Sing Sing (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sing Sing
Információk
Eredet Magyarország, Százhalombatta Flag of Hungary.svg
Alapítva
 • 1989
 • 2013
Megszűnt 1999
Aktív évek 19891999; 2013-napjainkig
Műfaj Hard Rock
Heavy Metal
Kapcsolódó előadók Magazin, Zorall, Junkies, Zero-G, Kiss Forever Band, Hard, Irigy Hónaljmirigy
Tagok
Sipos Tamás
Csarnoki Antal
Váry Zoltán
Lévai Hangyássy László
Boros Péter
Korábbi tagok
Abaházi Zoltán
Abaházi Csaba
Kun Péter
Csordás Levente
Tobola Csaba
Jung Norbert

A Sing-Sing zenekar a 90-es évek egyik legsikeresebb dallamos-rock zenekara.

A dallamos, de gitárközpontú zene és a fiatalok életével, gondjaival (szerelem, bulik, katonaság) foglalkozó dalaikkal sikeresen szólították meg őket. Legismertebb daluk a Halál a májra.

1988-89-ben jött létre, Százhalombattán, stílusukra hatással volt a Bon Jovi, a Skid Row, a White Lion, a Pink Cream 69 és a Dokken. 1989 nyarán részt vettek a tokaji Rock Gyermekei Táborban, ahol közönségdíjasok lettek. Ezzel elindult a csapat szekere is. Tíz nagylemezt készítettek, amiből a Bűn az élet aranylemez lett. 1994-ben nyarán a csapat és a rajongók megtartották az első Sing Sing-tábort Tokajban. Ezt további négy követte.

1998-ban azonban megtört a csapat lendülete. A nem túl sikeres Sztrájk című lemez után Abaházi Zoltán elhagyta a zenekart. A helyére Jung Norbert érkezett, ám vele már nem volt hosszú életű a csapat és 1999 elején feloszlottak.

Története[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

A zenekar a dallamos rock zenét játszó Magazin (Csordás, Hangyássy) és a dallamos heavy-metalt játszó Triton (Csarnoki, Tobola, Kun) együttes romjain alakult Százhalombattán. Indulásukhoz sok segítségen kaptak Szép Istvántól és a battai művelődési háztól. Már a Magazin is ért el szép sikereket, de a lemezkiadás nem sikerült, ezenfelül az állandó tagcserék sem segítették a zenekart (ekkoriban a kötelező katonaság sok zenekart tett tönkre). Amikor Csordás Levente énekes az Egyesült Államokba ment, akkor Kun Péter (Új-Triton, Pokolgép, Edda) is távozott. Ezután érkeztek a szekszárdi Abaházi testvérek a zenekarhoz, és ezzel kialakult a szélesebb körben is ismert zenekar alapja. A doboknál Tobola Csaba (később Ossian) ült, gitárokon Csarnoki Antal és Abaházi Zoltán, a basszusgitáros Hangyássy László és az énekes Abaházi Csaba volt.

Részt vettek a tokaji Rock Gyermekei táborban, ahol közönség díjasok lettek. Ezután Tobola Csaba távozott a Kanguru zenekarhoz. Érdekesség, hogy a helyére érkező Boros Péter pedig épp a Kangurut hagyta ott, gyakorlatilag helyet cseréltek. 1990-ben felvehették az első lemezüket, amely az Életfogytig Rock 'n Roll címet kapta. Erre két egykori Magazin nóta is felkerült a "Nehéz lehet hősnek lenni" és a "Sírni csak a győztesnek szabad". Első lemezükön jól érezhető a Bon Jovi hatása, míg a második lemezen inkább a keményebb Skid Row hatása érezhető.

91-ben elkészült a következő lemez, mely a "Törvények Nélkül" címet kapta. Ezután ismét doboscsere következett, bár a zenekar tagjai próbálták elkerülni, de Boros Pétert behívták katonának. Helyét először csak helyettesként, majd véglegesen Váry Zoltán vette át, aki a turnén előzenekar Mister-X tagja volt.

Sikerek[szerkesztés]

A következő lemez szövegeinek megírásába már besegítettek a Sex Action tagjai is. A lemez 92-ben jelent meg Élve vagy halva címmel. Ezzel a lemezzel egy új kategóriába léptek a srácok, a stílus a "dirty" rock felé mozdult el, a korábbi Skid Row - Bon Jovi vonaltól. A lemezbemutató a Petőfi Csarnokban volt, amely meg is telt erre az alkalomra.

'93-ban egy feldolgozáslemez után jött a csapat legnagyobb sikere, a Bűn az élet, amelyért átvehették az aranylemezt is. Ezt a lemezt Kun Péter emlékének ajánlották, és szerepelt rajta egy emlékére írt instrumentális dal, a 9386 (ennyi napot élt Péter). Ezen az albumon szerepelt továbbá a legismertebb számuk, a Halál a májra (melynek felvették egy technós változatát is). Ebben az időben hívták be Csarnoki Antalt is katonának, aki a polgári szolgálatot választotta, így a zenekarral tudott maradni.

