Ugrás a tartalomhoz

Izolált zsugorodás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Törpe elefánt csontváza Kréta szigetéről
Szicíliai törpeelefántok csontváza a frankfurti Senckenberg Naturmuseumban

Az izolált zsugorodás a törzsfejlődési törpenövés egyik formája,[1] amelynek során nagy testű állatok – főleg emlősök, de megfigyelték dinoszauruszok maradványainál is – méretei jelentős mértékben lecsökkennek elszigetelt körülmények között. A szigeteken kialakuló törpenövés jelenségét már Nopcsa Ferenc felvetette a 20. század elején a Magyarosaurus maradványainak vizsgálata során; gondolatát azóta a tudósok széles körben elfogadták. Ellentéte, az elszigetelt biológiai fejlődés másik példája a szigeti óriásnövés(wd)).

Kialakulása[szerkesztés]

A folyamat térben és időben változatosan fordult elő a törzsfejlődés során. A jelenséget a tudósok több okkal is magyarázták. Az egyik szerint ez a szervezet genetikailag kódolt válasza a környezeti stresszre, a másik szerint a rendelkezésre álló táplálék szűkössége miatt a kisebb testméretű állatoknak nagyobbak az esélyei a túlélésre. A populációgenetika genetikai sodródás nevű jelensége sok más elszigetelt populációkra jellemző változással együtt kielégítően magyarázza.

A folyamat nem csak szigeteken, hanem más, a környezettől az adott faj számára elszigetelt helyszíneken is kialakult, így barlangokban, sivatagi oázisokban, elzárt völgyekben.

A jelenség ellenkező előjellel is megjelent a törzsfejlődés során, amikor kisméretű állatok számukra kedvező, de korlátozott térbe kerülve jelentősen megnövekedtek; ez a szigeti óriásnövés vagy izolált gigantizmus.

Erre tipikus példa a dodó, amelynek ősei normális méretű galambfélék voltak, vagy az indonéziai szigetvilágban található Flores szigetén az óriás patkányok kihalt és még jelenleg is élő különböző fajtái, amelyek kortársai voltak a floresi embernek valamint a törpe stegodonoknak is.

Példák[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prothero, Donald R. & Sereno, Paul C. 1982 "Allometry and Paleoecology of Medial Miocene Dwarf Rhinoceroses from the Texas Gulf Coastal Plain" Paleobiology 8(1):16-30"
  2. Extinct dwarf elephants from the Mediterranean islands. [2009. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 18.)
  3. North American Extinctions v. World
  4. Scientist to study Hobbit morphing, abc.net.au