Admiral Hipper osztály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Admiral Hipper osztály
Az Admiral Hipper nehézcirkáló
Az Admiral Hipper nehézcirkáló
Hajótípus Nehézcirkáló
Névadó Admiral Hipper
Üzemeltető A Kriegsmarine zászlaja Kriegsmarine
Általános jellemzők
Vízkiszorítás 14 050 t (üresen)
18 600 t (teljesen)
Hossz 212,5 m
Szélesség 21,8 m
Merülés 7,9 m (üresen)
10,2 m (teljesen)
Hajtómű 3 db Blohm & Voss gőzturbina
3 db hajócsavar
100 000 LE (75 MW)
Sebesség 32,5 csomó
Hatótávolság 13 000 km 20 csomós (37 km/h) sebesség mellett
Fegyverzet

 • 8 db 203 mm-es ágyú (4 × 2)
 • 12 db 105 mm-es ágyú (6 × 2)
 • 12 db 37 mm-es ágyú (12 × 1)
 • 8 db 20 mm-es ágyú
 • 12 db 533 mm-es torpedóvető cső
 • 160 db akna
Repülőgépek 3 db hidroplán, 1 gőzkatapult
Páncélzat

 • Övpáncél: 80 mm
 • Fedélzet: 60 mm
 • Lövegtornyok: 160 mm
A Wikimédia Commons tartalmaz Admiral Hipper osztály témájú médiaállományokat.

Az Admiral Hipper osztály egy német nehézcirkáló osztály volt, melybe öt nehézcirkáló tartozott, de ezek közül csak három volt a Kriegsmarine szolgálatában a második világháború ideje alatt. A maradék kettő közül az egyiket 1939-ben, félkész állapotában eladták a Szovjetuniónak, a másikat pedig át akarták alakítani repülőgép-hordozóvá, de végül ezt nem fejezték be. Az osztály névadó hajóját, így az osztályt is, Franz von Hipper tengernagyról nevezték el.

Leírás[szerkesztés]

Az osztályt eredetileg olyan nehézcirkáló osztálynak tervezték volna, ami megfelel a Washingtoni Flottaegyezmény megkötéseinek, de végül a németek egyáltalán nem vették figyelembe a 10 000 tonnás vízkiszorítási küszöböt. Az Admiral Hipper osztály már a tervezés kezdetén 12 500 tonna vízkiszorítású volt, és ez az érték a tervezés folyamán csak tovább növekedett. Bizonyos fokig ez az osztály volt a németek válasza a franciák, 203 mm-es lövegekkel felszerelt Algérie osztályú cirkálóira. A németek a tervezés folyamán számos löveget figyelembe vettek, de végül úgy döntöttek, hogy 8 db 203 mm-es löveggel szerelik fel az Admiral Hipper osztályú cirkálókat. Ezzel a döntéssel az osztály hajóinak a tűzereje, a brit County osztályú cirkálók tűzerejéhez volt hasonlítható. A hajók meghajtásával viszont számos probléma akadt. A tervbe vett 10 460 km-es hatótávolság (17 csomós sebesség mellett) helyett, a cirkálók mindössze 8000 km-es hatótávolsággal rendelkeztek (15 csomós sebesség mellett). Miután az Admiral Hipper és a Blücher nevű hajókat elkészítették, a terveket kissé megváltoztatták, és a módosított tervek alapján megépítették a Prinz Eugent. A Prinz Eugen egy kicsit megnagyobbított, Admiral Hipper osztályú hajó volt, de a fő tulajdonságai megegyeztek az osztály többi hajójának tulajdonságaival.

Az Admiral Hipper osztályú cirkálók felvehették volna a versenyt más haditengerészetek cirkálóival, de néhány hibájuk miatt kevésbé voltak használhatóak a második világháború körülményei közt. A hajókat úgy tervezték, hogy alkalmasak legyenek a szárazföldi csapatok támogatására, valamint a szövetségesek szállítóhajói elleni portyára is. A szárazföldi csapatok támogatásában, azaz a tüzérségi támogatásban és a kimenekítésben a hajók jól teljesítettek, annak ellenére, hogy 1940-ben, Oslo közelében a Blücher elsüllyedt, valamint hogy a Prinz Eugen súlyosan megsérült amikor 1944-ben összeütközött a Leipzig könnyűcirkálóval a Balti-tengeren. Viszont a portyák tekintetében nem volt ilyen fényes a helyzet. Az osztály cirkálóinak hatótávolsága rövidnek bizonyult, mivel nem rendelkeztek olyan, cirkálásra való dízel motorral, mint a Scharnhorst osztályú csatacirkálók vagy a zsebcsatahajók. Mindemellett az osztály hajóinak motorjai eléggé megbízhatatlanok is voltak. Az Admiral Hipper például folyamatos műszaki hibákkal küzdött Skandinávia partjainál, valamint az Atlanti-óceánon, így hatékonysága nagymértékben csökkent. A Prinz Eugen szintén motorproblémákkal küzdött miután különvált a Bismarcktól, így kénytelen volt megszakítani a kereskedelmi hajók elleni portyáját.

A lövegek tulajdonságai[szerkesztés]

 • Fő fegyverzet – Nyolc darab 203 mm-es ágyú:
  • Lőtávolság: 33,5 km
  • Tűzgyorsaság: 5 lövés percenként
 • Másodlagos fegyverzet – Tizenkét darab 105 mm-es ágyú:
  • Lőtávolság: 17,7 km
  • Tűzgyorsaság: 17 lövés percenként

Az osztály hajói[szerkesztés]

Admiral Hipper[szerkesztés]

Blücher[szerkesztés]

Prinz Eugen[szerkesztés]

Seydlitz[szerkesztés]

Lützow[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]