Amerikai masztodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Amerikai masztodon
Evolúciós időszak: pliocénholocén
Csontváz a bismarcki múzeumban (Észak-Dakota, USA
Csontváz a bismarcki múzeumban (Észak-Dakota, USA
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Család: Masztodonfélék (Mammutidae)
Nem: Mammut
Faj: M. americanum
Tudományos név
Mammut americanum
(Kerr, 1792)
Szinonimák
  • Mammut progenium,
  • Mastodon giganteus,
  • Pliomastodon adamsi,
  • Tapirus mastodontoides,
  • Mammut ohioticum
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amerikai masztodon témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai masztodon témájú kategóriát.

Az amerikai masztodon (Mammut americanum vagy Mastodon americanus) Észak-Amerikában élt a pleisztocén során. A legutóbbi jégkorszak hideg periódusának végén tűnt el, mintegy 10 000 évvel ezelőtt.

Hatalmas, elefántszerű emlősök voltak, de sok jegyük különbözött a mai elefántokétól: külsőre inkább a gyapjas mamutra hasonlítottak, de azoknál nagyobbak voltak és az agyaruk is egyenesebb volt. A marmagasságuk 2,89–3,25 méter között, a tömegük pedig 7,8–11 tonna között változott.[1] Testüket barnás, de a gyapjas mamutokénál rövidebb szőrzet borította.

A ma elefántokhoz hasonlóan valószínűleg családokban járhatták az észak-amerikai prériket, ahol fák, bokrok hajtásait és más növényeket fogyasztottak.

A masztodonok rokonai voltak a mai elefántoknak, de a mamutokhoz közelebb álltak: valójában azonban az elefántfélék egy archaikus csoportját alkották. Az amerikai masztodonok ősei mintegy 15 millió évvel ezelőtt jelentek meg Észak-Amerikában, Eurázsiából az egykori Beringián keresztül bevándorolva.

Maradványaikat szerte Észak-Amerikában megtalálták: ezek teljességüket tekintve a fogaktól a komplett csontvázakig terjednek. Washington államban 1977-ben egy különleges leletet találtak: egy masztodon teljesen ép csontvázát, amelynek egyik bordájába egy lándzsahegy volt beágyazódva. Későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a csont begyógyult a lándzsahegy körül, így az állat minden valószínűség szerint túlélte a vadász támadását.

A mai amerikai indiánok őseinek megérkezését még bizonyosan megérték. Ezért erős a gyanú, hogy az első indiánok túlzott vadászatának eshettek áldozatul. Mások szerint kihalásukat a pleisztocént követő gyors felmelegedés okozhatta. (Erről bővebben: pleisztocén megafauna.) Legközelebbi rokonai a szintén kihalt, Európában élt masztodonok.

Képek[szerkesztés]

Rekonstrukció

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Larramendi, A. (2016). „Shoulder height, body mass and shape of proboscideans”. Acta Palaeontologica Polonica 61. DOI:10.4202/app.00136.2014.  

Források[szerkesztés]