Virtual XI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iron Maiden
Virtual XI
Iron Maiden – Virtual XI (album cover).jpg
nagylemez
Megjelent 1998. március 23.
Felvételek 1997-1998 február, Barnyard Studió, Essex, Anglia.
Stílus heavy metal
Nyelv angol
Hossz 53:06
Kiadó EMI
Producer Steve Harris és Nigel Green
Kritikák
Helyezések
  • UK UK Albums Chart (#16)
Iron Maiden-kronológia
Best of the Beast
(1996)
Virtual XI
(1998)
Ed Hunter
(1999)
Kislemezek az albumról
  1. The Angel and the Gambler
    Megjelent: 1998. március 9.
  2. Futureal
    Megjelent: 1998. szeptember 28.

A Virtual XI a brit Iron Maiden tizenegyedik nagylemeze, mely 1998. március 23-án jelent meg. Ez volt a második és egyben utolsó olyan albumuk, melyet Blaze Bayley énekessel rögzítettek. Ezen a lemezen a korábbiakhoz képest szokatlanul sok billentyűs hangszert használtak, melyeket immár teljes egészében a basszusgitáros Steve Harris játszott fel. A korábbi albumokon ugyanis egy kisegítő zenész, Michael Kenney használta a hangszert. Janick Gers az előző albummal ellentétben itt nem vette ki a részét a dalszerzésből, csupán a záró Como Estais Amigos-ban van feltüntetve szerzőként. Az album címében szereplő XI kifejezés részben arra utal, hogy ez volt a tizenegyedik nagylemezük, részben pedig egy labdarúgó-válogatottatra, melyben tizenegy játékos szerepelt.

Az album borítóját ismét Derek Riggs tervezte, akinek a nevéhez a legtöbb és leghíresebb Iron Maiden grafikák fűződnek. Ez a harmadik olyan albumuk, melynek a címét nem egy, a lemezen is szereplő dalról nevezték el. Az előző két ilyen album a Piece of Mind és a The X Factor voltak.

A Futureal és a When Two Worlds Collide dalok futurisztikus témákkal foglalkoznak. A Lightning Strikes Twice című szám azt hirdeti, hogy nem kell elutasítani valamit csak azért, mert valószínűtlen. A The Clansman a középkori Skócia és Anglia közötti harcokról szól. A Don't Look to the Eyes of a Stranger-t a világ veszélyei ihlették, míg a Como Estais Amigos tisztelgés a Falkland-szigeteki háborúban elesett katonák emlékére. Ez az egyetlen olyan lemezük, ahol az utolsó számban nem szerepel Steve Harris dalszerzőként.

A lemezről a The Angel and the Gambler és a Futureal dalokat adták ki kislemezen. Az albumról Bruce Dickinson visszatérését követően a "Futureal" és a "The Clansman" dalok maradtak a koncertek állandó vendégei, de míg a "Futureal" csak az 1999-es turnén, addig a "The Clansman" egészen a 2003-as turnékig szerepelt a programban.

Az album fogadtatása még az előző, The X Factor albumánál is negatívabb volt. Sok rajongó úgy érezte, hogy az olyan dalok, mint a "The Angel and the Gambler" és a "Don't Look to the Eyes of a Stranger" túlzásnak hatnak, melyek hosszúságuk ellenére nem bővelkednek az ötletekben, és a refréneket is számtalan kritika érte, miszerint túl sokszor ismétlődnek. Sokan vannak azon az állásponton, hogy az album csak a nagyon szűken vett fanatikusok által élvezhető, valamint, hogy ez minden idők leggyengébb Iron Maiden albuma. A legtöbben Blaze Bayley zenekarbeli szereplését kifogásolták, mondván, hogy "ő húzta le az együttest".

A lemez minden korábbinál hatalmasabb bukás volt kereskedelmi szempontból. Egy 2009. áprilisi adat szerint az Egyesült Államokban 84,987, míg világszerte 1,050,000 példányt adtak el belőle. Ezzel az eredménnyel ez a legsikertelenebb Iron Maiden album.

Számlista[szerkesztés]

# Cím Szerző(k) Hossz
1. Futureal   Blaze Bayley, Steve Harris 2:55
2. The Angel and the Gambler   Harris 9:52
3. Lightning Strikes Twice   Dave Murray, Harris 4:50
4. The Clansman   Harris 8:59
5. When Two Worlds Collide   Bayley, Murray, Harris 6:17
6. The Educated Fool   Harris 6:44
7. Don't Look to the Eyes of a Stranger   Harris 8:03
8. Como Estais Amigos   Bayley, Janick Gers 5:30

Közreműködők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]