Pataky–Slamovits

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Edda Művek
Pataky-Slamovits
LP, kazetta, digitális letöltés, streaming
Megjelent 1988
Stílus Rock
Hossz 38:29
Kiadó Hungaroton
Edda Művek-kronológia
Változó idők (1988)Pataky-Slamovits (1988)Szaga van (1989)
SablonWikidataSegítség

A Pataky–Slamovits című lemez egy 1988-ban megjelent rocknagylemez, melyen az Edda Művek akkori felállása és a korábbi szólógitáros Slamovits István játszanak együtt Az itt hallható dalok nagy része alkotta volna eredetileg az 1983-as Edda Művek 3. albumot, de annak idején ezek nem kerülhettek lemezre. Utóbb rangsorolták, mint az Edda Művek kilencedik lemezét (annak ellenére, hogy ténylegesen hamarabb jelent meg, mint a hivatalosan nyolcadik "Szaga van").

Napjainkban a lemez ritkaságnak számít, mivel az egyetlen Edda-album, amely nem jelent meg CD-n, kivéve az "Engedjetek saját utamon" című számot, mely válogatáslemezekre felkerült. A Hungaroton a 2010-es években fokozatosan tette elérhetővé az archívuma mélyén található anyagokat, így végül a lemez teljes egészében elérhetővé vált az interneten. A bakelit (és streaming) változat valamint a kazettakiadás borítója eltér, ugyanis két különböző fényképet használtak fel az elkészítéséhez.

Szinte az összes dalt úgy játszották fel, mint ahogy azt eredetileg megalkották, kivéve az "Elektromos szemek"-et, ami jelentős mértékben eltér az ős-változattól, tempója is lassabb. Mivel az eredetileg szintén letiltott "Fekete élmény" megváltoztatott szöveggel mégis megjelenhetett, ezért helyette egy instrumentális szerzemény, a "May Be" zárja a lemezt.

A dalok korabeli letiltásának oka változatos volt: némelyiküknek rendszerellenesnek titulált szövege volt ("Engedjetek saját utamon", "Vadkutya", "Elektromos szemek", "Királyok és szolgák"), némelyikük a szocializmus eszméjétől idegen szerfüggőséggel kapcsolatos témájú ("Jár a füstben a halál", "Ivódal"), és volt, amelyik a munkásosztályról alkotott dehonesztáló képet a cenzorok szerint ("Vörös tigris").

Számok listája[szerkesztés]

# LP # Cím Szerző Hossz
1 A1 Engedjetek saját utamon Pataky Attila - Slamovits István 3:44
2 A2 Vadkutya Pataky Attila - Slamovits István 4:35
3 A3 Jár a füstben a halál Pataky Attila - Slamovits István 5:30
4 A4 Vörös tigris Pataky Attila - Slamovits István 4:10
5 B1 Elektromos szemek Pataky Attila - Slamovits István 6:25
6 B2 Ivódal Pataky Attila - Slamovits István 4:07
7 B3 Királyok és szolgák Pataky Attila - Slamovits István 5:10
8 B4 May Be Pataky Attila - Slamovits István 4:25

Közreműködtek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]