Masztodonfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Masztodonfélék
Evolúciós időszak: Kora oligocén – kora holocén
A Masztodon rekonstrukciója
A Masztodon rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Család: Masztodonfélék (Mammutidae)
Hay, 1922
Elterjedés
Mammutidae distribution without South America.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Masztodonfélék témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Masztodonfélék témájú kategóriát.

A masztodon (görög μαστός és οδούς "gumófogú") vagy Mammutidae mintegy 4 millió évvel ezelőtt megjelent és 10 000 évvel ezelőtt kihalt ormányos család volt. A csontmaradványaiból rekonstruált masztodonok első látásra napjaink elefántjaira emlékeztetnek, valójában azonban anatómiailag különböznek tőlük, ami azt mutatja, hogy önálló evolúciós vonalat képviselnek.

A Mammutidae név magyarul megtévesztő lehet: a névhasonlóság ellenére a mamutok sem a masztodonokhoz, hanem az elefántok családjához tartoztak.

Egy fontos különbség, hogy az elefánt zápfogainak rágófelületét keskeny zománctaréjok borítják, míg a masztodonét kerek gumók sorai. Mindez életmódbéli különbséget is jelez: az elefántok és a mamutok legeltek, a masztodonok azonban a magasabban elérhető leveleket fogyasztották.

Elterjedésük[szerkesztés]

A masztodonok igen elterjedtek voltak a miocénban. A masztodonfélék termete hasonlított az ázsiai elefántokéhoz.

A mai Észak-Amerikában is nagy területeken élt az amerikai masztodon, de leggyakoribb a mai Egyesült Államok keleti részének legutóbbi jégkorszak fenyőerdőiben volt, bár alacsonyan fekvő és melegebb környezetben is élt. Maradványait 300 kilométerre az északkeleti partoktól is megtalálták, olyan területeken, amelyek a jégkorszak idején, amikor csökkent a világtenger szintje, száraz vidékek voltak. Masztodon fosszíliákat találtak Washington államban az Olimpiai-félszigeten, Fort Wayne-től északra Indiana államban, a kanadai, új-skóciai Stewiackban, és Dél-Amerikában.

Eurázsiában a masztodonok már mintegy 3 millió évvel ezelőtt kihaltak, Észak-Amerikában azonban csak 10 000 évvel ezelőtt tűntek el, a pleisztocén megafaunával együtt. Kipusztulásukban szerepet játszhatott fokozódó vadászatuk. Egyes újabb tanulmányok szerint azonban a kipusztulás oka legalább részben a tuberkulózisbetegség is lehetett.[1][2]

Leírásuk[szerkesztés]

A masztodonok szőrrel fedettek voltak, mint a gyapjas mamut. Különbség a két csoport közt nem csak fogaikban volt: a masztodonok koponyája nagyobb és laposabb, a csontvázuk pedig robusztusabb. A masztodonok ugyanakkor nem rendelkeztek a mamutokra jellemző finom alsó szőrzettel.

Agyaruk akár a 3 méteres hosszúságot is meghaladhatta, és majdnem egyenes állású volt, szemben a mamutok íves agyarával. A fiatal hímek csökevényes alsó agyarral is rendelkeztek, ezt azonban felnőtt korukban elhullatták. Az agyart valószínűleg az ágak eltöréséhez használták, de szerepet játszhatott a párosodás előtti vetélkedésben is. Az egyik agyar gyakran rövidebb volt a másiknál, ami azt mutatja, hogy valószínűleg fennállt náluk az emberekre is jellemző testi aszimmetria. A fosszilizálódott agyarak alsó része az évente megújuló küzdelem nyomait mutatja.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi nemek tartoztak:

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Angol nyelven: