Astrodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Astrodon
Evolúciós időszak: kora kréta 112 Ma
Az Astrodon rekonstrukciója
Az Astrodon rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Csoport: Titanosauriformes
Nem: Astrodon
Johnston, 1859
Fajok
  • A. johnstoni Leidy, 1865 (típus)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Astrodon témájú kategóriát.

Az Astrodon (jelentése „csillagfog” a latin astrum „csillag” és az ógörög odon, odontos „fog” szavak összetételéből) a Brachiosaurus rokonságába tartozó nagy növényevő dinoszauruszok egyik neme, amely a mai Egyesült Államok keleti részén élt a késő kréta korban. A maradványait megőrző Arundel-formáció korát palinomorfia segítségével 112 millió évvel ezelőttre, az aptialbai korszakok határának idejére datálták.[1] A felnőtt állatok a becslés szerint 9 méter magasak és 15–18 méter hosszúak voltak.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A XIII-as tábla a Cretaceous Reptiles of the United States (Az Egyesült Államok kréta időszaki hüllői) című műből, melynek bal alsó sarkában láthatók az Astrodon fogai

Az Arundel-formációban, a marylandi Bladensburg közelében két fogat fedeztek fel, amiket Christopher Johnston 1859-ben Astrodonnak nevezett el. Johnston azonban nem adott meg fajnevet, ezért Joseph Leidy 1865-ben az Astrodon johnstoni nevet adta a (típusfaj) számára. Ha Johnston megadott volna fajnevet is, akkor ez lett volna a második azonosított dinoszaurusz az Egyesült Államokban.

Az Arundel-formációban a marylandi Muirkirk közelében talált megkövült csontok Othniel Charles Marshtól 1888-ban a Pleurocoelus nanus és a P. altus neveket kapták. 1921-ben viszont Charles W. Gilmore kijelentette, hogy az Astrodon név elsőbbséget élvez, amit Carpenter és Tidwell a nemről (2005-ben) készült átfogó leírásukban elfogadtak. Érdekes módon az Astrodon csontjainak többsége fiatal egyedektől származik.

Az Astrodont néha a Pleurocoelus szinonimájának tekintik, de a döntés azon múlik, hogy melyik nevet tekintik helyesnek. Carpenter és Tidwell ugyanis úgy ítélte meg, hogy a Marsh által elnevezett nanus és altus az Astrodon johnsoni különböző növekedési állapotai.[1]

Popkulturális hatás[szerkesztés]

1998-ban az Astrodon johnstonit Maryland állam dinoszauruszává nevezték ki. Emellett az állat szerepel Robert T. Bakker Raptor Red című regényében, ahol a Utahraptor zsákmányaként tűnik fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Carpenter, Kenneth and Tidwell, Virginia.szerk.: Carpenter, Kenneth and Tidswell, Virginia (ed.): Reassessment of the Early Cretaceous Sauropod Astrodon johnsoni Leidy 1865 (Titanosauriformes), Thunder Lizards: The Sauropodomorph Dinosaurs. Indiana University Press, 38–77. o. (2005). ISBN 978-0-253-34542-4 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Astrodon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]