Edda Művek, Miskolc (könyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edda Művek, Miskolc
Szerző Riskó Géza
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Téma Zene
Műfaj Riportkönyv
Következő Vasrock
Kiadás
Kiadó Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás dátuma 1984
Média típusa könyv
Oldalak száma 180 + 30 oldal képmelléklet
ISBN ISBN 963-422-571-3

Riskó Géza 1982-1983 között készített Miskolcon különféle interjúkat a város híres lakóival, illetve az Edda Művek akkori tagjaival, hogy mindebből egy riportkönyv kerekedhessen ki. Sajnos azonban különféle adminisztrációs hibák miatt a könyv már csak a bakancsos Edda feloszlása után, 1984-ben jelenhetett meg, ofszetnyomásos papíron.

Rövid ismertetés[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A könyv előszavát Vitányi Iván írta. Rögtön ezután felvezetésként néhány számszerű adat következik Miskolcról, majd a zenekar tagjainak bemutatása egy életszerű helyzetben: koncert előtt. Ezután Riskó Géza megpróbálja feltárni azokat a körülményeket, amelyek az Edda létrejöttét és hangzásvilágát inspirálták. Ebben a témában megkérdezte Felvinczy Attila népművelőt (az Edda későbbi menedzserét), Paczolay Péter építészt, Koltay Gábor filmrendezőt, Igó Éva színésznőt, Hernádi Gyula írót, Kovács Bertalan egyetemi testnevelés-tanárt, valamint Salamon Józsefet, a DVTK egykori aranycsapatának tagját.

A következő részben már konkrétan az Edda létrejöttével foglalkozik a könyv. Megszólaltat néhány embert, aki illetékes: Beély Katalint, az Edda első basszusgitárosát; az elhunyt Halász József feleségét; Hazag Mihályt, a kazincbarcikai művelődési ház akkori igazgatóját, aki befogadta a fiúkat akkor, amikor Miskolcon mindenhonnét kidobták őket; valamint Ződi Imrét, a megyei tanács csoportvezetőjét. Ezek után bepillantást nyerhetünk a profi módon megszerveződő bakancsos Edda indulásába, a rögös kezdetektől az átütő sikerig (1983-ig, a harmadik lemezig).

Ezután interjúk következnek a tagokkal, a következő sorrendben: Pataky Attila (Attis), Slamovits István (Slamó), Zselencz László (Zsöci), Barta Alfonz (Talfi), Csapó György (Buksi), Fortuna László (Tüsi). Ezután egy merőben tágabb téma következik: az 1981-es dorogi rockfesztiválról szóló beszámoló, melyen maga az Edda is képviseltette magát. A következő blokkban a rajongók szívhez szóló leveleiből olvashatunk egy válogatást, majd a Szabad Földben az Eddáról megjelent cikket olvashatjuk el.

A könyv végén, mintegy függelékként, található az Edda-dosszié. Ebben különféle dokumentumok másolatai találhatóak: dalszövegek, a diszkográfia, egy gyászjelentés Halász József halálhírével, valamint néhány Eddával kapcsolatos hivatalos levél és szerződés.

A könyv legvégén pedig egy fekete-fehér képmelléklet található, köztük ritkaságszámba menő promóciós felvételekkel, miskolci életképekkel, valamint koncertképekkel.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]