Ölandi híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ölandi híd
Áthidalt akadályKalmarsund
Anyagvasbeton
Legnagyobb támaszköz130 m
Nyílások száma157
Teljes hosszúsága6072 m
Magasság41,69 m
Átadás ideje1972. szeptember 30.
Elhelyezkedése
Ölandi híd (Svédország)
Ölandi híd
Ölandi híd
Pozíció Svédország térképén
é. sz. 56° 40′ 30″, k. h. 16° 25′ 00″Koordináták: é. sz. 56° 40′ 30″, k. h. 16° 25′ 00″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Ölandi híd témájú médiaállományokat.

Az Ölandi híd (svédül Ölandsbron) a szárazföldet köti össze Svédországban Öland szigetével a Kalmarsund tengerszoros felett Kalmar városa és a szigeten fekvő Färjestaden település között.

Története[szerkesztés]

Az ősidők óta lakott Öland és a szárazföld közötti híd építésére már 1932-ben konkrét javaslat született. A svéd kormány azonban csak 1966-ban fogadta el az erre vonatkozó terveket egy nagyobb hídépítési program keretében. Az első kapavágásra 1967. december 30-án, a híd ünnepélyes felavatására 1972. szeptember 30-án került sor. Egészen 1998-ig, a portugáliai Vasco da Gama híd megnyitásáig ez volt Európa leghosszabb hídja.

A híd megépítésével megszűnt az elvándorlás Öland szigetéről, sőt a folyamat megfordult, és sok új lakás épült ott, különösen Färjestaden településen és a környékén.

2013-ban lecserélték a híd világítását energiatakarékos égőkre, valamint olyan új technikát vezettek be, ami a híd megvilágításának intenzitását a forgalomhoz igazítja.

Leírása[szerkesztés]

Az Ölandi híd 6 072 méter hosszú közúti híd, a víz feletti magassága 36 méter, szélessége 13 méter. Legnagyobb magassága 41,69 méter, a legkisebb 6,65 méter. A hídnak 155 szakasza van, ebből 6 a magas részen, 130 méteres fesztávolságokkal. Ez Svédország leghosszabb hídja, nem számítva a dánokkal közös Øresund hidat.

A hídon a 177. számú megyei út halad át, ami a szárazföldön az E22 európai úthoz, a szigeten 136. számú megyei úthoz csatlakozik.

Problémák, konfliktusok[szerkesztés]

A híddal kapcsolatban számos műszaki probléma merült fel. A vasbeton helyszíni készítése során a cementhez helyben kiemelt brakkvizet adtak, ami később erős korrózióhoz vezetett. Emiatt később költséges javításokra volt szükség.

A szigeten a hídhoz közel élő lakosok panaszkodtak a zajártalomra, különösen a nyári időszakban, amikor a forgalom 70%-kal magasabb a télinél.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ölandsbron című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.