Edda Művek 3.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Edda Művek
Edda Művek 3.
nagylemez
Megjelent 1983
Formátum LP, CD, kazetta, digitális letöltés, stream
Felvételek MHV Rottenbiller utcai stúdió
Stílus Rock
Nyelv magyar
Hossz 33 perc
Kiadó Hungaroton
Szerző Pataky Attila
Slamovits István
Fortuna László
Barta Alfonz
Edda Művek-kronológia
Edda Művek 2. (1981)Edda Művek 3. (1983)Viszlát, Edda – Edda Művek 4. (1984)
Kislemezek az albumról
 1. Micsoda komédia / Vörös tigris
  Megjelent: 1982

Az Edda Művek 3. az Edda Művek harmadik nagylemeze, mely 1983-ban jelent meg. Az album eredetileg teljesen más koncepcióban készült volna el, felsőbb utasításra azonban egy szám (Fekete élmény) kivételével újakat kellett készíteniük, részben a szövegek, részben azon elvárás miatt, hogy az album legyen "líraibb". Az ebből eredő kapkodás és a rossz légkörben történő felvételek miatt az album nem lett annyira sikeres, mint elődei, bár elérte az aranylemez státuszt. 1995-ben CD-n is kiadták valamint később digitális formátumokban.

Áttekintés[szerkesztés]

1982-ben az Edda Művek nem adott ki új lemezt, részben azért, mert éppen a Platina Turnén vettek részt, részben a zenekart érintő problémák miatt (Zselencz László betegség miatti átmeneti helyettesítése, Csapó György szintén betegség miatti kiválása a zenekarból, Barta Alfonz bevonulása katonának). Ennek ellenére számtalan dalt szereztek ez idő alatt is, illetve voltak olyanok, amelyeket már régóta játszottak, de különféle okokból nem kerülhettek lemezre. Már az 1982-es év közepétől-végétől úgy konferáltak fel egyes számokat, hogy a készülő új harmadik lemez anyagát hallhatja bennük a közönség. Ezen új számok egy része azonban stílusában is elütött a korábbiaktól - Slamovits István a progresszív rock felé eltolódó hangzást képzelt el, azok ennek megfelelően íródtak. Ezzel szemben Pataky Attila a dallamosabb, slágeres vonulat mellett tette le a névjegyét, gyakorlatilag azt az utat folytatva, amelyen eddig haladtak.

A lemezre érett szerzeményeket kiválogatva azokat beterjesztették az MHV elé, amely gyakorlatilag egy az egyben visszadobta azt. Az "Engedjetek saját utamon" ismét nem kerülhetett fel (szövege miatt), ugyancsak a szöveg miatt a "Jár a füstben a halál" és "Ivódal" (alkoholról és kábítószerekről szóltak), "Elektromos szemek", "Vadkutya", és "Királyok és szolgák" (rendszerellenesnek titulált szövegük miatt), a "Vörös tigris" pedig, bár korábban felkerült kislemezre, letiltották. Az egyetlen, amely átment a szűrőn, a "Fekete élmény" volt, annak két sorát mégis meg kellett változtatni ("a sötétségé a trón" helyett "övé a sötétség", illetve "a hatalom tiéd" helyett "a remény tiéd").

Ilyen hangulatban kellett mindössze két hét alatt új számokat írni. A felvételek igen kelletlen hangulatban zajlottak, Slamovits István részt sem akart rajtuk venni (nem tartotta fontosnak a lemezmegjelenést, inkább leállt volna még pár hónapig, amíg elkészülnek az arra érdemes új számok[1]), így a legtöbb új szerzemény elkészítésében az új dobos, Fortuna László közreműködött. Az album végső soron tényleg líraibb lett, mint az előző kettő. A Platina Turnén velük játszó Kegye János szaxofonjátékával tett hozzá a dalokhoz.

Érdekesség, hogy a "Rockénekes" című szám egy 1970-es években már általuk játszott dalnak az újabb változata, azonban abból egy soron kívül semmit nem őrzött meg.Az "Érzés" című számról Slamovits egy interjúban elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem szerelmes dal, hanem Istenhez szól.[1]

Azok a szerzemények, amelyek végül a cenzúra miatt nem kerülhettek lemezre,1988-ban megjelentek a Pataky-Slamovits című albumon, amelyen már az akkori Edda Művek játszotta fel azokat a dalokat.

Számok listája[szerkesztés]

 1. Óh, azok az éjszakák (Fortuna L. - Pataky A. - Slamovits I.[2])
 2. Nehéz dolog (Fortuna L. - Pataky A. - Slamovits I.) (ének: Slamovits)
 3. Rockénekes (Barta A. - Fortuna L.)
 4. Érzés (Barta A. - Pataky A. - Slamovits I.) (ének: Pataky és Slamovits)
 5. Rossz állapot (Barta A. - Fortuna L.)
 6. Fekete élmény (Fortuna L. - Slamovits I.) (ének: Slamovits)
 7. Nekünk miért jó (Fortuna L.)
 8. A játék véget ér (Fortuna L. - Pataky A. - Slamovits I.) (ének: Pataky, próza: Slamovits)

Az együttes felállása[szerkesztés]

Közreműködött:

Kapcsolódó válogatáslemez[szerkesztés]

"1,2,3... Start" címmel kiadásra került 1982-ben egy válogatáslemez, melyen különféle előadóktól kerültek rögzítésre számok az 1982-es Popmajálison. Az Edda Művek két, addig máshol ki nem adott dala, a "Micsoda komédia" és a "Vörös tigris" került fel a lemezre (előbbi később sem került fel másik kiadványra).

Források[szerkesztés]

 1. a b Az Edda Művek legnagyobb titkai - Megszólal Slamó. Kultúrpart. (Hozzáférés: 2021. április 21.)
 2. A szerzőségek listája az Allmusic Hungary alapján
 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap