Kun Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kun Péter
Életrajzi adatok
BecenévKunos
Született1967. október 29.
Pusztaszabolcs
Elhunyt1993. július 10. (25 évesen)
Velence
GyermekeiKun Petra Virág
Pályafutás
Műfajokrock
Aktív évek1984 - 1993
EgyüttesTriton (1984–1988)
Sing Sing (1988–1989)
Új Triton (1989)
Kanguru(1989)
Pokolgép (1990–1991)
Edda Művek (1991–1993)
Hangszerszólógitár, ének
Hangbariton
Tevékenységművész

Kun Péter weboldala
SablonWikidataSegítség

Kun Péter (Pusztaszabolcs, 1967. október 29.Velence, 1993. július 10.) magyar rockzenész, az Edda Művek tagja.

Életútja[szerkesztés]

Édesapja hivatásos zenész volt, rendezvényeken, lakodalmakban játszott. Gyerekkorában Pusztaszabolcsról Százhalombattára költöztek. Apai segítséggel indult meg zenei képzése, szülei negyedikes korában íratták be zeneiskolába, gordonka tanszakra. 1979-ben kapott egy akusztikus gitárt, s ettől kezdve rövid ideig mindkét hangszeren képezte magát, végül a gitár mellett döntött. 1981-től több amatőr zenekarban játszott. Emellett hétvégenként édesapjával zenélt esküvőkön és bálokon. Saját maga kereste meg első komoly hangszere árát, egy professzionális, B.C. Rich márkájú gitárt.

1984-ben megalapította a Triton együttest (tagok: Bárkányi „Bárisz” Zsolt, Csarnoki „Csaresz” Antal, Tobola „Csákó” Csaba), amelyben énekelt és gitározott. Stílusuk klasszikus heavy és power metal keveréke volt gazdag dallamvilággal. Az együttest a katonai szolgálat zilálta szét. Ez idő alatt néhányszor felléptek Százhalombattán, különböző városi rendezvényeken, majd Bárkányi szögre akasztotta a hangszerét. Ekkoriban egy másik battai együttes, a Magazin is széthullott, így Csordás „Levi” Leventével és Hangyássy „Manca” Lászlóval kiegészülve 1988-ban megalakult a Sing Sing (Kun, Csarnoki, Tobola, Csordás, Hangyássy). Zenei nézeteltérések miatt Kun kilépett, majd megalapította az Új Tritont, Andrics Lászlóval (a katonaság alatt barátkoztak össze) és Tobola Csabával. Próbált kitörni a százhalombattai közegből, ismertebb akart lenni, ezért felfüggesztette az Új Tritont. 1989-ben mindhárman beszálltak a Kanguru zenekarba, amiből Boros „Pöpi” Péter a Sing-Singbe távozott. 1990 végén csatlakozott a Pokolgéphez, az Oment megalapító Nagyfi László helyére. Lemezfelvétel azonban nem készült vele, mivel 1991 tavaszától az Edda Művek gitárosa lett, a május 1-jei Pecsa-koncerten mutatkozott be. Az együttes új erőre kapott a tehetséges, fiatal gitárossal. Ekkoriban a Yamaha szponzorálta a bandát, hangszerek mellett motorkerékpárokkal is. Bár a hivatalos fotókon choppereken pózoltak, Kunt inkább a gyorsasági stílus vonzotta.

Az 1993. július 8–11. között Agárdon megtartott, harmadik Edda-táborban lépett fel, amikor július 10-én hajnalban, Yamaha motorjával Velencén, a 7-es főút 47-es kilométerénél halálos kimenetelű közlekedési balesetet szenvedett. A koncert utáni zsibongást akarta kiszellőztetni az éjszakában. Meg akart fordulni az úton, de az utána küldött testőr személygépkocsijával halálra gázolta. A baleset helyszínén emlékmű áll. Pont azon a napon halt meg, amikor barátnőjével megismerkedésük 3. évfordulóját tartották volna, aki épp akkor volt négy hónapos terhes. Temetésére több ezer gyászoló jelenlétében 1993. július 17-én került sor a százhalombattai katolikus temetőben (sírja a bejárattól balra, a 3B parcellában található).

Az Edda Művek albummal tisztelgett az emléke előtt, amelyre a vele készült utolsó felvételek közé tartozó unplugged koncert hanganyaga, valamint a Lelkünkből című emlékdal is felkerült. Utóbbit azóta is csak kiemelt jelentőségű koncerteken adja elő a zenekar (Edda-tábor, jubileumi fellépések, Petőfi Csarnok, Agárdi Popstrand). Korábbi együttese, a Sing Sing 9386 címmel instrumentális dalt írt, amelynek címe a Kun Péter által megért napok számát jelenti.

Halála után fél évvel, 1993 decemberében született meg egyetlen gyermeke, Kun Petra Virág.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]