Edda Művek 1.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Edda Művek
Edda Művek 1.
nagylemez
Megjelent 1980. április 29.
Formátum LP, CD, kazetta, digitális letöltés
Stílus Rock
Hossz 37:02
Kiadó Hungaroton
Edda Művek-kronológia
Edda Művek (1980)Edda Művek 2. (1981)

Az Edda Művek 1. az azonos nevű együttes debütáló nagylemeze, mely 1980-ban jelent meg. Hatalmas sikert aratott, csaknem az összes szám sláger lett. 2018-ig több mint negyedmillió példányban kelt el, amivel gyémántlemez státuszt ért el (megjelenésekor platinalemez lett). 1995-ben kiadták CD-n, illetve digitális letöltésként is elérhető a főbb online áruházakban.

Története[szerkesztés]

Az Edda Művek, mint Miskolcról származó együttes, már számos akadályt leküzdött, és kislemezük is megjelenhetett. Azonban 1980-ban nagyon nehéz volt nagylemezfelvételre szerződést szerezni. Márpedig azok az együttesek, amelyeknek nem jelent meg lemezük, gyorsan eltűntek a süllyesztőben. Pataky Attila emberfeletti szervezőkészségének és elszántságának köszönhetően azonban Erdős Péter, az MHV vezetője szerződést ajánlott nekik. A lelkesedés akkora volt a csapatban, hogy tíz nap alatt elkészültek a felvétellel. Az ezután megjelent album óriási siker lett: az üzletekből pillanatok alatt elfogyott, így rendszeresen pótolni kellett új szállítmánnyal, amire akkoriban nemigen volt példa.

A megjelenés 1980. április 29-ei dátumát az Edda Művek hivatalos születésnapjaként tartják nyilván, habár az ős-Edda 1974-ben alakult, az albumot készítő felállás pedig 1978-tól együtt játszott, a dalok nagy része az 1970-es évek végi koncerteken már hallható volt.

Érdekesség, hogy a Fémszívű fiú cím nyomdai elírás következménye, a szám valódi címe: A fémszívű. A dal egy lányról szól, akiről az első Edda-könyvben is olvasni lehetett, aki sokáig szinte napi rendszerességgel látogatta az együttest a próbáikon, majd egy nap többé nem jelentkezett - öngyilkos lett.

A dalok túlnyomó többsége a nyolcvanas évek fiatalságának lelkivilágával, élethelyzetével foglalkozik, az "Elhagyom a várost" (másik közkeletű nevén "Edda Blues")pedig kifejezetten Miskolcról szól.

Számok listája[szerkesztés]

  1. Minden sarkon álltam már (Slamovits I. - Pataky A.[1])
  2. Egek felé kiáltottam (Slamovits I. - Zselencz L. - Pataky A.)
  3. Ahová eljutok (Slamovits I. - Barta A. - Csapó Gy.)
  4. A fémszívű fiú (Slamovits I. - Barta A. - Zselencz L.)
  5. Álom (Slamovits I. - S. Nagy I.)
  6. Ahogy élsz (Slamovits I. - Zselencz L. - Barta A.)
  7. Elhagyom a várost (Slamovits I. - Pataky A.)
  8. Semmim nincs (Slamovits I. - Barta A.)
  9. Álmodtam egy világot (Slamovits I. - Barta A. - Pataky A.) (ének: Slamovits I, Pataky A.)

Az együttes felállása[szerkesztés]

Kapcsolódó kislemez[szerkesztés]

Edda kislemez (1979)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap