Rhabdodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Rhabdodon
Evolúciós időszak: késő kréta, 70 Ma
A Rhabdodon priscus rekonstrukciója
A Rhabdodon priscus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Alrendág: Ornithopoda
Család: Rhabdodontidae
Nem: Rhabdodon
Matheron, 1869
Fajok
  • R. priscus Matheron, 1869 (típus)
  • R. septimanicus Buffetaut & Le Loeuff, 1991
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rhabdodon témájú kategóriát.

A R. priscus fosszíliája
A R. septimanicus fosszíliája
A Rhabdodon priscus csontvázának rekonstrukciója, a fosszilis maradványok feltüntetésével

A Rhabdodon (jelentése 'hornyolt fog') a növényevő dinoszauruszok egyik neme, amely Európa területén, a késő kréta korban, körülbelül 70 millió évvel ezelőtt élt. Tisztázatlan, hogy iguanodontia vagy hypsilophodontida volt, vagy esetleg egy „elveszett láncszem” e két csoport között. A jelenlegi bizonyíték alapján a Tenontosaurushoz hasonló iguanodontia volt. Típusfaja a Rhabdodon priscus, a második R. septimanicus nevű fajról pedig (Buffetaut és Le Loeuff) 1991-ben készítettek leírást, azonban lehetséges, hogy ez a példány is a típusfajhoz tartozik. A Rhabdodon Spanyolország, Franciaország és a romániai Hátszeg-sziget területén élt. Egy nagyon hasonló dinoszaurusz maradványai (felkarcsont és lábcsont töredékek) Csehországból is ismertté váltak.[1] Kisebb volt rokonainál, feltehetően azért, mert a kréta időszaki Európa szigetein élt.

Popkulturális hatás[szerkesztés]

A Rhabdodon látható a Discovery Channel által készített Dinoszauruszok bolygója című sorozat egyik részében, bár a műsor az állatra „törpe Iguanodonként” hivatkozik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fejfar, O., Košťák, M., Kvaček, J., Mazuch, M., and Moučka, M.. „First Cenomanian dinosaur from Central Europe (Czech Republic)” (PDF). Acta Palaeontologica Polonica 50 (2), 295–300. o. (Hozzáférés ideje: 2010. november 25.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rhabdodon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Brinkmann, W. (1986). „Rhabdodon Matheron, 1869 (Reptilia, Ornithischia): Proposed conservation by suppression of Rhabdodon Fleischmann, 1831 (Reptilia, Serpentes). Case 2536”. Bulletin of Zoological Nomenclature 43, 269–272. o.  
  • „ICZN, 1988. Opinion 1483. Rhabdodon Matheron, 1869 (Reptilia, Ornithischia): Conserved”. Bulletin of Zoological Nomenclature 45, 85–86. o.  
  • Iguanodontia. Thescelosaurus!. [2009. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 25.)