The Soundhouse Tapes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iron Maiden
The Soundhouse Tapes
kislemez
Megjelent1979. november 9.
Formátumvinyl (7", 12")
Felvételek1978. december 31.
Spaceward Studio, Cambridge
StílusHeavy metal
Nyelvangol
Hossz11:28
KiadóRock Hard Records
Iron Maiden-kronológia
The Soundhouse Tapes
(1979)
Iron Maiden
(1980)
SablonWikidataSegítség

A The Soundhouse Tapes az Iron Maiden brit heavy metal együttes első kislemeze, melyet 1978. december 31-én vettek fel, piacra közel egy évvel később, 1979. november 9-én került. Eredetileg négy számot vettek fel az első demóhoz Cambridge-ben, a Spaceward stúdióban. A demó annyira sikeres volt a rajongók között, hogy végül a zenekar saját kiadásában kislemezen is megjelent. Igaz, a Strange World című dal nem került fel rá, nem voltak elégedettek a felvétel minőségével.

A kislemezből egy hét alatt elkelt az első ötezer példány, és további tizenötezret kellett legyártani. Az együttes ennek a felvételnek köszönhette az EMI-al kötött, öt albumra szóló lemezszerződését. A The Soundhouse Tapes az egyetlen Iron Maiden kiadvány, amelyen négytagú felállásban játszanak (Dave Murray az egyetlen gitáros), és amelyen Doug Sampson dobol. Az anyag címét az északnyugat-londoni Kingsburyben működő The Soundhouse klubról kapta, ahol az együttes rendszeresen fellépett. A klub a brit heavy metal új hulláma kialakulásának egyik fontos helyszíne volt, ahol Neal Kay DJ tartott állandó heavy metal esteket az 1970-es évek végén, a punk mozgalom idején.

1996-ban a Best of the Beast c. válogatásalbum 4-lemezes, limitált, bakelitváltozatán jelent meg újból a The Soundhouse Tapes teljes egészében. Az eredeti kislemez a gyűjtők számára továbbra is igazi ritkaság, rengeteg kalózmásolat készült belőle.

Számlista[szerkesztés]

  1. Iron Maiden (Steve Harris) – 4:01
  2. Invasion (Harris) – 3:07
  3. Prowler (Harris) – 4:20

Közreműködők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]