Amerikai mamut

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Amerikai mamut
Amerikai mamut csontváza a Kelet-Utahi Főiskolán
Amerikai mamut csontváza a Kelet-Utahi Főiskolán
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Alrend: Elefántalakúak (Elephantoidea)
Család: Elefántfélék (Elephantidae)
Nem: Mamut (Mammuthus)
Brookes, 1828
Faj: M. columbi
Tudományos név
Mammuthus columbi
Szinonimák
  • Mammuthus imperator
Elterjedés
North American mammoth map.jpg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amerikai mamut témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai mamut témájú kategóriát.

Az amerikai mamut (Mammuthus columbi) az elefántfélék családjának egy kihalt faja, amely a pleisztocén során élt Észak-Amerikában és mintegy 10 000 évvel ezelőtt halt ki.

Eurázsiai rokonukhoz (gyapjas mamut) képest nagyobb állatok voltak: marmagasságuk elérte a 3,72–4,2 métert, a tömegük pedig 9,2–12,5 tonna között lehetett.[1] Azonban hozzájuk képest kevésbé voltak szőrösek, mivel a jégmezőktől sokkal délebbre éltek. A ma elefántokhoz hasonlóan valószínűleg domináns nőstények családokban járhatták az észak-amerikai prériket, ahol fák hajtásait és más növényeket fogyasztottak. Fogaikból ítélve 60-80 évig is élhettek. Agyaraik a leghatalmasabbak voltak az elefántfélék között: egy Texasban talált agyar tömege 94 kg, hossza pedig 4,9 méter volt.

Maradványaikat megtalálták a mai Alaszkától Mexikóig. Pontos besorolásuk sokáig vitatott volt. A legújabb DNS-vizsgálatok alapján azonban úgy tűnik, hogy a ma élő elefántfélék közül az ázsiai elefánttal állt közelebbi rokonságban. Ősei (Mammuthus meridionalis) valószínűleg Eurázsiából vándoroltak be Észak-Amerikába az egykori Beringián keresztül mintegy 2-1,5 millió évvel ezelőtt.

Az amerikai mamutok az utolsó jégkorszak végével haltak ki, mintegy 10 000 évvel ezelőtt, vagyis nem sokkal a mai amerikai indiánok őseinek megérkezését követően. Ezért erős a gyanú, hogy az első indiánok túlzott vadászatának eshettek áldozatul. Mások szerint kihalásukat a pleisztocént követő gyors felmelegedés okozhatta. (Erről bővebben: pleisztocén megafauna.)

Érdekesség, hogy a kaliforniai Channel-szigeteken helyileg kialakult, törpe változatának (Mammuthus exilis) maradványait találták meg. Ezek magassága csak 1,72–2,02 méter volt. Az első maradványokat még 1856-ban találták meg. Azóta a kutatások kimutatták, hogy a három kérdéses sziget (San Miguel, Santa Cruz és Santa Rosa) a pleisztocénben egy darab összefüggő szigetet alkotott, de nem volt kapcsolatuk a kontinenssel: vagyis az amerikai mamutoknak úszva kellett eljutni a szigetre. Feltehető, hogy az törpe mamutok még találkoztak az első indiánokkal. Mindenesetre kialakulásuk részleteit tovább kutatják.

Képek[szerkesztés]

Rekonstrukció

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Larramendi, A. (2016). „Shoulder height, body mass and shape of proboscideans”. Acta Palaeontologica Polonica 61. DOI:10.4202/app.00136.2014.  

Források[szerkesztés]