Tobola Csaba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tobola Csaba zenész.

Százhalombattán kezdett zenélni, első együttese Kun Péterrel Csarnoki Antallal és Bárkányi Zsolttal a Triton volt. A katonai szolgálatok szétzilálták a zenekart, így az éppen ráérő tagok a Magazin együttesben játszottak. Miután Bárkányi "Bárisz" Zsolt letette a basszusgitárt, a Magazinos Hangyássy "Manca" László és a Triton tagjaiból alakult ki a Sing Sing első felállása. Péter a Triton stílusát szerette volna továbbvinni, míg Hangya a lágyabb, eladhatóbb zenében képzelte el a banda jövőjét. Kun Péter kiválása után ebből alakult ki a ma is ismert Sing Sing zenekar az Abaházi fivérekkel. Késóbb Tobola is kiszállt a bandából és belépett a Kanguru együttesbe Kun Péter mellé, Boros Pöpi Péter helyére, akivel gyakorlatilag helyet cseréltek. Kiválása után hamarosan az Ossianban találta meg a helyét, ahol stilusa tökékletesen illeszkedett a klasszikus Heavy-Metal stilusú bandához, így meghatározó taggá vált. Rendkívül dinamikus, gyors és bonyolult témái itt tudtak érvényesülni igazán. Még a katonaság idején is tag maradt, nem váltak meg tőle. Az Ossian zenekarral 4 sorlemezt készített (+1 a válogatás lemezre néhány újrafelvett nóta), és Metal Ladyvel is felvettek egy albumot.

Az Ossian 1994-ben feloszlott, Tobola Vörös Gáborral és Maróthy Zoltánnal megalapította a hard-rock stílusú Fahrenheit zenekart. Velük három albumot adott ki. 2001-től a zenekar működése szünetel. 2006-ban és 2017-ben még összeálltak egy-egy koncertre.

1995-ben mintegy supergroup alakul meg a Kiss Forever Band, ami Kiss tribute együttes. Tagjai: Tobola Csaba-dobok, Váry Zoltán-ének/gitár, Maróthy Zoltán-szológitár és Fűzfa Pocky Zoltán-basszusgitár. Itt az első két lemezen játszik, majd 2005-ben kilépett. Ezután Csaba külföldre költözött

Tobola Csaba dobjátéka hallható még a L’art pour l’art Társulat két albumán is.

Albumok[szerkesztés]

Ossian együttessel[szerkesztés]

Fahrenheit zenekarral[szerkesztés]

Kiss Forever Band (Kiss tribute együttes)[szerkesztés]

Carnival of Songs (2001)

Plug it Out (2003)

További információk[szerkesztés]