Ossian (magyar együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ossian
Információk
Eredet Magyarország, Budapest
Aktív évek 19861994, 1998–napjainkig
Műfaj Heavy metal, Hard rock
Kiadó Hungaroton
Hammer Records
Tagok
Paksi Endre
Rubcsics Richárd
Erdélyi Krisztián
Kálozi Gergely
Ádám Attila
Korábbi tagok
Maróthy Zoltán
Kovács T. Péter †
Galántai Zsolt
Pálvölgyi László
Vörös Gábor
Nagyfi Zoltan
Tobola Csaba
Ivanov Péter
Cserfalvi "Töfi" Zoltán
Jakab Viktor
Hornyák Péter
Wéber Attila

Az Ossian weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Ossian zenekar a magyar heavy metal történetének egyik legsikeresebb együttese.

Történet[szerkesztés]

Első korszak (1986-1994)[szerkesztés]

A zenekart a Pokolgép zenekarból még basszusgitárosként érkező énekes Paksi Endre és a gitáros Maróthy Zoltán alapította 1986-ban. Demó anyag készítése után az első koncertet 1986. július 13-án tartották Kovács T. Péter basszusgitárossal és Galántai Zsolt dobossal Budapesten, az Almássy téri Szabadidőközpontban.[1] Első nagylemezüket két évvel később Acélszív címmel jelentette meg a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (MHV). Az 1980-as évek végén és az 1990-es évek kezdetén a legnépszerűbb hazai heavy metal együttesek közé tartozott az Ossian. A Paksi/Maróthy szerzőpáros több rocker himnuszt is írt az évek során (például Acélszív, Sörivók, A rock katonái). Nem csak Magyarországon, de a határ menti magyarlakta területeken is nagy sikerrel koncerteztek.

A csapat első korszaka 1994-ig tartott, amikor is zenei és emberi nézetkülönbségek miatt hét stúdióalbum és a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán megrendezett búcsúkoncert után feloszlottak. A feloszlás után az egykori Ossian háromnegyede – Maróthy Zoltán gitáros, Vörös Gábor basszusgitáros, Tobola Csaba dobos – megalapította a Fahrenheit zenekart. Az énekes/szövegíró Paksi Endre pedig a váci Jericho együttes tagjaival valamint a Slogan gitáros Juhász Robbal közösen megalapították a Wellington zenekart.

Második korszak (1998-2014)[szerkesztés]

Tíz évvel az első Ossian album megjelenése után, 1998. június 14-én Paksi Endre az E-klubban adott koncertet zenész barátaival, a műsor pedig az Ossian legjobb dalaiból állt. A közönség több mint lelkes fogadtatásának hatására Paksi Endre újjászervezte az Ossiant, de rajta kívül egyetlen korábbi tag sem vett részt a zenekar talpra állításában. A tribute-koncert felvételéből még abban az évben megjelent egy koncertalbum a Hammer Records gondozásában. Az új korszak első nagylemeze az 1999-ben megjelent Fémzene album lett.

Az Ossian újra a nulláról kezdte felépíteni magát. A fordulópontot az új korszak harmadik nagylemeze a Titkos ünnep (2001) album jelentette. Ezzel a koronggal sikerült végre meggyőzni a régi rajongókat az új felállás életképességéről és egy új rocker generáció is csatlakozott a csapat táborához. A kritikus hangok ellenére az azóta eltelt időszakban az Ossian megszilárdította vezető pozícióját a magyar heavy metal színtéren. 2009-ig minden év szeptemberében új albummal jelentkeztek, mellyel rendre a Mahasz eladási listájának első felében szerepeltek. 2006-ban a zenekar megalakulásának 20. évfordulójára egy háromlemezes box set kiadvány jelent meg, benne az előző év novemberében rögzített Petőfi Csarnokbeli nagy koncert kép- és hanganyagával (Létünk a bizonyíték) valamint a korábbi Ossian-dalok akusztikus átdolgozásait rejtő A lélek hangja lemezzel.

Paksi Endre énekes mellett az 1998-as újjáalakulás óta az Ossian tagja Rubcsics Richárd gitáros. Az egykori Sámán gitáros Wéber Attila a Gyújtópontban (2000) album idején csatlakozott a zenekarhoz, míg a basszusgitáros poszton Jakab Viktort a Titkos ünnep lemez után váltotta fel Erdélyi Krisztián 2001-ben. 2012 augusztusában a zenekar megvált Hornyák Péter dobostól, aki egészen az 1998-as újjáalakulás óta az Ossian tagja volt. Az új dobos Kálozi Gergely lett. 2014. novemberében Wéber Attila gitáros lépett ki az együttesből. A helyére nem kerestek mást, az Ossian kvartettként zenélt tovább.

Újra négyesben (2015-napjainkig)[szerkesztés]

Az Ossian lemezei rendre a Mahasz Top 40 lemezeladási lista élén nyitnak a megjelenés hetében, ami jól mutatja az együttes népszerűségét. Ennek ellenére 1998-tól 2013-ig se arany-, se platinalemezzel nem büszkélkedhetett a csapat. Akkor A tűz jegyében album végre átlépte az aranylemezes határt.[2] A 2015. április 13-án megjelent Lélekerő című album már az előjegyzések alapján aranylemez lett, három hétre rá pedig platinalemezzé vált. Az azóta kiadott újabb Ossian-albumok eladási eredményei is ezt a mintát követik.[3][4]

Az Ossian 2016-ban ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. A jubileumhoz kapcsolódóan augusztus 10-én egy válogatáslemez látott napvilágot 30 év legszebb balladái címmel. A kiadvány kizárólag a MOL benzinkutakon volt kapható.[5] Az együttes jubileumi nagykoncertjét szeptember 10-én tartották Budapesten, a Barba Negra Trackben, ahol vendégként fellépett Kalapács József énekes, valamint Szijártó Zsolt, a Kárpátia gitárosa.[6] A koncertet a Dalriada nyitotta.

2017. április 21-én jelent meg Az igazi szabadság című album. 2018 szeptemberében Paksi Endre 60. születésnapjára a Hammer Records szervezésében a magyar metalszíntér az Egyek vagyunk című tribute-albumra dolgozott fel Ossian-dalokat. A lemez dalainak premierje a Rock FM rádió élő adásában volt.[7]

A következő Ossian album, A reményhozó címmel 2019. április 5-én jelent meg. Az albumra bónuszként rákerült a Paksi Endre 60. születésnapja íródott Hatvanszor című dal, továbbá limitált csomagban (3CD+DVD) elérhetővé vált a 2018 szeptemberi tripla jubileumi koncert (Paksi Endre 60/Acélszív 30/Paksi–Rubcsics 20) koncert teljes kép-és hanganyaga, illetve a lemezből készült egy 500 db-ra limitált LP kiadás is.

2022-ben csatlakozott a zenekarhoz Ádám Attila billentyűs (Tales Of Evening), eleinte állandó vendégként, majd 2023-ban lett hivatalosan is állandó tag. A 26. Ossian-album három év után, 2024. február 9-én jelent meg, Angyalok és emberek címmel.

Tagjai[szerkesztés]

Jelenlegi felállás
Idővonal

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. OSSIAN - Egy hazai sikersztori (1986-1992) Archiválva 2016. augusztus 15-i dátummal a Wayback Machine-ben (Forrás: Metal Hammer #29 1992/24. évf)
  2. Mahasz - Arany- és platinalemezek
  3. Ossian - Már platinalemez a Fényárban és félhomályban. hammerworld.hu. [2016. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 1.)
  4. Ossian - Platinalemez a 30 év legszebb balladái. rockbook.hu. (Hozzáférés: 2016. szeptember 1.)
  5. Ossian - Öt nap alatt aranylemez lett a ’30 év legszebb balladái’ Archiválva 2016. augusztus 19-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hard Rock magazin)
  6. Ossian - 30 éves jubileumi koncert. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2016. szeptember 1.)
  7. Ossian tribute: Egyek vagyunk – A Hammer Records és 18 zenekar titkos ajándéka Archiválva 2019. január 20-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hammerworld.hu, 2018.augusztus 29.)

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]