Aján Tamás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Aján Tamás
Tamás Aján in Tehran.jpg
Született 1939. január 12. (79 éves)
Szamosújvár
Állampolgársága magyar
Foglalkozása sportmenedzser

Aján Tamás (Szamosújvár, 1939. január 12. –) nemzeti- és nemzetközi sporttisztviselő.

Életpályája[szerkesztés]

Erdélyi örmény őseit 1632-ig tudta visszavezetni. A család az erdélyi Szamosújvárról Kolozsvárra költözött, ahol édesapja bankigazgatói állást kapott. A második világháború kezdete után Magyarországra jöttek, majd Ausztriába mentek tovább. A szovjet csapatok fordították vissza őket Budapestre. Gyermek- és ifjú korában több sportot is űzött, egyszerre volt tornász, atléta és úszó. Ötször jelentkezett az orvosi egyetemre, de politikai okok miatt nem vették fel. Tanulási igényét kielégítendő jelentkezett a Testnevelési Főiskolára (TF), ahova rögtön felvették. Az orvosi egyetem sohasem sikerült, de 1964-ben pszichológiából doktorátusi címet szerzett. A TF-et befejezve a XVIII. kerületi Tanács oktatási osztályára került előadónak. Rövid időn belül jó kapcsolatokat épített ki, Csanádi Árpád, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, az Országos Testnevelési és Sport Hivatal (OTSH) elnökhelyettese meghívta a hivatalba dolgozni. A módszertani osztályra 1965. október 15-én került. Szakmai tevékenységének feszültségét szabadidejében zenehallgatás művelésével enyhíti. Anyanyelvén - magyar – kívül angolul és oroszul beszél.

Sportvezetőként[szerkesztés]

A sporthivatalban eleinte az edzőtáborok módszertani kérdéseit kezelte, majd fokozatosan a nehéz atlétikai (birkózás, ökölvívás, cselgáncs, súlyemelés, vívás) sportágak felé irányították. A súlyemeléshez a kialakult szakmai belháború Orvos András és Veres Győző miatt ideiglenesen került. Ekkor még kinevezéssel történt a vezetőség összetételének meghatározása. 1968 januárjától a Magyar Súlyemelő-szövetség főtitkára lett. Szakmai felkészültségét elismerve a nemzetközi súlyemelő szövetség is bevonta az Európai Súlyemelő-szövetség megalapításába. Sportvezetőként folyamatosan különböző nemzetközi feladatokat vállalt. 1976-ban a megalakult Európai Súlyemelő-szövetség alelnöke lett. A Német Demokratikus Köztársaságban (NDK) készítette elő az Európai Súlyemelő-szövetség alapszabályát.

Sportdiplomataként a kelet- és nyugat között megtalálta az egyensúlyt. 1976-ban Montréalban négy jelölt közül a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség főtitkárává választották (titkár: Duska Emil), így a sportágat irányító központi iroda Budapestre került. A főtitkári pozíciót 1980-ban Moszkvában további 4 évre megerősítették. 1983-ban az OTSH elnökhelyettese lett, miniszterhelyettesi rangban.

1989-ben megalakult a MOB, ahol főtitkárnak választották, a pozícióból 2005 végén az olimpiai doppingmizéria miatt visszalépett. 2000-től a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (Angol: International Weightlifting Federation [IWF]) elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, a nyári olimpiai sportágak elnökségének tagja, a WADA, a Nemzetközi dopping Bizottság elnökségének tagja. A Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, a jereváni egyetem díszdoktora.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magas orosz állami kitüntetést kapott Aján Tamás. telesport.hu, 2011. november 22. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  2. Súlyemelés: Aján Tamás kitüntetést kapott Moldovában. www.nemzetisport.hu (2015. júl. 26.) (Hozzáférés: 2015. júl. 26.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]