Purgatory

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iron Maiden
Purgatory
kislemez a Killers albumról
B-oldal Genghis Khan
Megjelent 1981. június 15.
Formátum vinyl (7"), CD
Felvételek 1980. november–1981. január
Battery Studios, London
Stílus heavy metal
Nyelv angol
Kiadó EMI
Szerző Steve Harris
Producer Martin Birch
Helyezések
  • UK UK Singles Chart (#52)
Iron Maiden-kislemez-kronológia
Twilight Zone
(1981)
Purgatory
(1981)
Run to the Hills
(1982)
SablonWikidataSegítség

A Purgatory az Iron Maiden brit heavy metal együttes második kislemeze az 1981-es Killers című albumukhoz. A kislemez az 52. helyig jutott a brit listán.[1] A Purgatory dal egy nagyon korai Iron Maiden-szám, az 1976 és 1977 között koncerteken is gyakran játszott Floating átdolgozása.[2] A Purgatory egy gyorsabb változat.

A Purgatory az együttes egyik legsikertelenebb kislemeze, még a legjobb ötvenbe sem sikerült bekerülnie a brit listán. Feltehetően ez annak köszönhető, hogy a kislemez A és B oldalán hallható mindkét dal az albumon is szerepelt, pontosan ugyanebben a formában.[3] 1990-ben a The First Ten Years box set részeként adták ki újra a kislemezt CD-n.[4]

Az ördöggé átalakuló Eddie-t ábrázoló kép nem az első változata volt a kislemez borítójának. Az eredeti képet, amelyen Eddie marionettbábuként mozgatja az ördögöt, túl jónak tartotta a zenekar, hogy csak egy kislemez borítója legyen, és másik borítót rendeltek Derek Riggstől. Később az eredeti kép került az 1982-es The Number of the Beast album frontjára. Ennek ellenére a Purgatory borítója az egyik legismertebb Iron Maiden-grafika, mivel gyakran díszít különböző Iron Maiden-tárgyakat.

A Purgatory borítója volt az első, amelyen Riggs az ördögöt ábrázolta, és az ördög képe a következő két kislemez borítóján is megjelent, és persze a The Number of the Beast albumon.

A kislemez dalai[szerkesztés]

  1. Purgatory (Steve Harris) – 3:22
  2. Genghis Khan (Harris) – 3:09

Közreműködők[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Purgatory (song) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]