Szaga van

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Edda Művek
Szaga van
LP, CD
Megjelent 1989. május
Stílus Rock
Nyelv magyar
Hossz 39:39
Kiadó Hungaroton
Edda Művek-kronológia
Pataky–Slamovits (1988)Szaga van (1989)Győzni fogunk (1990)

A Szaga van az Edda Művek nyolcadik albuma, 1989-ben jelent meg, a politikai változásokra való reflektálásként szókimondóbb stílusban. Készítésében a felállás nem változott az előző albumhoz képest: Donászy Tibor, Pataky Attila, Alapi István, Pethő Gábor, Gömöry Zsolt.

Az album borítóján egy mérges, kopasz fejű Pataky grafikája látható, aki egy Magyarország sziluettjével díszített konzervet készül megenni villával. A fekete háttér, a Pataky által viselt piros ruha, és a sárga asztal pedig a német zászló színeit adják ki. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltárában fellelt irat alapján: "hivatalos kapcsolattól származó információ szerint az EDDA együttes a napokban fejezi be legújabb nagylemezének munkálatait. A "Még kér a nép" című lemez tervezett borítóján Pataky Attila térdel egy nyitott konzervdoboz előtt, melyből az MSZMP volt elnöke néz ki." Ezzel kapcsolatban Pataky azt mondta el 2019-ben, hogy itt tulajdonképpen úgy jártak el, mint a dalszövegeknél: azokba beleírtak olyan sorokat, amelyeket a cenzúra kihúzhatott, a maradékkal pedig átmehetett az üzenet, a borító és az albumcím vonatkozásában is beadtak két-három változatot, amiről tudták, hogy úgyis le fogják tiltani őket, így maradhatott az, amelyiket szerették volna. Azaz a jelentésben szereplő információ az állambiztonság megtévesztése volt.[1] A Szaga van! című 1989-es Edda-lemez borítójához valószínűleg az utolsó pártállami retorzió kötődik. Pataky Attila eleinte Még kér a nép címmel szerette volna megjelentetni a hanghordozót egy olyan lemezborítóval, amelyen egy konzervdobozból Kádár János feje látszott volna ki, miközben az énekes ott térdelt volna előtte. Miután a lemez kiadásával szinte egy időben elhunyt Kádár János, okafogyottá és kegyeletsértővé vált volna a lemezborító, így azt átalakították, és a lemez címét is átírták. A nyitószám, a Mi vagyunk a rock érthető az egész magyarságra, nemcsak a rockrajongókra, hogy a derekuk nem hajlik kellőképpen. Az átmeneti állapot miatt „a frász tör ki mindenkit, pedig mindent, mindent lehet”, miközben a hatalomátmentők új műsora lassan készül el, és hamis a dallama, ennek ellenére újra és újra nekifutnak – sikertelenül. A következő szám, a Tűzközelben fájdalmasan kiáltja oda a világnak, hogy „elégették belőlem mindazt, ami szép volt”, miközben mindenki fél valamitől vagy valakitől. A dal szerint az apák szenvedéseit a fiaik génjeikben hordozzák tovább, még akkor is, ha nekik már nem kell megélniük sok rosszat. A Főnök voltál Kádár Jánosra utal, akinek lejárt az ideje, már nem ismernek rá, jelszavai elkoptak. Az indulatos „Tűnj el!” kifejezés nyomatékosítja a társadalmi felzúdulást és türelmetlenséget az ellen, aki egykoron kés volt – ez utalás 1956 eltiprására és általában véve az elnyomó rendszerre –, de mára már életlen. A címadó Szaga van! a felelősség áthárításáról, a becsületesség semmibe vételéről szól. A kisemberek keresik a tájékozódási pontokat, de becsapva érzik magukat, ezért van szaga a szabadságnak és a jövőképnek is. Az eredetileg címadó Térdre a nép előtt önmagáért beszél, a demokrácia alapvetését sulykolja. [2]

A dalok között számos olyan van, amely a rendszerváltás hangulatában készült ("Mi vagyunk a rock", "Főnök voltál", "Szaga van", "Térdre a Nép előtt"), ahogy a vasgyári munkások érzéseit megtestesítő ("Tűzközelben"), Pataky elhunyt apjához írt dal ("Csendes ember"), és szerelmi ballada ("Amikor még").

A kör című musical egyik pillére a tekintetben, hogy három szám szólal meg róla (csak az Átok és áldás előzi meg, amelyről öt): a címadó dal mellett a Mi vagyunk a rock és a Tűzközelben, sőt, utóbbi nyitja a darabot.

Számok listája[szerkesztés]

 1. Mi vagyunk a rock
 2. Tűzközelben
 3. Főnök voltál
 4. Régi barátság
 5. Csendes ember
 6. A törvény
 7. Szaga van
 8. Szeretem a gyerekeket
 9. Térdre a Nép előtt
 10. Amikor még

Az együttes felállása[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Attila, Varga: A belügy megfúrt egy Edda-borítót (magyar nyelven). index.hu, 2019. május 15. (Hozzáférés: 2019. május 15.)
 2. ELEGÜK VOLT AZ EGÉSZBŐL A rendszerváltás dalai II.. [2020. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 5.)

Videóklipek[szerkesztés]

 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap