Tales of Evening

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tales of Evening
Információk
EredetMagyarország, Zalaegerszeg
Aktív évek2011 – napjainkig
MűfajSzimfonikus metal
KiadóNail Records
Tagok
Dudás Ivett
Ádám Attila
Varga Krisztián
Szegedi Dávid
Tobola Norbert

A Tales of Evening weboldala
SablonWikidataSegítség

A Tales of Evening szimfonikus metal zenekart 2011 elején alapította Ádám Attila billentyűs.

Története[szerkesztés]

2011 szeptemberében jelent meg debütáló videoklipjük, Lázadás címmel, amely azóta a zenekar úgymond himnuszává vált. A megjelenése után a zene.hu videoranglistájának élén állt, több napon keresztül. 2012 első felében már színpadon is debütált a zenekar, majd azév szeptemberében a Hammerworld rockmagazin mellékleteként napvilágot látott az együttes első lemeze, Hajléktalan lélek címmel. A felvételek a zenekart alapító billentyűs-dalszerző saját, otthoni stúdiójában, az Adamatys stúdióban készültek, az anyag masterelését pedig a szolnoki Denevér Hangstúdióra bízták. Ezen a lemezen a zenekar a következő felállásban játszik: Dudás Ivett-ének, Ádám Attila-billentyű, Ribarics Tamás-gitár, Németh András-basszusgitár, Pálosi Róbert-dob. A Hammerworld magazin olvasói egy év végi szavazáson az év kedvenc magazinmellékletének szavazták meg a szimfonikus, dallamos metal zenét játszó társaság bemutatkozó cd-jét.

A 2013-as év számos fellépést tartogatott a csapatnak, sikerült több külföldi híresség előzenekaraként is játszaniuk, mint a Sabaton, Eluveitie, Luca Turilli's Rhapsody. Ősszel elkészült a Tales of Evening A szél feltámad (az első dal, mely angol nyelven is megjelent) című kislemeze, mely dalhoz videoklippet is forgattak. A dalt tartalmazó nagylemez, mely Szilánkok néven látott napvilágot, 2015-ben, szintén a Hammerworld magazin mellékleteként jelent meg. A lemezen közreműködött Szijártó Zsolt, a Kárpátia zenekar szólógitárosa és Balázs Zsuzsa. A felvételek ismét az Adamatys stúdióban kerültek rögzítésre, a keverést és mastert egy másik elismert magyarországi stúdióra bízták, a törökbálinti Supersize Recordingra. Ezen a lemezen már egy másik basszusgitáros játéka hallható, Gyulai Ádám döngeti a húrokat.

A zenekar egyre több helyszínen léphetett fel, és az Ossian és Kárpátia zenekarokkal közösen az ország számos pontján koncertezhettek.

2018-ban, ismét újabb basszusgitárossal (Németh Attila), újfent a Hammerworld terjesztésében napvilágot látott a csapat harmadik nagylemeze, ami a kritikusok és zenekedvelők szerint az együttes történetének legérettebb albuma lett, éppúgy hangzás, mint dalok és borító/booklet tekintetében. Az Adamatys stúdióban felvételre kerülő anyag masterelését most egy neves németországi szakemberre, az Orden Ogan gitárosára, Sebastian 'Seeb' Levermannra bízták, így az a németországi Arnsbergben található Greenman Studiosban nyerte el profi megszólalását.

A tripla jubileumot ünneplő Ossian zenekar (Paksi Endre 60 éves születésnap-Rubcsics Richárd és Paksi Endre 20 éves közös pályafutás-Acélszív lemez 30 éves jubileum) számára készült egy meglepetés tribute-lemez, melyen neves magyar előadók és zenekarok dolgozták át saját stílusukba az Ossian ismert szerzeményeit. Ezen a lemezen a Tales of Evening is meglepte a magyar heavy metal színtér nagyágyúit, saját világukba ültetvén át a Társ a bajban című dalt.

2019-ben egy másik gitáros, Varga Krisztián (ex-Salvus, Ann My Guard) csatlakozott a csapathoz, és megjelent az együttes első angol nyelvű albuma, New Dawn Awaits címmel, ami az első három magyar nyelvű album legjobb dalainak angol nyelvű változatait tartalmazza.

2020 júliusában Németh Attila basszusgitáros kilépett a csapatból. Helyére Szegedi Dávid érkezett.[1] 2021 augusztusában Pálósi Róbert dobos hagyta el a zenekart.[2] Helyére Tobola Norbert érkezett.[3]

2022. július 10-én a zenekar gitárosa, Ribarics Tamás darázscsípés miatt kómába került. [4] 13 nappal később, július 23-án elhunyt. [5]

A zenekar jövője jelenleg bizonytalan, a gyász feldolgozásához a rajongók türelmét és megértését kérik.

Tagok[szerkesztés]

Aktuális felállás
  • Dudás Ivett - ének
  • Ádám Attila - billentyű
  • Varga Krisztián - gitár
  • Szegedi Dávid - basszusgitár
  • Tobola Norbert - dob
Korábbi tagok
  • Ribarics Tamás✝ - gitár
  • Németh András - basszusgitár
  • Gyulai Ádám - basszusgitár
  • Németh Attila - basszusgitár
  • Pálosi Róbert - dob

Diszkográfia[szerkesztés]

Év Album Megjegyzés
2012 Hajléktalan lélek
2015 Szilánkok
2018 A fény nyomában
2019 New Dawn Awaits Angol nyelvű válogatásalbum.

Videók[szerkesztés]

Cím Év
Lázadás 2011
Inkább egyedül 2012
A szél feltámad 2013
Keresni téged 2017
Káprázat 2018
Jégvirág 2018
Flower of Frost 2019
Shelterless Soul 2019

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Tales Of Evening
A Wikimédia Commons tartalmaz Tales of Evening témájú médiaállományokat.