Europasaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Europasaurus
Evolúciós időszak: késő jura
Europasaurus holgeri rekonstruált képe (iguanodonokkal).
Europasaurus holgeri
rekonstruált képe
(iguanodonokkal).
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordate)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Csoport: Macronaria
Nem: Europasaurus
Faj: E. holgeri
Tudományos név
Europasaurus holgeri
Mateus, Laven, & Knötschke vide Sander et al., 2006
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Europasaurus témájú kategóriát.

Az Europasaurus (görög „európai gyík”) négylábú növényevő dinoszaurusz nemzetség volt a késő jura korában, a kimmeridge-i korszakban. Maradványai Németország északi részéből kerültek elő. Rendszertanilag a hüllőmedencéjű sauropodák közé tartozott, ezen belül a Macronaria kládhoz (csoporthoz).

Bár az előkerült példányok testhossza 1,7 és 6,2 méter között volt, az izolált zsugorodás példáiként emlegetik őket, ami azt jelenti, hogy testméretük jelentősen csökkent, mert a mai alsó-szászországi medence területén egykor létező szigetre visszaszorultan éltek. Az előkerült példányok az Europasaurus holgeri fajhoz tartoznak, amely Holger Lüdtke tiszteletére kapta nevét, aki a taxon első fosszíliáit felfedezte.

A holotípus fosszília (DFMMh/FV 291; Dinosaurier-Freilichtmuseum Münchehagen/Verein zur Förderung der Niedersächsischen Paläontologie) egy koponya darabjaiból és csigolyákból áll. Valamennyi, a taxonhoz tartozó fosszília a Goslar közelében található Langenberg kőbánya „93-as ágyából” került elő.

Filogenetikája[szerkesztés]

Az Europasaurus holgeri kladisztikai elemzése[1] azt mutatja, hogy a méretzsugorodás leszármazott sajátosság, így a Macronaria csoporton belül az Europasaurus leszármazottai, mint a Camarasaurus, és a Brachiosauridae, illetve a Titanosauriformes kladisztikai testvércsoportjának tekintendő.

Összezsugorodása[szerkesztés]

Europasaurus koponyája.

A tudósok feltételezik, hogy az Europasaurus méretcsökkenése gyorsan következhetett be, miután egy ősszigetre kerültek,[2] hiszen az alsó-szászországi medence legnagyobb szigete sem lehetett elegendő nagyságú ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű élelmet biztosítson az óriás sauropodák populációjának. Az izolált zsugorodásra egy másik példával a maastrichti (késő kréta) Haţeg-sziget (Hátszeg környéke a mai Románia területén) szolgál, ahol a Magyarosaurus,[3] illetve a hadrosaurusok közé tartozó Telmatosaurus[4] mérete csökkent. E két példa esetében a paleogeográfia és a paleoökológia módszereivel sikerült megmagyarázni a nagy méretű fajok miniatűr változatainak kialakulását.

A fosszilis csontokról a hisztológiai elemzés segített kideríteni, hogy nem fiatal, hanem kifejlett egyedekhez tartoztak. A tipikusan nagy testű Camarasaurus csontjainak hisztológiai elemzésével összehasonlítva a paleontológusok arra jutottak, hogy az Europasaurus kis mérete a lelassult növekedés következménye, ahogy más sauropodák esetében a felgyorsult növekedés a felelős a gigantizmus kialakulásáért.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sander, P. M., Mateus, O., Laven, T., Knötschke, N. 2006. Bone histology indicates insular dwarfism in a new Late Jurassic sauropod dinosaur. Nature 441: 739-741.
  2. ="Sander et al., 2006"
  3. Nopcsa, F. 1914. Über das Vorkommen der Dinosaurier in Siebenbürgen. Ver. Zool. Bot. Ges. Wien. 54: 12-14.
  4. Weishampel, D., Norman, D. B. et Grigorescu, D. 1993. Telmatosaurus transsylvanicus from the Late Cretaceous of Romania: the most basal hadrosaurid dinosaur. Palaeontology 36: 361-385.