'94-től elindultak a tokaji Sing-Sing táborok és megjelent egy válogatáslemez. '96-ban következett a Tettes vagy áldozat, majd még ebben az évben egy koncertlemez, a Tábor '96.

Hanyatlás[szerkesztés]

1998-ban jelent meg a következő lemez, az éles stílusváltást hozó Sztrájk, mely nem is ért el túl nagy sikert.

Ezután Abaházi Zoltán távozott a zenekarból, a többiek pedig úgy döntöttek, hogy négyen folytatják. Később ötödik tagnak érkezett Jung Norbert. 1999-ben ismét megjelent egy válogatáslemez, és a zenekar megünnepelte a tizedik szülinapját egy koncerttel a Petőfi Csarnokban. A koncerten vendégként felléptek a korábbi tagok is - Tobola Csaba, Boros Péter és Abaházi Zoltán. Ezután a zenekar bejelentette a feloszlást.

A feloszlás után[szerkesztés]

Abaházi Csaba a Danubius Rádió műsorvezetője lett. Abaházi Zoltán a Hit Gyülekezete zenekarában zenél. Csarnoki Antal egy darabig a civil életet választotta, majd feltűnt a Magazin emlékkoncerten és az Irigy Hónaljmirigyben, mint kisegítő gitáros, később, Ambrus Zoltán kiválásával állandó tag lett. Hangyássy László (Zero-G, Zorall) és Váry Zoltán (KISS Forever Band) maradtak a rockzenei pályán.

2005-ben hosszú hallgatás után megjelent a Tíz év a Sing Singben DVD, ami a csapat videóklipjeit, interjúkat és egyéb felvételeket tartalmazta. 2007-ben egy díszdobozban rengeteg extrával újra ki lett adva az összes lemez. Ennek a címe Összezárva '89 - '99. 2009-ben lehetőség adódott egy koncertre, hiszen a zenekar a huszadik szülinapját ünnepelte volna, de Abaházi Zoltán nem kívánt fellépni a zenekarban. A többiek pedig csak vele tudták volna elképzelni ezt a koncertet, így a buli elmaradt. A rajongók viszont továbbra is várták őket, hátha egyszer talán mégis lesz Sing Sing buli.

Ennek hatására Csarnoki Antal és Hangyássy László mégis úgy döntöttek hogy felélesztik a Sing Singet. Abaházi Zoltán gitáros posztját Váry Zoltán vette át, aki a Kiss Forever Band Kiss tribute bandben gitározik is. A dobos pedig Boros Péter "Pöpi" lett, aki a Sing Singben Váry "Marci" Zoltán elődje volt (az első lemezt is vele vették fel). Már csak énekes kellett Abaházi Csaba helyére. Ez az énekes az Irigy Hónaljmirigy-ből Sipos Tamás lett. A visszatérő koncert 2013. május 16-án volt a budapesti Zöld Pardonban.

A folytatás[szerkesztés]

2013.05.16-án a Zöld Pardonban újra koncerttel álltak elő, melyet hosszas előkészületi munka előzött meg. Mivel Abaházi Csaba több koncertlehetőséget is lemondott, új énekese lett a zenekarnak. A koncertnek az "Első Csapás" címet adták a fiúk.

3 csapást terveztek a fiúk évente, de már az első évben, 2013-ban 4 lett belőle a nagy igény miatt.

A Zöld Pardon után jött a Balatonszemes Sörolimpia, ezt követte a Budapest Park és végül ősszel a Barba Negra Music Hall.

2014 februárjában újabb koncerttel álltak elő.

Az új felállás a következő:

 • Boros Péter - dob,
 • Csarnoki Antal - gitár,
 • Lévai-Hangyássy László - basszusgitár,
 • Váry Zoltán - gitár,
 • Sipos Tamás - ének.

A 2019-es év újabb változást hozott, Boros "Pöpi" Péter egészségügyi okokra hivatkozva kiszállt a zenekarból. Pótlására Váry "Marci" Zoltán visszaült a dobok mögé, míg a gitárosi posztott Lévai-Hangyássy Bence, Hangya idősebb gyermeke kapta. Ez évben egy zenei érdekesség is született, Akusztik címmel akusztikus koncertet adtak.

Felállás 2019-től:

 • Lévai-Hangyássy Bence - gitár
 • Csarnoki Antal - gitár,
 • Lévai-Hangyássy László - basszusgitár,
 • Váry Zoltán - dobok,
 • Sipos Tamás - ének.

Diszkográfia[szerkesztés]

 • Életfogytig Rock 'n roll (1990)
 • Törvények nélkül (1991)
 • Élve vagy halva (1992)
 • Sing Sing + (feldolgozás, 1993)
 • Bűn az élet (1993)
 • Best of Sing Sing '89-94. (1994)
 • Lökd ide a sört (maxi, 1996)
 • Tettes vagy áldozat (1996)
 • Tábor '96 (koncert, 1996)
 • Sztrájk (1998)
 • Sztrájk (maxi, 1998)
 • Életfogytig Sing Sing (válogatás, 1998)
 • 10 év a Sing Sing-ben (DVD, 2005)
 • Összezárva '89-'99 (2007)
 • Visszaesők (2015)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]