Ugrás a tartalomhoz

Edda Művek 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edda Művek
Edda Művek 2.
nagylemez
Megjelent1981. április 21.
FormátumLP, CD, digitális letöltés, stream
FelvételekMHV Rottenbiller utcai stúdió
1980. december 1. - 1981. január 7.
StílusHard Rock
Nyelvmagyar
Hossz34:53
KiadóPepita
Hungaroton
SzerzőPataky Attila
Slamovits István
Slamovits Tibor
Zselencz László
Barta Alfonz
Edda Művek-kronológia
Edda Művek 1. (1980)Edda Művek 2. (1981)Edda Művek 3. (1983)
Kislemezek az albumról
  1. Ballagás
    Megjelent: 1981
  2. MIDEM (kislemez)
    Megjelent: 1982
SablonWikidataSegítség

Az Edda Művek 2. az Edda Művek második nagylemeze, mely 1981-ben jelent meg. A lemezen megtalálhatóak olyan számok, melyek Almási Tamás "Ballagás" című filmjében is hallhatóak. Akárcsak elődje, ez a lemez is platinalemez lett. 1995-ben megjelent CD-n, majd azóta digitális formátumokban is.[1]

Áttekintés[szerkesztés]

Az első lemez átütő sikere nyomán nem is volt kérdés, hogy lesz második is. Ennek az albumnak néhány száma a már említett Ballagás című filmben is hallható, némiképp más változatban, mint ahogy a lemezre került. A zavartalan munkát némiképp akadályozta, hogy Barta Alfonznak épp ekkor kellett bevonulnia katonának, és csak a szovjet turnéra, a filmforgatásra, és a lemezfelvételre engedték el. Új show-elemként jelent meg, amikor a tagok kopaszra nyírt fejjel jelentek meg, mint a hadseregbe frissen besorozott katonák. Ez tulajdonképpen a fegyverek ellen szólt, mint a lemez több nagy slágere is: a Keselyű, a Torony, és az Ítélet. Az albumra rögzítették az Engedjetek saját utamon című dalt is, azonban a cenzúra miatt nem kerülhetett fel (akárcsak az előzőre és a következőre sem, emiatt egy idő után úgy konferálták a koncerteken, mint „a dal, amely minden lemezről lemarad”). Ugyancsak ki kellett hagyniuk az új, de rendszerellenesnek titulált szövege miatt letiltott "Vadkutya" című dalt.

A lemez borítóján egy sáros keréknyomban álló bakancsos személy lába látható. A borítót ezúttal is a Hegedűs–Pálfi páros tervezte. A korabeli szokásoknak megfelelően ezúttal is szerepeltek a dalcímek angolul és oroszul is a borítón.

Zselencz László a 2022-es "Zsöci" című könyvben nyilatkozott a dalokról. Elmondása szerint "A hűtlen" esetében Barta Alfonz egy valódi csembalót használt, és Slamovits István a dal végébe a "Télapó gyere már" című dalocskát csempészte bele. A "Kínoz egy ének" egy bonyolult felépítésű dal, amit még akkor szereztek, amikor Barta a sorkatonai kötelezettsége miatt nem tudott teljes egészében a rendelkezésükre állni, emiatt hangsúlyosabb benne a gitár, a billentyűs hangszerek pedig csak "szőnyeg" szerepet töltenek be. A"Kék sugár", azért kerülhetett fel a lemezre, mert azon a körülmények miatt még volt annyi szabad hely, hogy feljátsszanak egy számot. Mivel éppen nem volt más olyan szerzemény, amit különösebb aggályok nélkül választhattak volna, villámgyorsan megírták ezt. Billentyűfutamai némiképp másként szólnak, mint a többi Edda-dalban, valószínűleg azért, mert már eleve stúdiókörülmények közt írták. A "Keselyű"-ben egy gitár-shiftert is használtak, illetve speciális hangeffekteket a billentyűkre. A "Torony" című szám bizonyos részleteit a "Rég vége" című számukból emelték át, amelyet a hetvenes évek végéig játszottak, és lemezre sosem került – kezdő hangeffektjeit pedig a filmgyárból szerezték be. Az "Ítélet" egy rendkívül gyors tempójú szám, ahol a basszus és a szólógitár szinte végig unisonóban van, Zselencz László saját bevallása szerint is ettől a daltól kapott ínhüvelygyulladást.

A lemezt promotáló turnén Barta Alfonz nélkül kellett részt venniük, ezért a dalokat áthangszerelték – ekkor készült el "A hűtlen" gyors verziója, és Slamovits ekkortól használt gitárszintetizátort.

Számok listája[szerkesztés]

# LP # Szám címe Szerzők[2] Hossz
1 A1 Kölyköd voltam Slamovits István, Pataky Attila 4:30
2 A2 A hűtlen Pataky Attila, Zselencz László 4:04
3 A3 Kínoz egy ének Slamovits István, Slamovits Tibor 4:37
4 A4 Kék sugár Zselencz László, Barta Alfonz 3:11
5 B1 A keselyű Slamovits István, Pataky Attilla 6:05
6 B2 Torony Slamovits István, Slamovits Tibor 3:45
7 B3 Ítélet Pataky Attila, Zselencz László 3:54
8 B4 Néma völgy Slamovits István, Slamovits Tibor 4:35

Közreműködtek[szerkesztés]

Kapcsolódó kislemezek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zoltán, Poós: Volt egyszer egy Edda Művek: a kidobott tükrök valakire várnak (magyar nyelven). index.hu, 2021. április 21. (Hozzáférés: 2021. április 21.)
  2. A szerzőségek listája a borító alapján. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 29.)
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap