Ugrás a tartalomhoz

Brachiosauridae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brachiosauridae
Evolúciós időszak: jura - kréta
Brachiosaurus csontváz Berlinben
Brachiosaurus csontváz Berlinben
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok(Chordata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Csoport: Macronaria
Család: Brachiosauridae
Riggs, 1904
Nemzetség
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Brachiosauridae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Brachiosauridae témájú kategóriát.

A Brachiosauridae hüllőmedencéjű óriás dinoszauruszok családja volt a jura és a kréta időszakokban, a család tagjai a brachiosauridák. Nevük görögül „karos gyíkot” jelent. Négylábú növényevők voltak, első lábaik hosszabbak voltak a hátsóknál, hosszú nyakuk 45 fokos szögben emelkedett a magasba.

Vitatott, hogy külön családot alkottak-e, vagy inkább a Titanosauriformes csoport bazális képviselőinek kell tekinteni őket. Ezzel együtt az is vitatott, pontosan mely csoportok tartoznak a brachiosauridák közé.

Kifejlett példányaik testtömege 20 és 90 tonna között lehetett. Hosszú és meredeken emelkedő nyakuk lehetővé tette számukra, hogy a fakoronák felső szintjeinek leveleit fogyasszák, amelyeket más sauropodák nem érhettek el. Hosszú, kanál alakú fogaik segítségével durvább növényi táplálékot is megőrölhettek, mint sok más sauropoda (mint például a Diplodocus). Egyes paleontológusok szerint képesek lehettek akár hátsó lábaikra is állni és ezzel még magasabbra felérhettek, mások szerint azonban viszonylag rövid farkuk és hátsó lábaik miatt ehhez túlságosan elöl volt a súlypontjuk.

A brachiosauridák legalább a kréta utolsó előtti korszakáig, a campaniai korszakig (83-71 millió évvel ezelőtt) éltek, ebből az időből származó farokcsigolyáikat Mexikóban találták meg.[1] Nem csak a mai amerikai kontinensen éltek, első fosszíliáikat a 20. század elején Afrikában találták meg és azóta kiderült, hogy Európában és Észak-Amerikában is elterjedtek voltak. Ázsiából sokáig nem került elő brachiosaurida lelet, 2001-ben azonban találtak néhány fogat.[2]

A világ legnagyobb csontváza egy brachiosaurida: a berlini Humboldt Múzeum Brachiosaurusa.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Kirkland, Agullion-Martinez, Hernandez-Rivera, and Tidwell, 2000. A late Campanian brachiosaurid proximal caudal vertebra from Coahuila, Mexico: evidence against a Cretaceous North American sauropod hiatus. Journal of Vertebrate Paleontology 20 (supplement to Number 3), Abstracts of Papers, Sixtieth Annual Meeting, pp. 51A-52A.
  2. Naturwissenschaften: Vol. 88, #2, pp. 82-84

További információk

[szerkesztés]