Déli mamut

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Déli mamut
Evolúciós időszak: 2,5–0,126 Ma
Mammuthus meridionalis Paris.jpg
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Alrend: Elefántalakúak (Elephantoidea)
Család: Elefántfélék (Elephantidae)
Nem: Mamut (Mammuthus)
Brookes, 1828
Faj: M. meridionalis
Tudományos név
Mammuthus meridionalis
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Déli mamut témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Déli mamut témájú médiaállományokat és Déli mamut témájú kategóriát.

Rekonstrukció

A déli mamut (Mammuthus meridionalis, korábbi nevén: Archidiskodon meridionalis) a késő pliocén és a korai pleisztocén során élt a Földközi-tenger térségében, mintegy 3 millió és 750 000 évvel ezelőtt.

A déli mamut a külsejét tekintve a mai afrikai elefántra hasonlított: agyarai enyhén kifelé hajlottak, és mivel ősei Afrikából származtak (a déli mamut volt az első Afrikán kívül megjelent mamutfaj), ezért feltehetően szőrtelen volt. Marmagassága elérte a 3,97 métert, a tömege 10,7 tonna lehetett,[1] agyarai hossza pedig 3 méter. Első maradványaikat Olaszországban találták meg.

A déli mamutok a pliocén és a pleisztocén melegebb, az utóbbi korai periódusában éltek, még a legutóbbi jégkorszak előtt: így feltehetően meleg éghajlatú és buja növényzetű területeket kedvelhették. Ezt megerősíti, hogy zápfogaik koronája a később megjelent mamutokhoz képest alacsonyabb volt, ami arra utal, hogy nedvdús növényekkel táplálkozhattak.

A hűvösebb éghajlathoz és durvább növényzethez alkalmazkodott populációikból fejlődhetett ki minden bizonnyal a sztyeppei mamut a pleisztocén közepe táján (körülbelül 750 000 évvel ezelőtt). Egyesek szerint a pleisztocén elején (kb. 1,8 millió évvel ezelőtt) néhány populációjuk a Bering-földhídon keresztül Észak-Amerikába vándorolt, ahol kifejlődött belőlük a Mammuthus imperator, majd abból az amerikai mamut. (Bár vannak paleontológusok, akik a két utóbbi fajt nem ismerik el külön fajnak.)

Források[szerkesztés]

  1. Larramendi, A. (2016). „Shoulder height, body mass and shape of proboscideans”. Acta Palaeontologica Polonica 61. DOI:10.4202/app.00136.2014.