Ugrás a tartalomhoz

Sing Sing (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sing Sing
Petőfi Csarnok, 1988
Petőfi Csarnok, 1988
Információk
EredetMagyarország, Százhalombatta
Alapítva
 • 1989
 • 2013
Megszűnt1999
Aktív évek19881999; 2013-napjainkig
MűfajHard Rock
Heavy Metal
Kapcsolódó előadókMagazin, Triton, Zorall, Junkies, Zero-G, Kiss Forever Band, Hard, Irigy Hónaljmirigy
Tagok
Sipos Tamás
Csarnoki Antal
Váry Zoltán
Lévai Hangyássy László
Lévai-Hangyássy Bence
Korábbi tagok
Abaházi Zoltán
Abaházi Csaba
Kun Péter
Csordás Levente
Tobola Csaba
Jung Norbert,
Boros Péter
SablonWikidataSegítség

A Sing-Sing zenekar a 90-es évek egyik legsikeresebb dallamos-rock zenekara.

A dallamos, de gitárközpontú zene és a fiatalok életével, gondjaival (szerelem, bulik, katonaság) foglalkozó dalaikkal sikeresen szólították meg őket. Legismertebb daluk a Halál a májra.

1988-89-ben jött létre, Százhalombattán, stílusukra hatással volt a Bon Jovi, a Skid Row, a White Lion, a Pink Cream 69 és a Dokken. 1989 nyarán részt vettek a tokaji Rock Gyermekei Táborban, ahol közönségdíjasok lettek. Ezzel elindult a csapat szekere is. Tíz nagylemezt készítettek, amiből a Bűn az élet aranylemez lett. 1994-ben nyarán a csapat és a rajongók megtartották az első Sing Sing-tábort Tokajban. Ezt további négy követte.

1998-ban azonban megtört a csapat lendülete. A nem túl sikeres Sztrájk című lemez után Abaházi Zoltán elhagyta a zenekart. A helyére Jung Norbert érkezett, ám vele már nem volt hosszú életű a csapat és 1999 elején feloszlottak.

Története[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

A zenekar a két százhalombattai rock zenét játszó együttes, a dallamos rockot játszó Magazin (Csordás Levente, Hangyássy László) és a dallamos heavy metalt játszó Triton (Csarnoki Antal, Tobola Csaba, Kun Péter) együttes romjain alakult Százhalombattán. Indulásukhoz sok segítségen kaptak Szép Istvántól és a battai művelődési háztól. Már a Magazin is ért el sikereket, de a lemezkiadás nem sikerült. A Tritont Kun és Bárkányi Zsolt katonai szolgálata évekre tetszhalotti állapotba hozta. Ekkoriban a két zenekar gyakran segítette ki egymást koncerteken, így nem volt mindig egyértelmű ki hova tartozik, de ez a barátságba belefért. 1988-ra állt őssze a Csordás-Kun-Csarnoki-Hangyássy-Tobola felállás.

Ám hamarosan Csordás Levente énekes az Egyesült Államokba költözött, így négyen maradtak. Péter zenei nézetkülönbségek miatt kiszállt, bár a barátság megmaradt, később is játszott a bandával. Ezután alakult ki a ma is ismert Sing Sing zenekar a szekszárdi Abaházi fivérekkel. A dobokon Tobola Csaba, gitárokon Csarnoki Antal és Abaházi Zoltán játszott, míg a basszusgitáros Hangyássy László és az énekes Abaházi Csaba lett.

Részt vettek a tokaji Rock Gyermekei táborban, ahol közönségdíjasok lettek. Ezután Tobola Csaba távozott az Új-Tritonba, ahol Kun mellett Andrics László (később Black-Out) volt a harmadik tag, innen kerültek a Szigeti Ferenc által alapított Kanguru zenekarhoz. Érdekesség, hogy Csaba a helyére érkező Boros Péter pedig épp a Kangurut hagyta ott, gyakorlatilag helyet cseréltek Tobolával. 1989-ben a Kanguru az Új-Triton tagjaiból plusz Nemcsók Csoki Jánosból állt.

