Szaga van

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Edda Művek
Szaga van
LP, kazetta, CD, digitális letöltés, streaming
Megjelent 1989. május
Stílus Rock
Nyelv magyar
Hossz 39:39
Kiadó Favorit
Hungaroton
Edda Művek-kronológia
Pataky–Slamovits (1988)Szaga van (1989)Győzni fogunk (1990)
SablonWikidataSegítség

A Szaga van (eredeti munkacímén "Térdre a nép előtt") az Edda Művek együttes nyolcadik albuma, amely 1989-ben jelent meg. Digitálisan feljavított CD-kiadása 2001-ben került kiadásra, eredetileg kizárólag bakelitlemezen és kazettán volt elérhető.

Áttekintés[szerkesztés]

Ez az album a rendszerváltás hangulatában készült, jóval szókimondóbb szövegekkel. Az album borítóján egy mérges, kopasz fejű Pataky grafikája látható, aki egy Magyarország sziluettjével díszített konzervet készül megenni villával. A fekete háttér, a Pataky által viselt piros ruha, és a sárga asztal pedig a német zászló színeit adják ki. A borító Deák Tamás munkája. Ugyan 1989-ben már szabadabb volt a légkör, az állambiztonság is felfigyelt erre, ugyanis az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltárában fellelt irat alapján rögzítették, hogy a "Még kér a nép" (sic) című lemez tervezett borítóján Pataky Attila térdel egy nyitott konzervdoboz előtt, melyből az MSZMP volt elnöke, Kádár János néz ki. Ezzel kapcsolatban Pataky azt mondta el 2019-ben, hogy itt tulajdonképpen úgy jártak el, mint a dalszövegeknél: azokba beleírtak olyan sorokat, amelyeket a cenzúra kihúzhatott, a maradékkal pedig átmehetett az üzenet, a borító és az albumcím vonatkozásában is beadtak két-három változatot, amiről tudták, hogy úgyis le fogják tiltani őket, így maradhatott az, amelyiket szerették volna. Azaz a jelentésben szereplő információ az állambiztonság megtévesztése volt, s így azt a borítót használhatták, amelyiket szerették volna.[1]

A dalok java részéről elmondható, hogy rendszerváltó hangulatú ("Mi vagyunk a rock", "Tűzközelben", "Főnök voltál", "Szaga van", "Térdre a nép előtt"), van, amelyik a vasgyári munkások érzéseit testesíti meg ("Tűzközelben"), de van köztük Pataky elhunyt apjához írt dal ("Csendes ember"), és szerelmi ballada ("Amikor még").

A kör című musical egyik pillére a lemez a tekintetben, hogy három szám szólal meg róla: a címadó dal mellett a Mi vagyunk a rock és a Tűzközelben, sőt, utóbbi nyitja a darabot.

Számok listája[szerkesztés]

# LP # Cím Szerző Hossz
1 A1 Mi vagyunk a rock Pataky Attila, Gömöry Zsolt 3:24
2 A2 Tűzközelben Pataky Attila, Gömöry Zsolt 4:10
3 A3 Főnök voltál Pataky Attila, Gömöry Zsolt 3:16
4 A4 Régi barátság Pataky Attila, Gömöry Zsolt 4:35
5 A5 Csendes ember Pataky Attila, Alapi István, Gömöry Zsolt 4:36
6 B1 A törvény Pataky Attila, Gömöry Zsolt 3:45
7 B2 Szaga van Pataky Attila, Gömöry Zsolt 3:53
8 B3 Szeretem a gyerekeket Pataky Attila, Gömöry Zsolt 3:46
9 B4 Térdre a Nép előtt Pataky Attila, Gömöry Zsolt 3:19
10 B5 Amikor még... Pataky Attila, Gömöry Zsolt 5:01

A "Szaga van" egyes motívumai rendkívüli egyezést mutatnak a Toto együttes "Stop Loving You" című számával.[2]

Közreműködtek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Attila, Varga: A belügy megfúrt egy Edda-borítót (magyar nyelven). index.hu, 2019. május 15. (Hozzáférés: 2019. május 15.)
  2. Toto - Stop Loving You” (hu-HU nyelven).  

Videóklipek[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap