Stegodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Stegodon
Evolúciós időszak: Középső miocén - késő pleisztocén 11,6–? Ma
A Stegodon ganesha koponyája
A Stegodon ganesha koponyája
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Alrend: Elefántalakúak (Elephantiformes)
Csoport: Elephantimorpha
Csoport: Elephantida
Öregcsalád: Elephantoidea
Család: Stegodontidae
Osborn, 1918
Nem: Stegodon
Falconer, 1847
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Stegodon témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Stegodon témájú kategóriát.

A Stegodon az emlősök (Mammalia) osztályának ormányosok (Proboscidea) rendjébe, ezen belül a fosszilis Stegodontidae családjába tartozó nem.

A középső miocén kortól talán egészen a holocénig éltek, elsősorban Ázsia nagy részén, de Afrika középső és keleti területein is. Mintegy 11,6 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és végleg feltételezések szerint Kr. e. 4100 körül haltak ki.[1] Nevüket (görögül háztetőfogú) zápfogaik jellegzetes redőiről kapták.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

A Stegodonok a feltételezések szerint a miocén-kori, Ázsiában élő Stegolophodon nemtől származnak, amely viszont a Gomphotheriidae családból ered. Régebben úgy vélték, hogy a mai elefántok a Stegodonok leszármazottai, a mai paleontológusok azonban, a zápfogak szerkezetének különbözősége és a csontváz robusztusságának alapján úgy vélik, hogy a nemnek nincsenek ma élő utódai. A nyelvcsont formája alapján a következő rokonsági sorrend állapítható meg:[2]




Mammut americanum (Amerikai masztodon)




Gomphotherium sp.




Stegodon zdanskyi




Loxodonta africana (Afrikai elefánt)




Elephas maximus (Ázsiai elefánt)



Mammuthus columbi (Amerikai mamut)








Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 13 faj tartozik:

Testalkata[szerkesztés]

A Stegodon egy zápfoga

Egyes Stegodon fajok a legnagyobb valaha élt ormányosok között voltak 3,87 méteres marmagasságukkal és 12,7 tonnányi tömegükkel,[3] amihez még hozzáadódott 3 méteres, csak kevéssé görbülő agyaruk.

A Stegodonok jelen voltak Ázsia szigetein, Japánban, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában is, ahol kisebb termetű fajai jó példáját mutatják a szigeti fajokra jellemző törpenövésnek. A legkisebb, 300 kilogrammos faj, a S. sondaari Flores szigetén élt mintegy 900 000 évvel ezelőtt. Vele körülbelül egy időben élt a szigeten a 850 kilogrammos S. florensis, amelyből idővel szintén egy törpe változat, a S. florensis insularis fejlődött ki.[4] Egyes feltételezések szerint a komodói varánusz (Varanus komodoensis) is a törpeelefántokra specializálódott eredetileg; a szarvasok, disznók és bivalyok, mai fő zsákmányállatai ugyanis csak a történelmi időkben kerültek Komodóra.[5] A floresi törpestegodon 12 000 évvel ezelőtt halt ki, valószínűleg a kis termetű floresi ember (Homo floresiensis) is vadászott rá.

A nepáli Bardiya Nemzeti Parkban 1985-ben két, az átlagosnál nagyobb termetű (3,43 méter) és masszívabb fejű elefántbikát figyeltek meg, és egyes feltételezések szerint Stegodonok leszármazottai vagy ázsiai elefánttal keveredett leszármazottai lehettek, ám a szakértők ezt nem erősítették meg.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. H. Saegusa, "Comparisons of Stegodon and Elephantid Abundances in the Late Pleistocene of Southern China", The World of Elephants -- Second International Congress, (Rome, 2001), 345-349.
  2. Shoshani, J.; Tassy, P. (2005). "Advances in proboscidean taxonomy & classification, anatomy & physiology, and ecology & behavior". Quaternary International. 126–128: 5.
  3. Larramendi, A. (2016). „Shoulder height, body mass and shape of proboscideans”. Acta Palaeontologica Polonica 61. DOI:10.4202/app.00136.2014.  
  4. Van Den Bergh, G.D., Aweb, R.D., Morwoodc, M.J., Sutiknab, T., Jatmikob and Saptomo, E. W. 2008. The youngest stegodon remains in Southeast Asia from the Late Pleistocene archaeological site Liang Bua, Flores, Indonesia. Quaternary International 182(1): 16-48.
  5. Diamond, Jared M. (1987). "Did Komodo dragons evolve to eat pygmy elephants?". Nature 326 (6116): 832
  6. Ben S. Roesch: Living Stegodont or Genetic Freak?. [2006. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 18.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stegodon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.