Szaga van

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Edda Művek
Szaga van
LP, CD
Megjelent 1989. május
Stílus Rock
Hossz 39:39
Kiadó Hungaroton
Edda Művek-kronológia
Pataky–Slamovits (1988)Szaga van (1989)Győzni fogunk (1990)

A Szaga van az Edda Művek nyolcadik albuma, 1989-ben jelent meg, a politikai változásokra való reflektálásként szókimondóbb stílusban. Készítésében a felállás nem változott az előző albumhoz képest: Donászy Tibor, Pataky Attila, Alapi István, Pethő Gábor, Gömöry Zsolt.

Az album borítóján egy mérges, kopasz fejű Pataky grafikája látható, aki egy Magyarország sziluettjével díszített konzervet készül megenni villával.A fekete háttér, a Pataky által viselt piros ruha, és a sárga asztal pedig a német zászló színeit adják ki. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltárában fellelt irat alapján: "hivatalos kapcsolattól származó információ szerint az EDDA együttes a napokban fejezi be legújabb nagylemezének munkálatait. A "Még kér a nép" című lemez tervezett borítóján Pataky Attila térdel egy nyitott konzervdoboz előtt, melyből az MSZMP volt elnöke néz ki." Ezzel kapcsolatban Pataky azt mondta el 2019-ben, hogy itt tulajdonképpen úgy jártak el, mint a dalszövegeknél: azokba beleírtak olyan sorokat, amelyeket a cenzúra kihúzhatott, a maradékkal pedig átmehetett az üzenet, a borító és az albumcím vonatkozásában is beadtak két-három változatot, amiről tudták, hogy úgyis le fogják tiltani őket, így maradhatott az, amelyiket szerették volna. Azaz a jelentésben szereplő információ az állambiztonság megtévesztése volt.[1]

A dalok között számos olyan van, amely a rendszerváltás hangulatában készült ("Mi vagyunk a rock", "Főnök voltál", "Szaga van", "Térdre a Nép előtt"), ahogy a vasgyári munkások érzéseit megtestesítő ("Tűzközelben"), Pataky elhunyt apjához írt dal ("Csendes ember"), és szerelmi ballada ("Amikor még").

Számok listája[szerkesztés]

 1. Mi vagyunk a rock
 2. Tűzközelben
 3. Főnök voltál
 4. Régi barátság
 5. Csendes ember
 6. A törvény
 7. Szaga van
 8. Szeretem a gyerekeket
 9. Térdre a Nép előtt
 10. Amikor még

Az együttes felállása[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Attila, Varga: A belügy megfúrt egy Edda-borítót (magyar nyelven). index.hu, 2019. május 15. (Hozzáférés: 2019. május 15.)

Videóklipek[szerkesztés]

 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap