Edda Művek 1.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edda Művek
Edda Művek 1.
nagylemez
Megjelent 1980. április 29.
Formátum LP, CD, kazetta, digitális letöltés, stream
Felvételek MHV Rottenbiller utcai stúdió
1980. február 1. - 1980. február 14.
Stílus Rock
Nyelv magyar
Hossz 37 perc
Kiadó Pepita
Hungaroton
Szerző Pataky Attila
Slamovits István
Zselencz László
Barta Alfonz
Csapó György
S. Nagy István
Edda Művek-kronológia
Edda Művek (1980)Edda Művek 2. (1981)
Kislemezek az albumról
  1. Minden sarkon álltam már / Álom
    Megjelent: 1979
SablonWikidataSegítség

Az Edda Művek 1. az azonos nevű együttes debütáló nagylemeze, mely 1980-ban jelent meg. Hatalmas sikert aratott, csaknem az összes szám sláger lett. 2018-ig több mint negyedmillió példányban kelt el, amivel gyémántlemez státuszt ért el (megjelenésekor platinalemez lett). 1995-ben kiadták CD-n, illetve digitális letöltésként is elérhető a főbb online áruházakban.

Története[szerkesztés]

Az Edda Művek, mint Miskolcról származó együttes, már számos akadályt leküzdött, és kislemezük is megjelenhetett. Azonban 1980-ban nagyon nehéz volt nagylemezfelvételre szerződést szerezni. Márpedig azok az együttesek, amelyeknek nem jelent meg lemezük, gyorsan eltűntek a süllyesztőben. Pataky Attila emberfeletti szervezőkészségének és elszántságának, valamint a korábban próbaképpen kiadott "Minden sarkon álltam már / Álom" kislemez sikerének köszönhetően azonban Erdős Péter, az MHV vezetője szerződést ajánlott nekik. A lelkesedés akkora volt a csapatban, és annyira begyakorolták a számokat, hogy alig két hét alatt elkészültek a felvétellel.[1] Az ezután megjelent album óriási siker lett: az üzletekből pillanatok alatt elfogyott, így rendszeresen pótolni kellett új szállítmánnyal, amire akkoriban nemigen volt példa. Borítóját Hegedűs György és Páldi György tervezték, az Edda-feliratot valódi vaslemezbe vágták bele lángvágóval, és az arról készült fénykép lett az alapja. A kor szokásainak megfelelően a dalok címeit angolul és oroszul is szerepeltették a bortón.

A megjelenés 1980. április 29-ei dátumát az Edda Művek hivatalos születésnapjaként tartják nyilván, habár az ős-Edda 1974-ben alakult, az albumot készítő felállás pedig 1978-tól együtt játszott, a dalok nagy része az 1970-es évek végi koncerteken már hallható volt.

A dalok túlnyomó többsége a nyolcvanas évek fiatalságának lelkivilágával, élethelyzetével foglalkozik, az "Elhagyom a várost" (másik közkeletű nevén "Edda Blues") pedig kifejezetten Miskolcról szól. Az egyes dalokkal kapcsolatosan Bálint Csaba "Zsöci" című könyvében beszélt Zselencz László. Itt elmondta, hogy a "Minden sarkon álltam már" elejét Nyíregyházán találták ki, a gitárszólós rész végén, amikor Slamovits István és Barta Alfonz unisonóban játszanak, egy ütem erejéig kimaradt a gitár, ami véletlen volt, de jól szólt, ezért benne hagyták.

Érdekesség, hogy a "Fémszívű fiú" cím nyomdai elírás következménye, a szám valódi címe: "A fémszívű". A dal egy lányról szól (Veres Anna, becenevén Kukorica), akiről az első Edda-könyvben is olvasni lehetett, aki sokáig szinte napi rendszerességgel látogatta az együttest a próbáikon, majd egy nap többé nem jelentkezett - öngyilkos lett. Maga a zene már megvolt, a szöveg később, ennek apropóján készült el. Ebben a dalban Slamovits István egy akusztikus gitárt is használ. Az "Álom" alatt nem igazi csembalót használt Barta Alfonz, hanem szintetizátort. Ennek a szerzői közt szerepel S. Nagy István, aki azonban csak a nevét adta hozzá, hogy az akkori politikai körülmények között megjelenhessen a dal, valójában ez egy Slamovits-szerzemény. Az "Elhagyom a várost" zeneileg sem egy hagyományos blues, hangneme is nehezen meghatározható, a kíséretben pedig a stílus jellegzetességével szemben a következő akkordig lefelé mennek a hangok ívei. Ezt a dalt is Nyíregyházán kezdték el kidolgozni. A "Semmim nincs" bevezető részére nagy hatást gyakorolt a Led Zeppelin "Heartbreaker" című száma, amivel akkoriban a koncerteken felvezették a dalt. A szólamot Barta Alfonz írta, amit Slamovits lekövetett a gitáron, de ez így elég nehezen eljátszható. AZ "Álmodtam egy világot" egy duett, egy-egy versszakot Pataky és Slamovits külön-külön énekel el, majd a végén ketten együtt, a második részben szólamot cserélve. Ebben a dalban nincs basszusgitár.

Két dalt nem engedélyeztek feltenni a lemezre, mindkettőt rendszerellenesnek titulált szövege miatt: ezek voltak az "Engedjetek saját utamon" és a "Vörös tigris".

Számok listája[szerkesztés]

# LP # Cím Szerző Hossz
1 A1 Minden sarkon álltam már Slamovits István, Pataky Attila 5:06
2 A2 Egek felé kiáltottam Slamovits István, Zselencz László, Pataky Attila 4:22
3 A3 Ahová eljutok Slamovits István, Barta Alfonz, Csapó György 4:26
4 A4 A fémszívű fiú (Fémszívű) Slamovits istván, Barta Alfonz, Zselencz László 4:45
5 B1 Álom Slamovits István, (S. Nagy István) 3:01
6 B2 Ahogy élsz Slamovits istván, Barta Alfonz, Zselencz László 3:50
7 B3 Elhagyom a várost Slamovits István, Pataky Attila 4:43
8 B4 Semmim nincs Slamovits István, Barta Alfonz 2:37
9 B5 Álmodtam egy világot Slamovits istván, Barta Alfonz, Pataky Attila 3:56

Közreműködtek[szerkesztés]

Kapcsolódó kislemez[szerkesztés]

1979-ben cím nélkül jelent meg egy kislemez, mely utóbb a "Minden sarkon álltam már / Álom" címet kapta. A két dal élő változatban, a Budai Ifjúsági Parkban felvett élő verzióban hallható.

Források[szerkesztés]

  1. Zoltán, Poós: Volt egyszer egy Edda Művek: a kidobott tükrök valakire várnak (magyar nyelven). index.hu, 2021. április 21. (Hozzáférés: 2021. április 21.)

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap