Junkies

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Junkies
Információk
Eredet  Magyarország
Aktív évek 1993 – napjainkig
Műfaj punk rock, hard rock
Kiadó LMS, Warner-Magneoton, 1G Records, Edge Records, Munkies Music
Kapcsolódó előadók Jack Daniel's, Zorall, Stereomilk, KR3LL, DisOrderLies, Ramones Mania, Szekeres András és zenekara, Barbaró Attila és a Bulibanditák
Tagok
Szekeres András
Barbaró Attila
Gravel Shores
Keresztes Viktor
Korábbi tagok
Riki Church
Somogyi Csaba
Csordás Tibor
Demők Péter
Gürtler Zsolt
Somogyi József (Jódli)
Németh Miklós
Bonyhádi Bálint
Schvéger Zoltán
Sajti Levente

A Junkies egy 1993-ban alakult magyar punk rock együttes.[1]

Története[szerkesztés]

Az együttest a Jack Daniel's zenekarból kivált Somogyi Csaba gitáros alakította Csordás Tibor (ex-White Rose, később Fiesta) énekessel, Barbaro Attila gitárossal. Előbb a New Jack Daniel's nevet választották, majd a Junkiest. Az első felállásban még Demők Péter basszusgitározott és Gürtler Zsolt dobolt, de hamarosan már az Egyesült Államokból hazatérő Riki Church és Somogyi "Jódli" József (ex-Jack Daniel's) alkotta a ritmusszekciót. Első albumuk az Aréna kiadónál jelent meg 1994-ben (Rock 'N' Roll) címmel.[2]

Miután Barbaro és Church inkább a punkos vonalat erősítették volna, 1994 júniusától zenei nézeteltérések miatt Csordás Tibor helyett Szekeres András lett az énekes. (A zenekar ma már innentől számítja a létezését.[3]) A következő év elején a Vesztettél című dalukra saját zsebből forgattak klipet, ami az akkoriban működő A3 televíziócsatornán többször látható volt. Júniusban Csordás után egy másik alapító, Somogyi Csaba is távozott, a zenekar viszont szerződést kötött a szombathelyi LMS kiadóval, és októberben megjelent a Káros az egészségre album.[3]

Ettől kezdve a Junkies egyre nagyobb közönség előtt játszott, rajongótáboruk országszerte folyamatosan nőtt. Ennek köszönhetően a multinacionális Warner lemezkiadó magyar leányvállalata leszerződtette az együttest, és a következő album, a Nihil már a Warner-Magneoton gondozásában jelent meg 1997 nyarán. (A kiadó egy évvel később a Káros az egészségre lemezt is megjelentette CD-n.)

Az együttes a lemez sikerének köszönhetően másfél éven át folyamatosan koncertezett. 1999 januárjában Jódli távozott, amivel kezdetét vette az állandó tagcserék sora a dobok mögött. 1999-ben a Tabu című új lemezük megjelenését követően a Sziget fesztivál nagyszínpadán játszottak, majd novemberben a Petőfi Csarnokban adtak önálló, születésnapi koncertet.

2001 elején Bernhard Hahn német producerrel vették fel az SX7 nagylemezt, amely áprilisban jelent meg. Ezután a Junkies kétévente új stúdióalbummal jelentkezett (Hat 2003, Szép új világ 2005), punk rock stílusukba egyre több pop-dallam keveredett. Lemezeiket rendre Fonogram-díjra jelölték. 2006-ban aranylemezt kaptak a majd tíz évvel korábban megjelent Nihil album tízezer eladott példánya után, valamint Bánfalvi Ákos tollából megjelent a Nagy mesekönyv, ami a Junkies történetét mutatja be.

A Degeneráció című albumuk megjelenését 2007-re tervezték, de a 2006-ban csatlakozott Schvéger Zoltán dobos lábtörése késleltette a felvételek megkezdését. A nagylemez végül 2009-ben jelent meg. Az albumon is szereplő Rockandrollból ötös című szám a magyar Music Television azonos című műsorának főcímdala volt.

2010. április 16-án Schvéger Zoltán egészségügyi okok miatt kilépett a zenekarból, helyét Keresztes Viktor vette át.[4]

2020. június 21-én a zenekar és Riki Church basszusgitáros útjai kettéváltak,[5] a Junkies 2020. augusztus 29-én jelentette be nyilvánosan utódját, Gravel Shores (Czakó Dániel) személyében.

Elismerések[szerkesztés]

A Junkies együttes SX7 című albumát 2002-ben Arany Zsiráf díjra (későbbi Fonogram díj) jelölték.[6]

A zenekart 2006-ban Arany nyíl díjra jelölték az Év zenekara kategóriában, dobosát, Bonyhádi Bálintot pedig az Év dobosa címre.[7] 2001-ben Szekeres András Arany nyíl-díjat kapott az Év énekese címmel, 2004-ben pedig a zenekart díjazták, az Év koncertje kategóriában.

2013-ban Mi van veled? Semmi? album Fonogram-díjat nyert, ezen kívül 2010-ben a Degeneráció című albumot, 2020-ben pedig a Negyedszázad kockázat és mellékhatás albumot is jelölték erre a díjra, Az év hazai hard rock vagy metal albuma kategóriában.[8]

Diszkográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Junkies: Lehetőleg halálunk napjáig' (magyar nyelven). Origo, 2008. április 21. (Hozzáférés: 2010. május 13.)
  2. Junkies: Rock'n'roll arcok (interjú) Metal Hammer H. 1994. április, No.55
  3. a b 'Már nem használunk nagyon harsány sminkeket – Junkies' (magyar nyelven). est.hu. (Hozzáférés: 2010. május 13.)
  4. 'Új dobos a Junkiesban (közlemény)'. junkieszenekar.hu, 2010. május 19. (Hozzáférés: 2011. március 8.)[halott link]
  5. Junkies (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2020. június 21.)
  6. 'A 2002-es Arany Zsiráf Díj jelöltjei' (magyar nyelven). fonogram.hu. (Hozzáférés: 2010. május 13.)
  7. 'Arany Nyíl Díjkiosztó Gála. 2006. március 24. Wigwam' (magyar nyelven). hardrock.hu, 2006. március 25. (Hozzáférés: 2010. május 13.)
  8. 'A 2010. évi Fonogram - Magyar Zenei Díj jelöltjei' (magyar nyelven). fonogram.hu. (Hozzáférés: 2010. május 13.)

További információk[szerkesztés]