Oslo-fjord

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oslo-fjord
Ország Norvégia
Település
Elhelyezkedése
Oslo-fjord (Norvégia)
Oslo-fjord
Oslo-fjord
Pozíció Norvégia térképén
é. sz. 59° 25′, k. h. 10° 34′Koordináták: é. sz. 59° 25′, k. h. 10° 34′
A Wikimédia Commons tartalmaz Oslo-fjord témájú médiaállományokat.
Az Oslo-fjord tengeröböl térképe

Az Oslo-fjord kis tengeröböl Norvégia fővárosánál, Oslónál. Része a Skagerrak tengerszorosnak, amely az Északi-tengert a Kattegat tengerszorossal köti össze, ami a Balti-tengerhez vezet.

Az Oslo-fjord nevével ellentétben földrajzi szempontból nem tekinthető fjordnak, bár a fjord kifejezést norvég értelmezésben széles skálán mozgó vízi útvonalakra használják. Az öböl egy belső (indre), illetve egy külső (ytre) részre tagolódik.

Népesség[szerkesztés]

A népesség teljes létszáma Oslót is ideértve az Oslo-fjord körül 1,86 millió fő, ám ha azt vesszük alapul, hogy az öböl körül lévő megyék népességének adatait vesszük számításba, akkor ez a szám eléri a 2 millió főt.

Szigetek[szerkesztés]

Minden az öbölben elhelyezkedő szigetnek megvan a maga történelmi háttere, illetve a sajátos tulajdonságai. Ide tartozik: Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Bleikøya, Gressholmen, és Langøyene szigete. Ezen szigetek könnyedén elérhetőek az Oslóból induló hajójáratokkal.

Szabadidős lehetőségek[szerkesztés]

Nyaranta számos fajtájú és méretű hajó szeli az Oslo-fjord vizét. Van lehetőség kajakozni, kenuzni, vitorlázni és horgászni is. A gyermekek és a felnőttek is egyaránt megtalálják a különféle szabadidő eltöltési lehetőségeket.

Történelme[szerkesztés]

A fjord körül az első ember alkotta települések már a kőkorszak idején, illetve a bronzkorban is megjelentek. A fjord keleti és nyugati partvidékén maradtak fenn a legjobb állapotban megőrződött, elásott viking hajók. A régi időkben az öböl neve Viken volt. A norvég festőnek Edvard Munchnek egy kis háza volt itt Asgårdstrandnál. Itt festette többek közt a híres A sikoly című képét.

A második világháború időszaka[szerkesztés]

A fjord volt a német megszállás kulcsa 1940-ben. A megszállás tartalmazta, hogy 1000 német katonát hozzanak ide hajókon. Birger Eriksen ezredes, aki az Oscarsborg erőd parancsnoka volt, itt süllyesztette el a Blücher nehézcirkálót. Az erőd ellenállása megakasztotta a németek támadását. Ennek eredményeképpen a norvégok sohasem adták meg magukat a németeknek, sőt a Quisling-kormány illegalitása alatt a szövetséges csapatok oldalán álltak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Oslofjord című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]