Kattegat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Kattegat és a Skagerrak fekvése

A Kattegat szoros (dán; svédül: Kattegatt) az Északi-tenger nyúlványa, a Skagerrak szoros folytatása Dánia és Svédország között. A Balti-tengerhez az Øresundon és a Dán szorosokon keresztül kapcsolódik.

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kattegatba torkolló jelentősebb vízfolyások a svéd oldalon a Göta-folyó Göteborgnál, valamint a Lagan, Nissan, Ätran és Viskan folyók Halland megyében; a dán oldalon a Gudenå folyó Jyllandon.

Legfontosabb szigetei a Samsø, Læsø és Anholt, melyek közül utóbbi kettőt a „dán sivatagi öv” néven is emlegetik száraz nyári éghajlatuk miatt.

A Kattegat Dánia partjáról nézve

A Kattegat partján számos említésre méltó táj és város található, köztük a svédországi Kullaberg természetvédelmi terület, amely számos ritka fajnak ad otthont és látványos sziklafalakkal büszkélkedhet, valamint a közelében fekvő Mölle városka festői kikötőjével.

Etimológia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kattegat név feltehetőleg a holland Kat (macska) és Gat (lyuk) szavakból ered. Ez a késő középkori hajózásra vezethető vissza, amikor a tengerészek a szorost egy lyukhoz hasonlították, melyen a macska is alig fér át. A szoros legszűkebb pontján egyébként 3,84 km a hajózható sáv szélessége.