Öland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Öland
Öland Gettlinge.jpg
Népesség
Teljes népesség 25 179 fő (2014. dec. 31.)
Elhelyezkedése
Öland (Svédország)
Öland
Öland
Pozíció Svédország térképén
é. sz. 56° 44′, k. h. 16° 40′Koordináták: é. sz. 56° 44′, k. h. 16° 40′
A(z) weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Öland témájú médiaállományokat.

Öland (Loudspeaker.svg kiejtése) (régi latin nyelvű forrásokban Oelandia) sziget a Balti-tengeren, Småland tartomány partjai mellett. 1342 km²-es területével a második legnagyobb svéd sziget Gotland után. Götaland történelmi országrészhez tartozik. Öland egyben Svédország legkisebb történelmi tartománya (landskap), 1634 óta közigazgatásilag viszont Kalmar megye (Kalmar län) része, ami a maga részéről Småland történelmi tartományhoz tartozik. A sziget 1819 és 1824 között átmenetileg önálló megye volt. A szárazfölddel a Kalmarsund szoroson átívelő Ölandi híd köti össze, amit 1972-ben nyitottak meg.

Történelme[szerkesztés]

Fenyőerdő természetvédelmi területen

Régészeti kutatások azt jelzik, hogy a sziget már nem sokkal a jégkorszak vége után, 8000 évvel ezelőtt lakott volt, ásatások során vadászó-gyűjtögető emberek jelenlétét fedezték fel az őskorból. A kőkor elején telepesek érkeztek azon a jéghídon, ami összekötötte a szigetet a szárazfölddel Kalmar-szoroson keresztül.

A svéd történelemben a sziget hosszú időszakokon át királyi üdülőhelyként szolgált.

Földrajza[szerkesztés]

Földrajzilag Öland Svédország déli, Götaland nevű országrészéhez tartozik.

Geológia[szerkesztés]

A sziget földtani szerkezete alapvetően eltér a svéd szárazföldétől, mivel az ordovíciumban lerakódott mészkőből épül fel. Ez kitűnő építőanyag, szerte az országban népszerű.

A mészkő alapon képződött talaj gazdag növényvilág létrejöttét tette lehetővé; többek között orchideafélék is élnek a szigeten.

Földrajzi adatok[szerkesztés]

  • Legmagasabb hegy: Högsrum (55 méter)
  • Legnagyobb tó: Möckelmossen
  • Hossz: 137 km
  • Szélesség (a legszélesebb ponton): 16 km

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Öland a svéd kétszintű közigazgatási rendszer bevezetése óta, az 1970-es évektől Kalmar megye része, és két községre oszlik (Borgholm és Mörbylånga). A régi, tartományi rendszerű közigazgatásnak ma már adminisztratív jelentősége nincs, de bizonyos kulturális jelentősége megmaradt. Ebből a szempontból Öland önálló történelmi tartomány volt, a legkisebb az országban.

Települések[szerkesztés]

Öland közigazgatási beosztásai. Az ősi egyházközségek (socken) nevei kis betűvel, nagyobb betűvel a tengert jelző kék mezőben az 1970-es évek előtti községek nevei, keretben nagy betűvel a két mai község neve

A 200 főnél több lakost számláló ölandi települések (tätort) a következők:

Egykori járások[szerkesztés]

A svédországi járások (härad) a svéd közigazgatás kezdeteitől léteztek mint középszintű közigazgatási egységek egészen 1971-ig. Ölandon hat ilyen járás volt:

További információk[szerkesztés]