A Matter of Life and Death

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iron Maiden
A Matter of Life and Death
Iron Maiden – A Matter of Life and Death (album cover).jpg
nagylemez
Megjelent 2006. augusztus 28.[1]
Felvételek 2005. szeptember2006. július, Sarm West Studió, London
Stílus Heavy metal
Nyelv angol
Hossz 71 perc 54 mp
Kiadó EMI
Producer Kevin Shirley
Kritikák
Helyezések
 • UK UK Albums Chart (#4)
Iron Maiden-kronológia
Death on the Road
(2005)
A Matter of Life and Death
(2006)
Somewhere Back in Time
(2008)
Kislemezek az albumról
 1. The Reincarnation of Benjamin Breeg
  Megjelent: 2006. augusztus 14.
 2. Different World
  Megjelent: 2006. november 14.

Az A Matter of Life and Death a brit Iron Maiden tizennegyedik nagylemeze, mely 2006. augusztus 28-án jelent meg világszerte. Olaszországban és Finnországban már augusztus 25-én, míg az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban csak szeptember 5-én került a boltok polcaira.

Áttekintés[szerkesztés]

A lemez nem egy konceptalbum, de a háború és a vallás visszatérő témák az album szövegeiben. Ezt támasztja alá a háborús tematikájú borító is. A lemezcímet az azonos című, második világháborús film alapján választották, melynek főszereplője a Brit Királyi Légierőnél szolgáló pilóta. Emellett Bruce Dickinson azt is nyilatkozta, hogy a címet (és az albumon szereplő sötét tematikájú dolgokat) részben a zenekari tagok gyermekkori élményei is inspirálták, amit a hidegháború évei alatt tapasztaltak.

A lemez felvételei az "Eddie Rips Up the World Tour" turné után kezdődtek meg, melyeket, csakúgy, mint az előző Dance of Death lemez esetén, most is a londoni Sarm West Studióban rögzítettek. 2000 óta ez már a harmadik olyan lemezük volt, amelyet azonos felállás készített el, így a Powerslave óta a második legstabilabb tagság alkotja a zenekart. Az addig megjelent Iron Maiden albumok közül ez lett a leghosszabb 71 perc 54 másodperces játékidejével. Összességében pedig a második leghosszabb albumuk a The Final Frontier után. Erre az albumra kerültek fel a zenekar addig leghosszabb számai, melyek átlagos ideje több mint 7 perc. A Piece of Mind, a The X Factor és a Virtual XI után ez a negyedik olyan stúdióalbumuk, melyet nem egy, a lemezen is szereplő dal után neveztek el. A lemez borítóját Tim Bradstreet készítette el, ami az előző lemez frontjával ellentétben kedvező kritikákban részesült. Tim legismertebb műve a Megtorló című képregény grafikái.

Zenei irányvonal[szerkesztés]

Zeneileg a Brave New World és a Dance of Death lemezek irányvonala teljesedik ki, még hosszabb és összetettebb dalok formájában. Így ez lett az addigi legkomplexebb, legprogresszívabb és legsötétebb hangulatú albumuk. A lemezt dinamikai és tempóváltásokban gazdag, epikus dalok teszik ki nagyrészt, de az olyan rövidebb dalokban, mint a Different World vagy a The Pilgrim, is jelen van egyfajta melankolikusabb hangnem. A produceri munkálatokat ezúttal egymaga Kevin Shirley végezte el. A These Colours Don't Run című dal azoknak az embereknek a megszemélyesítése, akiknek a háború a munkájuk. A szám témája a lojalitás, az elvhűség, valamint önmagad feláldozása egy olyan ügyért, amely nem önző. A The Longest Day egy háborús nóta, mely a normandiai partraszállás napját dolgozza fel. A For the Greater Good of God a vallás árnyoldalait feszegeti.

Megjelenés[szerkesztés]

Az albumról két kislemezt adtak ki, a The Reincarnation of Benjamin Breeg és a Different World címűeket. A zenekar honlapján már a megjelenés előtt bele lehetett hallgatni az albumba. Először a Different World, majd a Brighter Than a Thousand Suns dalokat tették közre. A "Different World" dalra videoklipet is forgattak, mely hasonló animációs megoldásokat tartalmaz, mint a Wildest Dreams.

A normál CD-s kiadás mellett megjelent egy limitált számú, bónusz DVD-t is tartalmazó kiadás. A közel egyórás DVD tartalmaz egy félórás dokumentum filmet, videófelvételeket, valamint részleteket a stúdiós munkálatokról. A "The Making of A Matter of Life and Death" című filmet az a Matthew Amos rendezte, aki már a The Early Days és a Death on The Road DVD-n is dolgozott már velük. A bónusz DVD-n megnézhető a The Reincarnation of Benjamin Breeg promó videója is. A lemezt bemutató "A Matter of Life and Death Tour" turné észak-amerikai, japán és európai koncertjein teljes egészében előadták a lemezt. A 2006. december 23-i Earl's Court-ban adott londoni koncerten jelentették be, hogy többet nem fogják az egész anyagot előadni.

