Kalocsai Fegyház és Börtön

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalocsai Fegyház és Börtön
A Kalocsai Fegyház és Börtön épülete
A Kalocsai Fegyház és Börtön épülete
Alapítás éve1897
OrszágMagyarország
Hely6300 Kalocsa, Szent István király út 36.
Elhelyezkedése
Kalocsai Fegyház és Börtön (Kalocsa)
Kalocsai Fegyház és Börtön
Kalocsai Fegyház és Börtön
Pozíció Kalocsa térképén
é. sz. 46° 31′ 38″, k. h. 18° 58′ 39″Koordináták: é. sz. 46° 31′ 38″, k. h. 18° 58′ 39″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalocsai Fegyház és Börtön témájú médiaállományokat.

A Kalocsai Fegyház és Börtön büntetés-végrehajtási intézet a Bács-Kiskun vármegyei Kalocsán. Költségvetési szerv, jogi személy. Alaptevékenysége a külön kijelölés által meghatározott körben az előzetes letartóztatással, a felnőtt korú női és férfi elítéltek fegyház és börtön fokozatú szabadságvesztésével összefüggő büntetés-végrehajtási feladatok ellátása. Felügyeleti szerve a Belügyminisztérium, szakfelügyeletet ellátó szerve a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Története[szerkesztés]

A Kalocsai Királyi Törvényszéki Fogházat – a Királyi Ügyészséget, a Királyi Járásbíróságot és a telekkönyvi hivatalt is magába foglaló – „Törvényház” részeként 18961897-ben épült fel Kiss István tervei szerint.[1] A fogház mellett rabműhely és rabkórház is létesült. 1916-ban női dologházat hoztak létre, amelynek működtetését a fogház személyzete látta el. 1949-től Kalocsai Megyei Bíróság és Fogház. (A bíróság 1950 áprilisában megszűnt). A Kalocsai Fegyház és Börtön – alapító okirata szerint – 1950-ben létesült. Ez év augusztusában a Márianosztrai Fegyház és Börtönből a női elítéltek egy részét ide szállították át.

Az elítélteket eredetileg karbantartási, mezőgazdasági munkákkal, illetve kosárfonással, majd 1953-tól a Kalocsai Konfekcióipari Vállalat keretében – elsősorban munkaruhák gyártásával – foglalkoztatták. A munkáltatást jelenleg az intézet mellett működő Kalocsai Konfekcióipari Termelő és Kereskedelmi Kft. szolgálja.

Az intézetben töltik büntetésüket az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt nők.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Lőrincz József – Nagy Ferenc: Börtönügy Magyarországon (1997)
  • 20/1997. (VII. 8.) IM rendelet a büntetés-végrehajtási szervek alapító okiratainak kiadásáról, módosításáról

További információk[szerkesztés]