A Sing-Sing 1990-ben rögzíthette az első lemezét, amely az Életfogytig Rock 'n Roll címet kapta. Erre két egykori Magazin nóta is felkerült a "Nehéz lehet hősnek lenni" és a "Sírni csak a győztesnek szabad". A lemez sikere hozta a folytatást.

91-ben elkészült a következő lemez, mely a "Törvények Nélkül" címet kapta, ez az elődjénél keményebb hangzású volt, ha hasonlítani kell akkor a Skid Row említhető. Ezután ismét doboscsere következett, bár a zenekar tagjai próbálták elkerülni a behívó "átvételét" de Boros Pétert megtalálta a sereg, elvitték katonának. Helyét először csak helyettesként, majd hamarosan és véglegesen Váry "Marci" Zoltán vette át, aki a turnén előzenekar Mister-X tagja volt.

Leszerése után Boros "Pöpi" Péter külföldre ment vendéglátózni.

Sikerek[szerkesztés]

A következő lemez szövegeinek megírásába már besegítettek a Sex Action tagjai is. A lemez 92-ben jelent meg Élve vagy halva címmel. Ezzel a lemezzel egy új stílusba léptek a srácok, az éppen divatos "dirty" rock felé mozdult el, a korábbi Skid Row – Bon Jovi vonaltól. A közös túrné a Sex Actionnal hatalmas siker. A lemezbemutató a Petőfi Csarnokban volt, amely meg is telt erre az alkalomra.

'93-ban egy feldolgozáslemez után jött a csapat legnagyobb sikere, a Bűn az élet, amelyért átvehették az aranylemezt is. Ezt a lemezt Kun Péter emlékének ajánlották, és szerepelt rajta egy emlékére írt instrumentális dal, a 9386 (ennyi napot élt Péter). Ezen az albumon szerepelt továbbá a legismertebb számuk, a Halál a májra (melynek felvették egy technós változatát is).

Ebben az időben hívták be Csarnoki Antalt is katonának, aki a polgári szolgálatot választotta, így a zenekarral tudott maradni.

'94-től elindultak a tokaji Sing-Sing táborok és megjelent egy válogatáslemez. '96-ban következett a Tettes vagy áldozat, majd még ebben az évben egy koncertlemez, a Tábor '96.

Hanyatlás[szerkesztés]

1998-ban jelent meg a következő lemez, az éles stílusváltást hozó, a rock műfajtól jelentősen eltávolodó Sztrájk, mely nem is ért el túl nagy sikert.

Ezután Abaházi Zoltán életében egy pozitív változás állt be a 98'-as évben. Az akkoriban már rendkívül gyorsan növekedő Hit Gyülekezete egyik Istentiszteletén, amit a Budapest Sportcsarnokban tartottak, Jézus Krisztust befogadta a szívébe, és megváltoztatta az életét, gondolkodásmódját. Később távozott a zenekarból, a többiek pedig úgy döntöttek, hogy négyen folytatják. Hamarosan ötödik tagnak érkezett Jung Norbert, de Cerka dalszerzői képességét nem tudták pótolni. A zenekar megfáradt, a Sztrájk stilusa és sikertelensége kétségessé tette a folytatást. 1999-ben ismét megjelent egy válogatáslemez, és a zenekar megünnepelte a tizedik szülinapját egy koncerttel a Petőfi Csarnokban. A koncerten vendégként felléptek a korábbi tagok is – Tobola Csaba, Boros Péter és Abaházi Zoltán. Ezután a zenekar bejelentette a feloszlást.

A feloszlás után[szerkesztés]

Abaházi Csaba rádiós műsorvezető lett, jelenleg is ezzel foglalkozik, alkalmanként fellép, mint énekes. Abaházi Zoltán polgári foglalkozás mellett a Hit Gyülekezete zenekarában zenél. Csarnoki Antal egy ideig a civil megélhetés mellett gitározást oktatott. Az Irigy Hónaljmirigyben, előbb, mint kisegítő gitáros, majd Ambrus Zoltán kiválásával állandó tag lett. Hangyássy László rock menedzseri istállót alapított, próbaterem komplexumot alakított ki Csepelen, sikeres rendezvény szervező. (->Sörolimpia) Előbb a Zero-G nevű alter-rock bandában játszott, majd a party-rock Zorall oszlopos tagja lett. Váry Zoltán 1995-ben megalapitja a KISS Forever Band nevű tribute bandát, ami supergroup, ebben játszott 2005-ig Tobola Csaba is, valamint Maróthy Zoltán és Fűzfa "Pocky" Zoltán tagok még.

