Stegodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Stegodon
Evolúciós időszak: Miocén - Holocén
A Stegodon ganesha koponyája
A Stegodon ganesha koponyája
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Család: Stegodontidae
Nem: Stegodon
Falconer, 1847
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Stegodon témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Stegodon témájú kategóriát.

A Stegodon az ormányosok rendjének egyik, mára már kipusztult neme. A késő miocén kortól egészen a holocénig éltek, elsősorban Kelet- és Dél-Ázsiában. Mintegy 11,6 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és végleg i.e. 4100 körül haltak ki.[1] Nevüket (görögül háztetőfogú) zápfogaik jellegzetes redőiről kapták.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

A Stegodonok a feltételezések szerint a miocén-kori, Ázsiában élő Stegolophodon nemtől származnak, amely viszont a Gomphotheriidae családból ered. Régebben úgy vélték, hogy a mai elefántok a Stegodonok leszármazottai, a mai paleontológusok azonban, a zápfogak szerkezetének különbözősége és a csontváz robusztusságának alapján úgy vélik, hogy a nemnek nincsenek ma élő utódai. A nyelvcsont formája alapján a következő rokonsági sorrend állapítható meg:[2]
Mammut americanum (Amerikai masztodon)
Gomphotherium sp.
Stegodon zdanskyi
Loxodonta africana (Afrikai elefánt)
Elephas maximus (Ázsiai elefánt)Mammuthus columbi (Amerikai mamut)
Rendszerezése[szerkesztés]

A nembe az alábbi fajok tartoznak:

 • Stegodon aurorae
 • Stegodon elephantoides
 • Stegodon florensis
 • Stegodon ganesha
 • Stegodon kaisensis
 • Stegodon luzonensis
 • Stegodon mindanensis
 • Stegodon orientalis
 • Stegodon shinshuensis
 • Stegodon sompoensis
 • Stegodon sondaari
 • Stegodon trigonocephalus
 • Stegodon zdanski

Testalkata[szerkesztés]

A Stegodon egy zápfoga

Egyes Stegodon fajok a legnagyobb ormányosok között voltak 3,87 méteres marmagasságukkal és 12,7 tonnányi tömegükkel,[3] amihez még hozzáadódott 3 méteres, csak kevéssé görbülő agyaruk.

A Stegodonok jelen voltak Ázsia szigetein, Japánban, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában is, ahol kisebb termetű fajai jó példáját mutatják a szigeti fajokra jellemző törpenövésnek. A legkisebb, 300 kg-os faj, a S. sondaari Flores szigetén élt mintegy 900 000 évvel ezelőtt. Vele körülbelül egy időben élt a szigeten a 850 kg-os S. florensis, amelyből idővel szintén egy törpe változat, a S. florensis insularis fejlődött ki.[4] Egyes feltételezések szerint a komodói varánusz (Varanus komodoensis) is a törpeelefántokra specializálódott eredetileg; a szarvasok, disznók és bivalyok, mai fő zsákmányállatai ugyanis csak a történelmi időkben kerültek Komodóra.[5] A floresi törpestegodon 12 000 évvel ezelőtt halt ki, valószínűleg a kis termetű floresi ember (Homo floresiensis) is vadászott rá.

A nepáli Bardiya Nemzeti Parkban 1985-ben két, az átlagosnál nagyobb termetű (3,43 m) és masszívabb fejű elefántbikát figyeltek meg, és egyes feltételezések szerint Stegodonok leszármazottai vagy ázsiai elefánttal keveredett leszármazottai lehettek, ám a szakértők ezt nem erősítették meg.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. H. Saegusa, "Comparisons of Stegodon and Elephantid Abundances in the Late Pleistocene of Southern China", The World of Elephants -- Second International Congress, (Rome, 2001), 345-349.
 2. Shoshani, J.; Tassy, P. (2005). "Advances in proboscidean taxonomy & classification, anatomy & physiology, and ecology & behavior". Quaternary International. 126–128: 5.
 3. Larramendi, A. (2016). „Shoulder height, body mass and shape of proboscideans”. Acta Palaeontologica Polonica 61. DOI:10.4202/app.00136.2014.  
 4. Van Den Bergh, G.D., Aweb, R.D., Morwoodc, M.J., Sutiknab, T., Jatmikob and Saptomo, E. W. 2008. The youngest stegodon remains in Southeast Asia from the Late Pleistocene archaeological site Liang Bua, Flores, Indonesia. Quaternary International 182(1): 16-48.
 5. Diamond, Jared M. (1987). "Did Komodo dragons evolve to eat pygmy elephants?". Nature 326 (6116): 832
 6. Ben S. Roesch: Living Stegodont or Genetic Freak?. [2006. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 18.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stegodon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.