Barta Alfonz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Barta Alfonz
Barta Alfonz
Barta Alfonz
Életrajzi adatok
Születési név Barta Alfonz
Becenév Talfi
Született 1957. március 26. (61 éves)
Miskolc
Pályafutás
Műfajok Rock
Együttes Edda Művek, Zártosztály
Hangszer dob, basszusgitár, billentyűs hangszerek
Hang bariton
Tevékenység

Zeneszerző, hangszerelő, billentyűs,

basszusgitár, dob

Barta Alfonz weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Barta Alfonz témájú médiaállományokat.

Barta Alfonz, becenevén Talfi (Miskolc, 1957. március 26. –) magyar billentyűs, az eredeti Edda Művek tagja.

Élete[szerkesztés]

Klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, zongorázott, mellette megtanult basszusgitáron és dobon is játszani. Gimnáziumi tanulmányai mellett a Paxit együttesben játszott, és amikor egy sárospataki presszóban zenélt (jogosítvány megszerzésére gyűjtve pénzt), majd a Flamingó együttes tagja volt, amikor Pataky Attila az Eddába hívta.

Fontos szerepe volt az első három Edda-album dalainak hangszerelésében. Besorozták katonának, de együttese kitartott mellette: elérték, hogy minisztériumi engedéllyel, két kiskatona kíséretében részt vehessen a jelentősebb koncerteken (köztük a Szovjetunió-beli turné) és a felvételeken (Edda Művek 2. album, Ballagás film). A leszereléséig a kisebb koncerten társai négyen játszottak, áthangszerelve a dalokat. A harmadik általa hangszerelt Edda lemez után Svájcba disszidált. Három alkalommal tért haza az Edda jubileumi koncertjeire, 1990-ben és 2000-ben a „Bakancsos” néven emlegetett felállás állt össze, 1995-ben egy dal erejéig vendégszerepelt.

A zenélést Svájcban is folytatta, két szólólemeze jelent meg: I was at Hilton Basel és a Stay with me. Valamint 1990-től évente 5-6 hónapot a Hilton Baselben játszik.

Jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban él.[1] A Talfi Music Productiont ő és párja hozták létre Floridában. A zenei cég az ő elévülhetetlen zenei tudására lett felépítve ami élő zenei szolgáltatással, hangszereléssel, zeneszerzéssel, hang és fénytechnikai dolgokkal egyaránt foglalkozik, de mind az ő egyedülálló tudását igényli. Zenei karrierje menedzsere segítségével az USA-ban is kiteljesedik.

2015-ben újra hazalátogatott, és a nagyrészt volt Edda-tagokból álló (Csillag Endre, Donászy Tibor, Mirkovics Gábor) Zártosztály zenekarral adott közös koncertet augusztus 5-én Barba Negra Trackben, ahol "bakancsos" Edda dalokat játszott az együttessel.

2017-ben két koncert erejéig újra fellépett a Zártosztály zenekarral, korábbi Eddás társaival együtt (Zselencz László, Csapó György, Fortuna László, Róna György, Darázs István).[2]

Felszerelése[szerkesztés]

Elmondása szerint az Edda-tagsága alatt Vermona orgonán, Korg szintetizátoron és Le Logan mellotronon játszott. Hammond-orgonát csak a stúdiófelvételeken használt.[3] Az 1995-ös Budapest Sportcsarnokbeli és a 2000-es kisstadioni Edda-koncerten a jelenlegi billentyűs, Gömöry Zsolt hangszerein,[3] a 2015-ös Zártosztály koncerten Hammond orgonán, Oberheim zongorán, és egy Korg szintetizátoron játszott.[4] A 2017-es koncerteken Nord C2 elektromos orgonán illetve Korg Kronos 2 61 és Roland A33 szintetizátorokon játszott.[5]

Diszkográfia[szerkesztés]

Edda[szerkesztés]

Egy Edda Művek koncerten
Év Album címe
1979 Minden sarkon álltam már / Álom
1980 Edda Művek 1.
1980 Ballagás (kislemez)
1981 Edda Művek 2.
English Promo kislemez
1982 1. 2. 3… Start (Popmajális – Edda Művek, P. Box, Karthago
1983 Edda Művek 3.

Szólóalbumok[szerkesztés]

  • Stay with Me
  • I Was at Hilton Basel

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]