Márianosztrai Fegyház és Börtön

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A börtön és környéke légifotója

Koordináták: é. sz. 47,8685°, k. h. 18,8697°

A Márianosztrai Fegyház és Börtön egy büntetés-végrehajtási intézet a Pest megyei Márianosztra községben. Költségvetési szerv, jogi személy. Alaptevékenysége a külön kijelölés által meghatározott körben az előzetes letartóztatással, a felnőtt korú férfi elítéltek fegyház és börtön fokozatú szabadságvesztésével összefüggő büntetés-végrehajtási feladatok ellátása. Felügyeleti szerve a Belügyminisztérium, szakfelügyeletet ellátó szerve a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Története[szerkesztés]

  • Az intézet legrégebbi részének helyt adó pálos rendi kolostorépületet 1352-ben, I. Lajos király alatt emelték. Miután II. József császár a rendet feloszlatta, az épület állami tulajdonba került.
  • Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverését követően megnövekedett bűnözés miatt az osztrák kormányzat a régi kolostorépület átalakításával alakíttatott ki országos börtönt, női fogvatartottak számára. Az átépítésre 1857-ben került sor.
  • Alapító okirata szerint 1858-ban létesült. A büntetés-végrehajtási feladatokat a Szent Vince rendi apácák látták el. A nővérek bérbe kapták az intézet működtetését, és zárdaszerű fegyintézetet szerveztek meg.
  • A második világháború alatt az intézet a frontvonalba került. A harcok és az azt követő zavaros állapotok során az objektum és a hozzá tartozó gazdasági épületek súlyos sérülést szenvedtek.
  • 1956-ban békés körülmények között került sor a fogvatartottak szabadítására, az épületben mindössze 55 köztörvényes elítélt maradt.
  • 1991-ben a pálos rend visszakapta az objektum nem büntetés-végrehajtásra szolgáló részét.

A fogvatartotti munkáltatás kötélfonó- és labdavarró üzemben, illetve könyvkötő műhelyben kezdődött a Balassagyarmati börtön telephelyeként. 1976-ban létesült a Börzsöny Vegyesipari Vállalat. 1979-ben üzemcsarnok és kazánház épült. Az elítéltek foglalkoztatását jelenleg az intézet mellett működő Nostra Vegyesipari Kft. szolgálja.

A Márianosztrai Fegyház és Börtönben sok híres és hirhedt személyiség raboskodott.

Irodalom[szerkesztés]

  • Lőrincz József – Nagy Ferenc: Börtönügy Magyarországon (1997.)
  • 20/1997. (VII. 8.) IM rendelet a büntetés-végrehajtási szervek alapító okiratainak kiadásáról, módosításáról

Külső hivatkozások[szerkesztés]