Ugrás a tartalomhoz

Masztodonfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Masztodonfélék
Evolúciós időszak: Késő oligocén – kora holocén 27–0,011 Ma
Az amerikai masztodon (Mammut americanum) rekonstrukciója
Az amerikai masztodon (Mammut americanum) rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Alrend: Elefántalakúak (Elephantiformes)
Csoport: Elephantimorpha
Család: Mammutidae
Hay, 1922
Szinonimák
  • Mastodontidae Gray, 1821
Elterjedés
Elterjedési területük Dél-Amerika nélkül
Elterjedési területük Dél-Amerika nélkül
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Masztodonfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Masztodonfélék témájú kategóriát.

A masztodonfélék (Mammutidae) az emlősök (Mammalia) osztályának ormányosok (Proboscidea) rendjébe, ezen belül az elefántalakúak (Elephantiformes) alrendjébe tartozó fosszilis család.

A csontmaradványaiból rekonstruált masztodonok első látásra napjaink elefántjaira (Elephantidae) emlékeztetnek, valójában azonban anatómiailag különböznek tőlük, ami azt mutatja, hogy önálló evolúciós vonalat képviselnek.

A Mammutidae (görög μαστός és οδούς "gumófogú") név magyarul megtévesztő lehet: a névhasonlóság ellenére a mamutok (Mammuthus) sem a masztodonokhoz, hanem az igazi elefántfélék családjához tartoznak.

Egy fontos különbség, hogy az elefánt zápfogainak rágófelületét keskeny zománctaréjok borítják, míg a masztodonét kerek gumók sorai. Mindez életmódbéli különbséget is jelez: az elefántok és a mamutok legeltek, a masztodonok azonban a magasabban elérhető leveleket fogyasztották.

Előfordulásuk[szerkesztés]

A masztodonok igen elterjedtek voltak a miocén korban. A masztodonfélék termete hasonlított az ázsiai elefántokéhoz (Elephas maximus).

A mai Észak-Amerikában is nagy területeken élt az amerikai masztodon, de leggyakoribb a mai Egyesült Államok keleti részének legutóbbi jégkorszak fenyőerdőiben volt, bár alacsonyan fekvő és melegebb környezetben is élt. Maradványait 300 kilométerre az északkeleti partoktól is megtalálták, olyan területeken, amelyek a jégkorszak idején, amikor csökkent a világtenger szintje, száraz vidékek voltak. Masztodon fosszíliákat találtak Washington államban az Olimpiai-félszigeten, Fort Wayne-től északra Indiana államban, a kanadai, új-skóciai Stewiackban, és Közép-Amerikában.

Eurázsiában a masztodonfélék már mintegy 781 000 évvel ezelőtt kihaltak, Észak-Amerikában azonban csak 11 000 évvel ezelőtt tűntek el, a pleisztocén megafaunával együtt. Kipusztulásukban szerepet játszhatott fokozódó vadászatuk. Egyes újabb tanulmányok szerint azonban a kipusztulás oka legalább részben a tuberkulózisbetegség is lehetett.[1][2]

Megjelenésük[szerkesztés]

A masztodonok szőrrel fedettek voltak, mint a gyapjas mamut (Mammuthus primigenius). Különbség a két csoport közt nem csak fogaikban volt: a masztodonok koponyája nagyobb és laposabb, a csontvázuk pedig robusztusabb. A masztodonok ugyanakkor nem rendelkeztek a mamutokra jellemző finom alsó szőrzettel.

Agyaruk akár a 3 méteres hosszúságot is meghaladhatta, és majdnem egyenes állású volt, szemben a mamutok íves agyarával. A fiatal hímek csökevényes alsó agyarral is rendelkeztek, ezt azonban felnőtt korukban elhullatták. Az agyart valószínűleg az ágak eltöréséhez használták, de szerepet játszhatott a párosodás előtti vetélkedésben is. Az egyik agyar gyakran rövidebb volt a másiknál, ami azt mutatja, hogy valószínűleg fennállt náluk az emberekre is jellemző testi aszimmetria. A fosszilizálódott agyarak alsó része az évente megújuló küzdelem nyomait mutatja.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi 5 nem tartozik:

  • Eozygodon Tassy & Pickford, 1983 - kora miocén; Afrika
  • Losodokodon Rasmussen & Gutiérrez, 2009 - késő oligocén; Kenya
  • masztodon (Mammut) Blumenbach, 1799 - késő miocén-kora holocén; Eurázsia, Észak-Amerika - típusnem
  • Sinomammut Mothé et al., 2016[3] - középső miocén; Ázsia
  • Zygolophodon Vacek, 1877 - kora miocén-középső pleisztocén; Afrika, Eurázsia, Észak-Amerika

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1][halott link]
  2. now this is interesting - TB vs. Mastodons. - ValueMD Medical Schools Forum. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 27.)
  3. (2016) „A new Mammutidae (Proboscidea, Mammalia) from the Late Miocene of Gansu Province, China”. Anais da Academia Brasileira de Ciências 88 (1), 65–74. o. DOI:10.1590/0001-3765201520150261.  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mammutidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Angol nyelven: