Tövises lepényfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Tövises lepényfa
A fa őszi színekben
A fa őszi színekben
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Hüvelyesek (Fabales)
Család: Pillangósvirágúak (Fabaceae)
Alcsalád: Lepényfaformák (Caesalpinioideae)
Nemzetség-
csoport
:
Caesalpinieae
Nemzetség: Gleditsia
L.
Faj: G. triacanthos
Tudományos név
Gleditsia triacanthos
L.
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tövises lepényfa témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tövises lepényfa témájú médiaállományokat és Tövises lepényfa témájú kategóriát.

A tövises lepényfa (Gleditsia triacanthos) egy Észak-Amerikából származó termetes lombhullató fa, melynek ma már elsősorban a tövis nélküli fajtáját ( G. triacanthos f. inermis), mivel hosszú, merev tövisei - melyek a törzsön helyezkednek el - súlyos sérüléseket okozhatnak. Ez a gyakorta terebélyes, ugyanakkor laza lombkoronát növesztő fa (a fehér akáchoz hasonlóan) a pillangós virágúak családjába tartozik. Levelei viszonylag későn, tavasszal hajtanak ki, ősszel korán lehullanak. Egyszeresen vagy kétszeresen szárnyasan összetett levelei, megannyi kicsi levélkéből állnak, ősszel sárgára színeződnek, mielőtt lehullanának. Virágai május-júniusban lecsüngő füzérvirágzatokban nyílnak, barnás-zöldek, időnként egyivarúak, díszértékük nincsen.

A virágokat az ősz folyamán hosszú, lapos, csavarodó hüvelytermések követik, melyek éretten sötétbarnák. Az alapfaj tövisei kisebb-nagyobb csomókban fejlődnek a törzsön és az ágakon, vesszőkön egyaránt.

A tövises lepényfa magassága a 30 métert is meghaladhatja, de ez fajta függő.

Léteznek sárgászölden kihajtó fajták is (pl. 'Sunburst'), melyek az év előrehaladtával azonban folyamatosan sötétednek. Egyes fajtái nem vagy alig teremnek, ezek alkalmasabbak közterületeken. Babszerű termésének pépjéből Amerikában valamikor sört főztek.

Gondozása[szerkesztés]

Igénytelen, jó alkalmazkodó képességű fa, melynek azonban sok fényre van szüksége. Kedveli a tápanyagdús talajt, de bármilyen jó vízáteresztő képességű talajban szépen fejlődik. Jól tolerálja a szélnek kitett helyeket, a szárazságot és a szennyezett városi levegőt is. Metszést a beteg és elhalt hajtások eltávolításán felül nem igényel. A takácsatkák és a lepényfa-gubacsszúnyogok megtámadhatják, rosszabb esetben rákosodás is előfordulhat.

Szaporítása[szerkesztés]

A kertészeti fajtákat vegetatívan szaporítják, elsősorban oltással. Magvetéssel is szaporítható.

Élőhelye[szerkesztés]

Észak-Amerikából származik, főleg a Mississippi torkolatvidékéről, kedveli a nyirkos erdőket. Nálunk sokféle élőhelyre telepítik és ki is vadul.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Sternberg G, Wilson J.. Native Trees for North American Landscapes. Portland, OR: Timber Press, Inc., 552. o. (2004). ISBN 0-881-92607-8 
  • Little EL.. The Audubon Society Field Guide To North American Trees—Western Region. New York, NY: Alfred A. Knopf, 640. o. (1980). ISBN 0-394-50761-4 
  • Philips R.. Trees of North America and Europe. New York, NY: Random House, Inc., 224. o. (1979). ISBN 0-394-50259-0