The Soundhouse Tapes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Iron Maiden
The Soundhouse Tapes
kislemez
Megjelent 1979. november 9.
Formátum vinyl (7", 12")
Felvételek 1978. december 31.
Spaceward Studio, Cambridge
Stílus Heavy metal
Nyelv angol
Hossz 11:28
Kiadó Rock Hard Records
Iron Maiden-kronológia
The Soundhouse Tapes
(1979)
Iron Maiden
(1980)

A The Soundhouse Tapes az Iron Maiden brit heavy metal együttes első kislemeze, melyet 1978. december 31-én vettek fel, piacra közel egy évvel később, 1979. november 9-én került. Eredetileg négy számot vettek fel az első demóhoz Cambridge-ben, a Spaceward stúdióban. A demó annyira sikeres volt a rajongók között, hogy végül a zenekar saját kiadásában kislemezen is megjelent. Igaz, a Strange World című dal nem került fel rá, nem voltak elégedettek a felvétel minőségével.

A kislemezből egy hét alatt elkelt az első ötezer példány, és további tizenötezret kellett legyártani. Az együttes ennek a felvételnek köszönhette az EMI-al kötött, öt albumra szóló lemezszerződését. A The Soundhouse Tapes az egyetlen Iron Maiden kiadvány, amelyen négytagú felállásban játszanak (Dave Murray az egyetlen gitáros), és amelyen Doug Sampson dobol. Az anyag címét az északnyugat-londoni Kingsburyben működő The Soundhouse klubról kapta, ahol az együttes rendszeresen fellépett. A klub a brit heavy metal új hulláma kialakulásának egyik fontos helyszíne volt, ahol Neal Kay DJ tartott állandó heavy metal esteket az 1970-es évek végén, a punk mozgalom idején.

1996-ban a Best of the Beast c. válogatásalbum 4-lemezes, limitált, bakelitváltozatán jelent meg újból a The Soundhouse Tapes teljes egészében. Az eredeti kislemez a gyűjtők számára továbbra is igazi ritkaság, rengeteg kalózmásolat készült belőle.

Számlista[szerkesztés]

  1. Iron Maiden (Steve Harris) – 4:01
  2. Invasion (Harris) – 3:07
  3. Prowler (Harris) – 4:20

Közreműködők[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]