Ugrás a tartalomhoz

Magyarosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyarosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Csoport: Titanosauria
Nem: Magyarosaurus
von Huene, 1932
Faj: M. dacus
Tudományos név
Magyarosaurus dacus
(Nopcsa, 1915)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Magyarosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Magyarosaurus témájú kategóriát.

A Magyarosaurus a sauropoda dinoszauruszok egyik neme a késői kréta kor maastrichti periódusából. Maradványai a Hátszeg (Erdély, mai Románia) környékéről kerültek elő, ahol ebben a korszakban egy vulkáni szigetcsoport volt. Ez az egyik legkisebb méretű sauropoda, hossza csak 6 méter, tömege pedig 1 tonna körül lehetett;[1] kis méretei az izolált zsugorodás miatt alakultak ki. A legtöbb dinoszaurusznemhez hasonlóan az Magyarosaurusnak is csak egyetlen faja ismert, a M. dacus. Kristina Curry Rogers kutató a titanosaurusokról szóló friss tanulmányában rendszertani helyét ezen a csoporton belül a Saltasauridae családba, azon belül pedig a "Rapetosaurus" kládban határozta meg.

Felfedezése[szerkesztés]

Nopcsa Ferenc, az erdélyi eredetű magyar nemesi család utolsó férfi tagja, a későbbi tudós és kalandor 18 éves korában, 1915-ben határozta meg a húga által a családi kastély környékén felfedezett csontmaradványokat. Először Titanosaurus dacus-nak nevezte el, majd von Huene adott a leletnek egy nemzetiségi-politikai szempontból "kiegyensúlyozott" nevet 1932-ben.

Érdekesség[szerkesztés]

A Magyarosaurus szerepel a Discovery Channel 2003-as Dinoszauruszok bolygója című tv-sorozatában, mint egy törpe dinó, amely a Hátszeg-szigeten él; valamint a BBC 2011-es Őshüllők bolygója című dokumentumsorozatának utolsó epizódjában, ahol a Hatzegopteryx nevű pteroszaurusz zsákmányául szolgál.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paul, G.S. (2010) The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 213

Irodalom[szerkesztés]