP, kazetta, CD, streaming
Stílusrock, hard rock, heavy metal, szimfonikus rock
Nyelvmagyar
Hossz42:30
KiadóFavorit
Hungaroton
Edda-kronológia
Edda Művek 6. (1986)Változó idők (1988)Pataky–Slamovits (1989)
Kislemezek az albumról
  1. Edda Művek 7. - Előzetes
    Megjelent: 1987
SablonWikidataSegítség

A Változó idők az Edda Művek hetedik albuma, egyben ötödik nagylemeze, mely 1988-ban jelent meg. CD-változatban 2000-ben jelent meg, ekkor digitális korszerűsítésen esett át.

Áttekintés

[szerkesztés]

Előkészítésében, és a lemez előtt megjelenő "Edda Művek 7. - Előzetes kislemez" című kiadványon még Csillag Endre és Mirkovics Gábor is részt vett, de a lemezfelvétel előtt egy hónappal Csillag Endre távozott a zenekarból, a basszusgitáros poszton pedig Mirkovics Gábor helyére Pethő Gábor került. Mivel a dalok többsége még a korábbi felállás alatt íródott, a viták elkerülése végett mindet Edda-Pataky szerzeményként jegyzik.

Ez volt az első Edda-album, amely címet is kapott a sorszámozáson kívül. Borítóján fekete háttéren az énekló Pataky Attila látható. Az előlap a CD-s és a bakelitkiadáson minimális mértékben eltér (a lemezváltozaton más az albumcím betűtípusa, és szerepel rajta a 7-es szám). A hátlap ezzel szemben teljesen más, jóval egyszerűbb, és csak a lemezváltozaton látható egyik fénykép kapott helyet rajta. A többi fénykép egy része a CD-borító belső részére került.

Ez a lemez egyértelműen a társadalmi-politikai fordulatra hívja fel a figyelmet. A lemez nyitó-, egyben címadó dalának felütése agresszív: az emberek nem barátkoznak, magányosak, ez a változó időkhöz való alkalmazkodás, hiszen ki tudja, mit hoz a holnap. Felhívja a figyelmet arra is, hogy számítógéppel ellenőrzik a társadalmat a „jóllakott pöffeszkedők”, a szabadság pedig olyan messze van, hogy csak az álom képes felidézni.

Az Ég a házunk leginkább a hazára értendő: fényt kívánnak az emberek „ennyi korom” és „ennyi duma után”. A kérdőjel,a „nem biztos semmi” életérzés általános 1988-ban, hiszen nem lehetett tudni, mit hoz a közeljövő.

A Börtön című dalt valószínűleg az Edda raboknak adott koncertjei inspirálták. Mind a Vasrock, mind a Bor, szex, rock & roll... és lélek című könyvben Pataky lesújtó képet fest a Márianosztrán adott koncert (1986. augusztus 5.) kapcsán arról, amit a börtönéletből látott, ez köszön vissza a dalban. A szöveg szerint az énekes a fogvatartottak között van, és azt forszírozza, hogy akik eddig szabadlábon voltak – értsd: a kommunista vezetők –, azok kerüljenek hűvösre ("a helyük itt lenne, itt!").

Az Érdem rafinált módon teszi múlt időbe a Kádár-rendszert: a nincstelenség ma már nem érdem, ahogy azt a kommunisták álszent módon harsogták, és már az is elmúlt, hogy kevés köztünk az okos.

A lemez különlegessége a közel 8 perc hosszú "Lisztománia", mely Liszt Ferenc művei alapján készült, és az egykori rajongói őrületet[1] idézi meg. Teljes egészében instrumentális. Egy másik hasonló dal, a "Találkozás az ígéret földjén" is a koncertprogram részét képezte ekkoriban, de végül nem az került lemezre.

A Megmondtam című nótában a zenekar felhívja a figyelmet a gazdasági válság jeleire: „a forint ettől nem lesz kemény”, „zavarosak a grafikonok”, „a kifejezések pontatlanok”.

A zárószám, a Fohász a panelrengetegben felnövő fiatalokért szól, hogy ne csalódjanak a jövőjükben, nem úgy, mint szüleik, nagyszüleik, akik az akkor már összedőlni látszó pártállami rendszert szenvedték el, ezáltal a korai rendszerváltás egyik meghatározó dala. [2]

Ez utóbbi két dal került fel a már említett előzetes kislemezre, ahol még a korábbi felállás játszotta azokat. Az ottani változatokhoz képest merészebb szöveggel került mindkettő a nagylemezre: a "Fohász" esetében a "Boldog karácsony, amire vágyunk, nem hitvány ajándéktömeg" helyett "Boldog élet, amire vágyunk, nem hitvány ígérettömeg" lett a szöveg; a "Megmondtam" szövegében pedig ahelyett, hogy "ettől az ember nem lesz kemény", az hallatszik, hogy "ettől a forint nem lesz kemény", továbbá az utolsó sor is ahelyett, hogy "a szégyenem szégyellem én", úgy szól, hogy "a szégyenünk szégyellem én".

Számok listája

[szerkesztés]
# LP # Szám címe Szerzők Hossz
1 A1 Változó idők EDDA-Pataky 5:35
2 A2 Ég a házunk EDDA-Pataky 4:09
3 A3 Börtön EDDA-Pataky 5:54
4 A4 Érdem EDDA-Pataky 4:52
5 B1 Mindig veletek EDDA-Pataky 4:41
6 B2 Lisztománia EDDA-Pataky 7:39
7 B3 Megmondtam EDDA-Pataky 4:29
8 B4 Fohász EDDA-Pataky 5:05

Közreműködtek

[szerkesztés]

Kapcsolódó kislemez

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Lisztománia
  2. ELEGÜK VOLT AZ EGÉSZBŐL A rendszerváltás dalai II.. [2020. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 5.)

Források

[szerkesztés]
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap