Csillag Endre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Csillag Endre (Budapest, 1957. október 12. –) magyar zenész. Játszott többek közt az Edda Művekben és a Bikini együttesben.

Csillag Endre
Életrajzi adatok
Születési névCsillag Endre
BecenévCsuka
Született1957október 12. (66 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajokrock, hard rock, blues-rock, heavy metal, jazz fusion
Aktív évek1982-napjainkig
Kapcsolódó előadó(k)Edda Művek, Bikini, Kormorán, Deák Bill Gyula, Németh Gábor Project, D.Nagy és a frakció, Zártosztály
Hangszergitár: Fender Stratocaster, Gibson SG, Gibson Les Paul, basszusgitár
Tevékenységgitáros, zeneszerző, videóklip rendező és editor

Csillag Endre weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Csillag Endre témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Életpályája[szerkesztés]

Apja a Gyár és Gépszerelő Vállalatnál dolgozott szerelésvezetőként, munkájából kifolyólag Szegedre költöztek. Tehetségesen rajzolt, eredetileg képzőművésznek készült. A nagybátyjától kapott egy gitárt, amelynek hatására eldöntötte, hogy semmi más nem fogja érdekelni, csak a gitározás. Budapestre való visszaköltözésük után szakmunkásképzőben tanult, de a mestervizsgát szerszámkészítésből sosem tette le. Hogy meglegyen a konzervatóriumhoz feltétlenül szükséges érettségije, az István Gimnáziumba járt esti tagozatra, ezt követően a Bartók Béla Konzervatórium dzsessz-tanszakán diplomázott mint dzsesszgitár-előadóművész.

Eleinte dzsessz-zenét játszott, majd a rockzene hatására a keményebb műfajok felé mozdult el. 1979-ben megalapította a Dózis zenekart, ami alatt elvitték katonának. A seregből három és fél hónap után kitették, kezelhetetlenség miatt. A Dózisban látta meg Hobo, aki 1982-ben elhívta a Hobo Blues Band-be zenélni. Mindössze három hónapig volt tag, mert zenei nézeteltérései támadtak a többiekkel, főként Póka Egonnal. Ezután a Kormorán együttes tagja lett, illetve egy rövid ideig az Edda Művek turnéján volt vendéggitáros (Barta Alfonz hiánya miatt kétgitáros felállással kísérleteztek).

Pataky Attila innen emlékezett rá, amikor meghívta 1984-ben, hogy alakítsák újra az időközben feloszlott zenekart. Norvégiában játszottak vendéglátóhelyeken és közben írták az új dalokat. Ezekben Csillag csak kis részben vett részt, ugyanis úgy döntött, hogy inkább egyedül próbál szerencsét Nyugat-Európában, ami nem jött össze, ezért 1985-ben visszavették az Eddába.

1988 februárjában távozott Magyarországról, osztrák feleségéhez költözött. A Krokus zenekar is megkereste, de a bürokratikus akadályok miatt nem vállalhatta a felkérést. Ez idő alatt tanított is Vorarlbergben, tanítványai között később sok rockzenész lett. Ausztriából haza-haza látogatott, ott volt például a Bikini jubileumi koncertjén, illetve dolgozott D. Nagy Lajos szólólemezén. 2000-ben végleg hazatért.

Előbb a Tunyogi Rock Bandben, majd 2004-től 2006-ig a Bikiniben gitározott. Ekkor a Bikini együttes és Csillag Endre gitáros útjai – közös megegyezéssel – elváltak egymástól.

2012-ben megalakította a Zártosztály zenekart, ahol korábbi Edda Művek-beli társaival (Mirkovics Gábor, Donászy Tibor, Hirleman Bertalan) eleinte a 80-as évek második felének Edda-dalait játszotta, alkalmanként a bakancsos felállás tagjaival (Barta Alfonz, Zselencz László, Fortuna László, Csapó György) és dalaival kiegészülve. A legutóbbi időkben a zenekar saját szerzeményekkel is jelentkezik.

2015-ben kiadta első szólólemezét Csillagok és gyémántok címmel, amelyen jelenlegi és korábbi zenészkollégái, barátai működtek közre (D. Nagy Lajos, Hirleman Bertalan, Gömöry Zsolt, Pataky Attila, Sipos Péter, Németh Alajos, Kollár Tamás, Deák Bill Gyula).

Magánélete[szerkesztés]

Első feleségét, Petrát még a nyolcvanas években ismerte meg, tőle 2000-ben vált el. Második feleségétől született egy fia és egy lánya.

Diszkográfiája[szerkesztés]

Koncert közben
Year Band Album Notes
1984
Kormorán Folk and Roll
1986 Attila Pataky & Lajos D. Nagy Veled vagyok single
1986 Edda Művek Edda 6.
1987 Edda Művek Fohász single – from Edda 7.
1992 Suti’s Blues Family Blues News Austria
1993 Bikini Búcsúkoncert
1995 Jeff Wholgenannt Nighthawk feeling Austria
1995 D. Nagy és a Frakció Budapest felett…
1996 Endre Csillag Wherever You Go Austria
1996 Shooting Star The Sound of Leonding Austria
1996 Kalapács Rockkalapács
1997 The Power of Soul Tribute to Jimi Hendtix Austria
1997 Tátrai–Mohai–Alapi–Csillag G-pont
2000 Illés Lajos Betlehem csillaga
2003 Németh Gábor Project Könnyű Lépések
2004 Németh Gábor Project Live DVD
2004 Bikini Valahol valamikor DVD
2005 Sláger Rádió Megaparty with Bikini – CD/DVD
2007 Hard 100% HARD CD/DVD
2008 Deák Bill Gyula 60th birthday DVD
2008 Deák Bill Gyula Hatvan csapás
2009 Deák Bill Gyula A király meséi
2009 Kormorán Tüzek előtt tüzek után
2015 Csillag Endre Csillagok és gyémántok CD
2018 Zártosztály Őrült Érzés 2 CD + DVD
2019 Zártosztály Szétszakítva EP
2023 Zártosztály Hazatérek CD

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap