Amerikai vasfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Amerikai vasfa
Amerikai vasfa
Amerikai vasfa
Amerikai vasfa érett termése
Amerikai vasfa érett termése
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Hüvelyesek (Fabales)
Család: Pillangósvirágúak (Fabaceae)
Lindl.
Nemzetség: Gymnocladus
Faj: G. dioicus
Tudományos név
Gymnocladus dioicus
L.
Szinonimák
 • Gymnocladus canadensis Lam.
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amerikai vasfa témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai vasfa témájú médiaállományokat és Amerikai vasfa témájú kategóriát.

Az amerikai vasfa vagy kanadai vasfa (Gymnocladus dioicus) Észak-Amerikában: Kanadában, az Egyesült Államokban, Kentucky és Pennsylvania keleti részén honos. Az európaiak is Kentuckyban találkoztak vele először. A pillangósvirágúak családjába (Fabaeae) tartozó fa. Hazájában Kentucky kávéfa néven is nevezik megtalálási helye után és azért, mert a gyarmati időkben magvait egy ideig kávé helyett használták.

Előfordulása, élőhelye[szerkesztés]

A fa a tápanyagban gazdag, nedves talajt kedveli, de nem érzékeny a szárazságra és a hidegre. A szellős, tágas helyeket kedveli. Hazájában elszórtan, néha kis csoportokban fordul elő. Mérsékelten gyorsan növő fa, optimális körülmények között 100-150 évig él.[1]

Megjelenése[szerkesztés]

Az amerikai vasfa átlagos magassága 18-21 méter között mozog, lombkoronájának szélessége 12–15 méter, a törzs átmérője elérheti az 1 métert.[2]

 • Levelei szárnyasak és kétszeresen összetettek, 60–90 cm hosszúak, levélnyeléből kiágazó erein is levélkék vannak. A levelek feltűnőek, mert fiatalabb korukban világos rózsaszínűek, később zöld-bronzos árnyalatúvá válnak. Őszi lombszíne sárga. A növény tavasszal a többi növénynél később hajt ki, levelei akkor jelennek meg rajta, mikor a többi fa már kilombosodott, ugyanakkor ősszel korábban hullanak le, mint más lombhullató fák; hat hónapig lombtalan.
 • Virágzata: a termősöké 25-30, a porzósoké 10 cm hosszú fürtös virágzat. Virágai kétlakiak, zöldes-fehérek, május-júniusban nyílnak.
 • Termése 15–25 cm hosszúságú, 2,5 cm szélességű hüvely, amelyben nagy, lencse alakú 6-9 darab sötétbarna mag található, amelyeket zöld, édeskés illatú kocsányos endokarpium (belső termésfal) vesz körül.
 • Kérge sötétszürke, mélyen bordázott. Fája világosbarna, nehéz, erős.

Felhasználása[szerkesztés]

Faanyagát széles körben felhasználják építkezéshez. Termése szaponinokban gazdag, szappan készült belőle, valamint egyes indián törzsek halak elkábítására használták vadászat alkalmával. Leveleit rovarölő szerként használták. Észak-Amerikában a népi gyógyászatban felhasználták láz csillapítására és fejfájás kezelésére; a levélből és az endokarpiumból készült teát hashajtóként használták. Egyes indián törzsek feltehetőleg a magvait pörkölve élelmiszerként fogyasztották, később a telepesek kávépótlóként. Magvai mérgező citizin alkaloidot tartalmaznak, de ez feltehetően semlegesítődik a pörkölési eljárás folyamán.[3] Szarvasmarhák elpusztultak miután olyan vízből ittak, amelyben a fa lehullott levelei és termései voltak.[1]

Díszfaként széles körben felhasználható, jól tűri a városi levegőt és a meszes talajt is elviseli. Komoly kártevője és betegsége nem ismeretes. Faiskolákban a porzós példányokat részesítik előnyben, hogy a termésükről kora tavasszal lehulló hüvelytermések ne okozzanak problémát.[1]

Érdekesség[szerkesztés]

A legmagasabb példány közel 30 méter magas, Marylandben található.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c Kentucky Trees: Gymnocladus dioicus (Kentucky Coffeetree), Pea Family (Fabaceae). Cooperative Extension Service, College of Agriculture, University of Kentucky. [2009. január 24-i dátummal az eredetiből archiválva].
 2. Keeler, Harriet L. (1900). Our Native Trees and How to Identify Them. New York: Charles Scribner's Sons, pp. 109–112.
 3. Plant Guide - Gymnocladus dioicus (pdf). USDA. (Hozzáférés: 2013. július 5.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kentucky coffeetree című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

 • Keeler, Harriet L.. Our Native Trees and How to Identify Them. New York: Charles Scribner's Sons, 109-112. o. (1900) 
 • Hightshoe, Gary L. (1988). Native Trees, Shrubs, and Vines for Urban and Rural America: A Planting Design Manual for Envieronmental Designers. New York: Van Nostrand Reinhold. pp 216–217.
 • Sternberg, Guy, (2004) Native Trees for North American Landscapes. Timber Press, Inc.
 • Amerikai vasfa. Terra.hu

További információk[szerkesztés]