2005-ben hosszú hallgatás után megjelent a Tíz év a Sing Singben DVD, ami a csapat videóklipjeit, interjúkat és egyéb felvételeket tartalmazta. 2007-ben egy díszdobozban rengeteg extrával újra ki lett adva az összes lemez. Ennek a címe Összezárva '89 – '99. 2009-ben lehetőség adódott egy koncertre, hiszen a zenekar a huszadik szülinapját ünnepelte volna, de Abaházi Zoltán nem kívánt fellépni a zenekarban, illetve csak úgy, hogy a koncerten háttal áll a közönségnek. A többiek ezt nem tudták elfogadni, ahogy azt sem, hogy nélküle lépjenek fel. A rajongók viszont továbbra is várták őket, hátha egyszer talán mégis lesz Sing Sing buli.

Ennek hatására Csarnoki Antal és Hangyássy László úgy döntöttek hogy felélesztik a Sing Singet. Abaházi Zoltán gitáros posztját Váry Zoltán vette át, aki a Kiss Forever Band Kiss tribute bandben gitározik is. A dobos pedig Boros Péter "Pöpi" lett, aki a Sing Singben Váry "Marci" Zoltán elődje volt (az első 2 lemezt is vele vették fel). Már csak énekes kellett Abaházi Csaba helyére, aki előbb különböző indokokkal több koncertet is lemondott, majd bejelentette, hogy testvére nélkül nem akar tag lenni. Bár érdekes lett volna a Magazinos Csordás Levi mint énekes, de végül az Irigy Hónaljmirigy-ből Sipos Tamás lett a hang.

A visszatérő koncert 2013. május 16-án volt a budapesti Zöld Pardonban.

A folytatás[szerkesztés]

2013. május 16-án a Zöld Pardonban újra koncerttel álltak elő, melyet hosszas előkészületi munka előzött meg. A koncertnek az "Első Csapás" címet adták a fiúk.

3 csapást terveztek a fiúk évente, de már az első évben, 2013-ban rögtön 4 lett belőle a nagy igény miatt.

A Zöld Pardon után jött a Balatonszemes Sörolimpia, ezt követte a Budapest Park és végül ősszel a Barba Negra.

2014 februárjában újabb koncerttel álltak elő.

Ekkor a felállás a következő:

 • Boros Péter – dob,
 • Csarnoki Antal – gitár,
 • Lévai-Hangyássy László – basszusgitár,
 • Váry Zoltán – gitár,
 • Sipos Tamás – ének.

A 2019-es év újabb változást hozott, Boros "Pöpi" Péter egészségügyi okokra hivatkozva kiszállt a zenekarból. Pótlására Váry "Marci" Zoltán visszaült a dobok mögé, míg a gitárosi posztott Lévai-Hangyássy Bence, Hangya idősebb gyermeke kapta. Ez évben egy zenei érdekesség is született, Akusztik címmel akusztikus koncertet adtak.

Felállás 2019-től:

 • Lévai-Hangyássy Bence – gitár
 • Csarnoki Antal – gitár,
 • Lévai-Hangyássy László – basszusgitár,
 • Váry Zoltán – dobok,
 • Sipos Tamás – ének.

Diszkográfia[szerkesztés]

 • Életfogytig Rock 'n Roll (1990)
 • Törvények nélkül (1991)
 • Élve vagy halva (1992)
 • Sing Sing Plusz (feldolgozás, 1993)
 • Bűn az élet (1993)
 • Best of Sing Sing '89-94. (1994)
 • Lökd ide a sört (maxi, 1996)
 • Tettes vagy áldozat (1996)
 • Tábor '96 (koncert, 1996)
 • Sztrájk (1998)
 • Sztrájk (maxi, 1998)
 • Életfogytig Sing Sing (válogatás, 1998)
 • 10 év a Sing Sing-ben (DVD, 2005)
 • Összezárva '89-'99 (2007)
 • Visszaesők (2015)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]