Dögkeselyű (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dögkeselyű
1982-es magyar film
Rendező András Ferenc
Alapmű Munkácsi Miklós: Kihívás című regénye
Műfaj Akciófilm
krimi
filmdráma
Forgatókönyvíró András Ferenc
Főszerepben Cserhalmi György
Zene Kovács György
Operatőr Ragályi Elemér
Vágó Morell Mihály
Jelmeztervező Csengey Emőke
Díszlettervező Statter Mária
Gyártás
Gyártó MAFILM Dialóg Filmstúdió
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 115 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Mokép
Bemutató Magyarország 1982. július 29.
NSZK 1983 februárja
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
További információk

A Dögkeselyű András Ferenc 1982-ben bemutatott, Munkácsi Miklós: Kihívás című regénye alapján készült filmje, amely mérföldkövet jelentett a magyar filmtörténetben: sikerült megújítania vagy inkább megteremtenie a magyar bűnügyi film műfaját.

Történet[szerkesztés]

Az akciós-krimis elemek, a bűntény, a nyomozás, a kaszkadőrjelenetek, az autós üldözés ellenére azonban a Dögkeselyű valójában nem, vagy legalábbis nem csak krimi, hanem keserű társadalomszatíra, középpontjában az elvei (törvény, jogbiztonság, igazság, becsület) mellett a végsőkig, akár a pusztulásig is kitartó, harcát egyre magányosabban folytató Simon Józseffel, a diplomás taxisofőrrel (Cserhalmi György), aki paradox módon ezekért az elvekért kénytelen a bűn ellen bűnnel harcolni, hogy a két idős „hölgy” – profi tolvajok mindketten – által a taxijából ellopott fizetését visszaszerezze, vagy legalábbis megbüntesse a tolvajokat.

A filmet az akkori időkben olyan sötét hangulatúnak tartották, hogy több szocialista országban bizonyos jelenetei (elsősorban a legvége) nélkül engedték csak levetíteni.[1]

A film itthon és külföldön is egyaránt közönségsikert aratott, szerte a világon megtöltötte a mozik előadótermeit,[forrás?] és díjra is jelölték (Arany Medve). A mű az akkor már talán lassú haldoklásnak induló magyar filmgyártás egyik nagy fellángolásának tekinthető, amelyen az 1980-as években csak a magyar vígjáték műfaja tudott túllépni, a magyar bűnügyi-akciófilm műfaját azonban Grigor Attila 2008-as Nyomozó című filmjéig nem sikerült újjáteremteni.[forrás?]

Szereplők[szerkesztés]

További szereplők

Barbinek Péter, Bódis Irén, Gép Károly, Halmágyi Sándor, F. Kiss László, Ajtai Andor György, Boroska Tibor, Galán Géza, Gothár Péter, Mihály Pál, Salinger Gábor, Soltis Lajos, Venczel Valentin, Árok Ferenc

Filmes bakik[szerkesztés]

  • Amikor a főhős ellopja a taxit, akkor utána a diszpécsernő azt mondja, hogy a kocsit az Alkotás utca - Villányi út - Mártírok útja által határolt területen lopták el, miközben a főhős a Batthyány térről lopta el. A következő pillanatban már a pesti oldalon van.
  • Amikor Simon a rádión bejelenti, hogy ellopták a pénzét, akkor a visszatükröződő ablaküvegben látni lehet az operatőrt.
  • Amikor Simon a megszerzett pénzzel menekül, akkor a Kerepesi úton megnyomja a kocsi orrát, amikor a szerelőnél van, akkor a kocsi orra teljesen ép.
  • Simon víkendházában van áram, miközben a ház melletti oszlopról lógnak a vezetékek.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál[szerkesztés]

  • díj: Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díja (Ferenc András)
  • jelölés: Arany Medve (Ferenc András)

További információk[szerkesztés]

  1. [1] Interjú Cserhali Györggyel