Fogadtatás[szerkesztés]

A lemez igen pozitív kritikákban részesült. Az angol Metal Hammer 10 pontból 10-et adott rá, míg Kerrang! 5-ből 5-öt és kijelentette, hogy egy klasszikus született. De ezenkívül a Sputnik Music is maximális pontszámot adott rá. A Classic Rock olvasói év lemezének szavazták meg. Csakúgy mint az előző lemezt ezt is érték elégedetlenebb kritikák, a Rolling Stone az 5 csillagból 3-at adott, és megállapította, hogy a zenekar "elegánsan öregszik".[2] Az album kereskedelmileg is széles sikereket ért el. A UK Albums Chart listáján a 4., míg a Billboard 200-on a 9. helyen nyitott. Ezzel ez volt az első olyan Iron Maiden album, mely az amerikai eladási listákon bekerült a top 10-be. Ezen kívül 11 országban vezette az eladási listákat. A kiadvány Indiában is hatalmas sikereket aratott, ez volt ott az első heavy metal album, amely - az előkelő - 4. helyen nyitott, majd a 2. helyig kúszott fel. Továbbá azon kevés rock/metallemezek közé tartozik, melyek platinalemez státuszt értek el az országban.

A lemezmegjelenés napján több mint 220 000 darabot adtak el belőle, két nap múlva pedig már félmilliót. A kiadás után egy héttel már 1 milliónál is több példányt értékesítettek belőle. Finnországban az első héten aranylemez minősítést kapott.[3] Összességében 34 országban került be a top 20-as listákra. Magyarországon a 2. helyen nyitott a MAHASZ eladási listáján.

Az album dalai[szerkesztés]

  Cím Dalszöveg Zene Hossz
1. Different World   Steve Harris Adrian Smith, Harris 4:17
2. These Colours Don't Run   Bruce Dickinson Smith, Harris 6:52
3. Brighter Than a Thousand Suns   Dickinson, Harris Smith, Harris 8:44
4. The Pilgrim   Harris Janick Gers, Harris 5:07
5. The Longest Day   Dickinson Smith, Harris 7:48
6. Out of the Shadows   Dickinson Dickinson, Harris 5:36
7. The Reincarnation of Benjamin Breeg   Harris Dave Murray, Harris 7:21
8. For the Greater Good of God   Harris Harris 9:24
9. Lord of Light   Dickinson Smith, Harris 7:23
10. The Legacy   Harris Gers, Harris 9:22
Bónusz dalok (iTunes kiadás)
  Cím Dalszöveg Zene Hossz
11. Hallowed Be Thy Name (Radio 1 'Legends' Session) Harris Harris 7:11

Közreműködők[szerkesztés]

Helyezések és eladások[szerkesztés]

Lista Pozíció
India #2
Kanadai albumlista #2
Német albumlista #1
Brit albumlista #4
U.S. Billboard 200 #9
U.S. Billboard Top Rock Albums #4
Svájc #2
Chile #3
Spanyolország #4
Finnország #1
Görögország #1
Brazília #1
Olaszország #1
Törökország #2
Svédország #1
Írország #5
Szlovénia #1
Szerbia #1
Horvátország #1
Magyarország #2
Csehország #1
Norvégia #2
Lengyelország #1
Egyesült Arab Emírségek #5
Ország Hitelesítés Értékesítés
Brazília Arany[4] 50,000+
Kanada Arany[5] 50,000+
Egyesült Királyság Arany[6] 100,000+
India 2× Platina 40,000+
Finnország Platina 30,000+
Svédország Arany 30,000+
Görögország Arany 10,000+
Olaszország Arany 10,000+
Svájc Arany 15,000+

Források[szerkesztés]

 1. IRON MAIDEN announce special album format. ironmaiden.com, 2006. augusztus 3. (Hozzáférés: 2006. október 29.)
 2. Rolling Stone Review. Rolling Stone, 2007. május 3.
 3. Iron Maiden kotimaisten myyntilistojen kärjessä. MTV3 Finland, 2006. augusztus 31. (Hozzáférés: 2006. szeptember 17.)
 4. ABPD searchable database. Hozzáférés ideje: December 29, 2008.
 5. CRIA Gold & Platinum certifications for October 2006. Hozzáférés ideje: July 25, 2007.
 6. BPI searchable database. Hozzáférés ideje: December 29, 2008.

Külső hivatkozások[szerkesztés]