Pelorosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Pelorosaurus
Evolúciós időszak: kora kréta
A Pelorosaurus Vincent Lync által 1914-ben készített rekonstrukciója
A Pelorosaurus Vincent Lync által 1914-ben készített rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Család: Brachiosauridae
Nem: Pelorosaurus
Mantell, 1850
Fajok

Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pelorosaurus témájú médiaállományokat és Pelorosaurus témájú kategóriát.

A Pelorosaurus (jelentése 'óriási gyík') a nagyméretű növényevő dinoszauruszok egyik neme, amely a kora kréta korban, körülbelül 138–112 millió évvel ezelőtt élt. A Pelorosaurus a legkorábban felfedezett sauropodák közé tartozik. A fosszíliáit Anglia és Portugália területén találták meg. Körülbelül 24 méter[1] hosszú volt. Egy felkarcsont és egyéb lábtöredékek, néhány csigolya, egy csípő, valamint a hatszögű pikkelyekkel borított bőr lenyomatai alapján ismert.

Felfedezés[szerkesztés]

A Pelorosaurus volt az első dinoszauruszként azonosított sauropoda, de nem ez volt a legkorábbi, melyet felfedeztek. 1841-ben Richard Owen rátalált a Cetiosaurusra, de tévesen óriás tengerjáró krokodilszerű hüllőként sorolta be.[2] A Pelorosaurus dinoszauruszként való azonosításában Gideon Mantell közreműködött, akárcsak a Cetiosaurus esetében.[3]

Michael Taylor, Darren Naish és mások áttekintései alapján a Pelorosaurus és a Cetiosaurus taxonómiai története meglehetősen bonyolult. A Cetiosaurus típusfaját, a C. brevist Richard Owen hozta létre néhány kora kréta kori példány számára, melyek egy részéről kiderült, hogy az Iguanodonhoz tartoznak. Alexander G. Melville 1849-ben, miután felismerte, hogy Owen tévedésből iguanodontia csontokat kapcsolt a Cetiosaurushoz, a sauropoda csontoknak a Cetiosaurus conybeari nevet adta. Ez szintén hiba volt, mivel annak ellenére, hogy a maradványok nem iguanodontia csontok voltak, meg kellett volna tartani a C. brevis nevet, ugyanis a típusfaj részét képezték. Ennek következtében a C. conybeari a C. brevis fiatalabb szinonimájává vált (mivel a C. brevis nemcsak korábbi név, de ugyanazokon a fosszíliákon alapul, amelyeken az újabb, érvénytelen név).[4]

Anélkül, hogy felismerte volna Melville elnevezési hibáját, Gideon Mantell 1850-ben úgy döntött, hogy a C. conybeari eléggé különbözött a C. brevistől ahhoz, hogy egy új nembe sorolják be, így a Pelorosaurus conybeari nevet adta a számára (eredetileg a "Colossosaurus" nevet szánta a nemnek, de rájött, hogy az ógörög colossus jelentése 'szobor' és nem 'óriás', ezért meggondolta magát). A következő években több példányt kapcsoltak a Pelorosaurus és a Cetiosaurus nemhez, a szakirodalomban pedig mindkettőről bővebb beszámolók jelentek meg.[4]

Az események hatására azonban a Pelorosaurus a Cetiosaurus szinonimája lett. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a C. brevishez nem kapcsoltak újabb példányokat. Emiatt a legjobban ismert Cetiosaurus fajjá a John Philips által 1871-ben létrehozott C. oxoniensis vált, amely egy másik brit geológiai formációból és jóval korábbról (a középső jura korból) származik. Az 1970-es években az őslénykutatók felismerték, hogy a C. oxoniensis valójában egy teljesen eltérő, jóval kezdetlegesebb sauropoda, amely eléggé különbözik a C. brevistől ahhoz, hogy másik nembe tartozzon, és új nevet kapjon. Ebben a helyzetben a jól ismert dinoszaurusz, a Pelorosaurus megfelelő neve a szintén jól ismert Cetiosaurus lett volna, az előbbi nevet érvénytelenként el kellett volna vetni, az utóbbit viselő nem számára pedig új nevet kellett volna találni. Ennek elkerülése érdekében Paul Upchurch és John Martin 2003-ban petíciót nyújtottak be a Nemzetközi Zoológiai Nomenklatúra Bizottsághoz annak érdekében, hogy a Cetiosaurus típusfajává a C. brevis helyett a C. oxoniensis váljon, továbbá, hogy a C. brevis ellenében a Pelorosaurus conybeari név fennmaradjon.[4]

Osztályozás és fajok[szerkesztés]

A Pelorosaurushoz kapcsolt számos faj közül a legtöbb kétségesnek (nomen dubiumnak) számít. A Pelorosaurus a különféle európai sauropodák szemétkosár-taxonjává vált. Az utóbbi években azonban a zavar tisztázása érdekében több mű is megjelent. Maga a nem valószínűleg a Brachiosauridae családhoz tartozik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pelorosaurus in The Natural History Museum's Dino Directory. Natural History Museum. [2011. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 1.)
  2. Owen, R. (1842). „Report on British fossil reptiles, Part II.”. Reports of the British Association for the Advancement of Science 11, 60–204. o.  
  3. Mantell, G.A. (1850). „On the Pelorosaurus: an undescribed gigantic terrestrial reptile, whose remains are associated with those of the Iguanodon and other saurians in the strata of Tilgate Forest, in Sussex”. Philosophical Transactions of the Royal Society of London 140, 379–390. o.  
  4. a b c Taylor, M.P., Naish, D. (2007). „An unusual new neosauropod dinosaur from the Lower Cretaceous Hastings Beds Group of East Sussex, England”. Palaeontology 50 (6), 1547–1564. o. DOI:10.1111/j.1475-4983.2007.00728.x.  

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pelorosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  • Cadbury, D.. The Dinosaur Hunters. Great Britain: Fourth Estate (2001) 

További információk[szerkesztés]

  • Pelorosaurus. The Dinosaur Encyclopaedia. [2009. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 1.)